Sektörel

Gayrimenkule yapılan uluslararası yatırımlar 1,3 milyar dolara ulaştı!

Yabancı yatırımlar gayrimenkule geldi, yılın ilk yarısında gayrimenkule yapılan uluslararası doğrudan yatırımlar yıllık bazda yüzde 4,8 artarak 1,3 milyar dolar oldu. Mali aracı kuruluşların faaliyetlerine yapılan yabancı yatırımlarda arttı...


 Bu yılın ilk 6 ayında gayrimenkule yapılan yabancı yatırımlar geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 5 artarak 1,3 milyar dolar oldu. 


AA muhabirinin Ekonomi Bakanlığı verilerinden yaptığı derlemeye göre, bu yılın ocak-haziran döneminde net uluslararası doğrudan yatırımlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,6 oranında azalarak 8 milyar 181 milyon dolardan 4 milyar 940 milyon dolara geriledi. 


Uluslararası doğrudan yatırımlarda sermaye girişleri düşerken, gayrimenkul yatırımları arttı. 2012 yılının ilk yarısında 1 milyar 259 milyon dolar olan yabancıların Türkiye'deki gayrimenkul yatırımları bu yılın aynı döneminde yüzde 4,8 artarak 1 milyar 319 milyon dolara yükseldi.


- Mali aracı kuruluşların faaliyetlerine ilgi arttı


Bu yılın ilk yarısında 3,9 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım girişinin 1 milyar 473 milyon dolarla yaklaşık yüzde 40'ı mali aracı kuruluşların faaliyetleri sektöründen kaynaklandı. 


Söz konusu dönemde mali aracı kuruluşların faaliyetlerine yapılan yabancı yatırım yıllık bazda yüzde 119 artışla 671 milyon dolardan 1 milyar 473 milyon dolara yükseldi. 


Geçen yılın ilk yarısında en çok yabancı yatırımın geldiği imalat ve inşaat sektörüne yapılan yatırımlar ise bu yılın aynı döneminde azaldı. 


-Asya ülkeleri kaynaklı yabancı yatırımlarda artış


Söz konusu dönemde nakit sermaye girişinin yüzde 60'ı AB ülkelerinden geldi. Bu dönemde AB ülkeleri kaynaklı yabancı yatırım 2 milyar 394 milyon dolar oldu. 


Ocak-haziran döneminde dikkat çeken bir diğer nokta da Asya ülkeleri kaynaklı yabancı yatırımlardaki artış oldu. Geçen yılın ilk 6 ayında 960 milyon dolar olan Asya ülkeleri kaynaklı yabancı yatırımlar bu yılın ilk yarısında 1 milyar 110 milyon dolara yükseldi.  


Bu sene söz konusu dönemde 636 uluslararası şirket kuruldu. Bu şirketlerin 257'sinin AB ülkeleri, 199'unun Yakın ve orta Doğu ülkeleri, 64'ünün ise Avrupa ülkeleri ortaklı şirketler olduğu görüldü. 


AA