Emlak Terimleri

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında istisna!

Gelir Vergisi Kanununa göre gayrimenkulün iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde satılması halinde elde edilen gelir, değer artış kazancı vergisine tabi tutuluyor. İşte gayrimenkullerin elden çıkarılmasında istisna...

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında istisna!

Gelir Vergisi Kanununa göre gayrimenkulün iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde satılması halinde elde edilen gelir, değer artış kazancı vergisine tabi tutuluyor. Peki, değer artış kazancı istisnası nasıl hesaplanır?

 

Kanuna göre aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançlarıdır. 

 

1. İvazsız olarak iktisap edilenler ile tam mükellef kurumlara ait olan ve iki yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetleri hariç, menkul kıymetlerin veya diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar. 

 

2. 70 inci maddenin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinde yazılı hakların (ihtira beratları hariç) elden çıkarılmasından doğan kazançlar. 


3. Telif haklarının ve ihtira beratlarının müellifleri, mucitleri ve bunların kanunî mirasçıları dışında kalan kimseler 

tarafından elden çıkarılmasından doğan kazançlar. 

 

4. Ortaklık haklarının veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar. 

 

5. Faaliyeti durdurulan bir işletmenin kısmen veya tamamen elden çıkarılmasından doğan kazançlar. 

 

6. İktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler hariç) 70 inci maddenin birinci fıkrasının (1), (2), (4) ve (7) numaralı bentlerinde yazılı mal (gerçek usulde vergiye tâbi çiftçilerin ziraî istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların, iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar (Kooperatiflerin ortaklarına bu sıfatları dolayısıyla tahsis ettikleri gayrimenkulleri tahsis tarihinde ortak tarafından satın alınmış sayılır.).


Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında istisna 2014..

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından Doğan Vergisel Sorumluluklar Rehberine göre; Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2013 yılı için 9.400 Türk Lirası gelir vergisinden istisnadır. 



Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı olması nedeni ile söz konusu istisna haddini aşan tutarda gelir 

elde edilmesi halinde yıllık beyanname verilmesi gerekiyor.



Değer artış kazancının beyanı!