Ekonomi

'Gayrimenkulden kazanç elde etmek artık çok zor'

Ekonomide peş peşe atılan adımların enflasyonu körükleyeceğini ve yoksulluğu yaygınlaştıracağını kaydeden Ekonomist Uğur Civelek atılan adımlarla yeniden bir gayrimenkul talebi oluşturulmaya çalışıldığını ileri sürdü.

İktidarın seçim ekonomisine yönelik olarak attığı adımları değerlendiren Ekonomist Uğur Civelek, Türkiye ekonomisinin bu kadar yükü taşıyamayacağını savundu.

Asgari ücrete zam, EYT düzenlemesi gibi adımların faturasının yoksullaşmanın hızlanması olarak geri döneceğini ifade eden Civelek, yapılan düzenlemenin enflasyon canavarını körükleyeceğini ifade etti. Anayurt Gazetesi'nde yer alan haberde görüşlerine yer verilen Uğur Civelek, "Bu kararları alanlar enflasyonun yelkenlerine rüzgarla dolduruyor demektir. İktidarın enflasyonla mücadele etmediğinin göstergesidir" ifadesini kullandı. Atılan adımlarla sorunların çözülmediğini seçimin kazınılmasının hedeflendiğini kaydeden Civelek, yapılan düzenlemelerle ve ekonomik hamlelerle özel sektörün ayakta kalmasının çok zor olduğunu ileri sürdü.

"İktidar değişse de sorunların nasıl çözüleceği belli değil"

Kapalı ve planlı bir ekonomiye doğru gidildiğini iddia eden Civelek, EYT'nin çözülmesi gerekn bir sorun olduğunu ancak bunun ekonomi bilimine göre çözülmesi gerektiğini, seçim ve siyaset odaklı çözümlerin gerçekçi olmayacağını dile getirdi. Atılan adımlarla sorunların çözülmediğini aksine yeni sorunlar yaratıldığını aktaran Civelek, atılan adımlar sonrasında iktidar aynı da kalsa değişse de bu sorunların nasıl çözüleceğinin belirsiz olduğunu kaydetti. Civelek, "Hem enflasyonu körükleyip hem de faizi düşük tutmak çok doğru bir yol değil" ifadesini kullandı.

"Gayrimenkul canlı tutulmaya çalışılıyor"

İktidarın EYT ve benzeri uygulamalarla gayrimenkul piyasasını da canlı tutmaya çalıştığını ileri süren Uğur Civelek, "İktidar gayrimenkul portföyünü boşaltmak için yeni alanlar oluşturmaya çalışıyor. Bunu da kamu bankalarını kullanarak yapıyor. İktidara yakın iş adamaları inşaat sektöründe çok güçlü fakat ekonomik koşullardan dolayı satışlar düşüyor. Bambaşka yöntemlerle mesela EYT gibi modellerle yeni talepler yaratmaya çalışıyor anlaşılan" şeklinde konuştu.

"Kanal İstanbul'dan söz edilmiyor çünkü..."

Bankalardaki döviz hesaplarının da azaldığına işaret eden Civelek, bu paraların da gayrimenkule gittiğini kaydetti. Seçimden sonra inşaat sektörünün tamamen durgunlaşacağını ve uzun süre yeni konutlar yapılmayacağını dile getiren Civelek, uzun süredir Kanal İstanbul’dan da bahsedilmediğini kaydetti. Civelek, "Çünkü talep yok. Alacak durumda olan vatandaş yok. Şu anda da hormonlu bir talep yaratılıyor. Gayrimenkulden kazanç elde etmek artık çok zor" değerlendirmesinde bulundu. Konut için çekilecek kredilerin nasıl ödeneceğinin de önemli bir husus haline geldiğini kaydeden Civelek, ödenmeyen kredilerin bankaların belini kıracağını söyledi.

2023 yılının yıldızı hangisi olacak? Seçime kadar borsa seçimden sonra altın!

IMF Başkanı'ndan 2023 yılı için iç karartan tablo!

Ekonomide 2023 projeksiyonu! Hükümet değişirse ne olacak? Aynı kalırsa ne olacak? İşte beklenen senaryolar