Gayrimenkulün Büyük Buluşması RE360'ta neler konuşuldu?
Sektörü sürdürülebilir bir geleceğe taşımak kadar bu geleceğe yeni ufuklar kazandırma kararlılığıyla yola çıkan ve gördüğü büyük ilgi üzerine iki gün olarak organize edilen“Gayrimenkulün Büyük Buluşması-RE360'ta neler konuşuldu? İşte dev buluşmadan satır başları...
Sektörü sürdürülebilir bir geleceğe taşımak kadar bu geleceğe yeni ufuklar kazandırma kararlılığıyla yola çıkan ve gördüğü büyük ilgi üzerine iki gün olarak organize edilen“Gayrimenkulün Büyük Buluşması-RE360” 5-6 Aralık'ta gerçekleşti.
Gayrimenkulün Büyük Buluşması RE360'ta, büyük bir ilginin yanı sıra sektörün gündemini uzun süre meşgul edecek ve hatta geleceğine yön verecek çarpıcı açıklamalar yapıldı. FourSeasons Hotel İstanbul Bosphorus’ta gerçekleştirilen“RE360”a 500’ü aşkınüst düzey yönetici katıldı.
“RE360”ın açılış konuşmalarını Avi Alkaş ve Yonca Aközer gerçekleştirdi. Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı AviAlkaş, gayrimenkul sektörünü tam anlamıyla tüm bileşenleriyle bir araya getiren “RE360”a özel sektör ve kamu sektörünün verdiği tam destek için teşekkür ederek, şunları söyledi: “Yakın bir zamanda uluslararası platforma taşınacak bu büyük buluşmanın hem tüketici hem de sektör için ortak fayda sağlayacağına ve yeni işbirliklerinin önünü açacağına inancımız tamdır.”
Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer ise ilk tohumları altı yıllık süreçte Türkiye temsilciliğini üstlendikleri MIPIM sırasında yapılan sohbetlerde atılan “RE360” ile gayrimenkulle ilgili herkesi ve her şeyi bir araya getirmekten büyük bir memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
Konut satın alırken en çok lokasyona bakıyoruz
RE360'ın ilk gününde konuşan KONDA Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır, gayrimenkul sektörü ile toplumsal gelişme arasındaki ilişkinin önemi hakkında açıklamalar yaptı. Ağırdır, "Değişen toplumun konuttaki bir diğer yansıması konfor tanımlamasında bulunuyor. Bu konfor yüzde 28 ile oda sayısı, yüzde 26 ile geniş mutfak, yüzde 20 ile bahçe ya da balkon, yüzde 17 ile manzara, yüzde 6 ile banyo ve tuvalet sayısı ile tanımlanıyor" dedi.
Ağırdır sözlerine şöyle devam etti: "Bir başka değişim olarak evin fiziksel çevresiyle ilgili de tespitler gösterilebiliyor. Yüzde 45 ile kolay ulaşılabilir olmak en önemli etkenlerden biri. Bunu sırasıyla yüzde 20 ile alışveriş imkanları, yüzde 13 ile okul yakınlığı, yüzde 11 ile kolay araba parkı, yüzde 6 ile çocuklara özel alan ve yüzde 4 ile spor tesislerinin yakınlığı izliyor."
1 milyondan fazla konut dönüşüm kapsamına alındı
Etkinlik kapsamında düzenlenen Gayri-Menkul: Gayrimenkulde Sermaye Piyasası Araçları paneli de gerçekleşti. PWC Türkiye Şirket Ortağı ve PWC Gayrimenkul Sektörü Ülke Lideri Ersun Bayraktaroğlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele; Özak Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Dr. Korkmaz Ergun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Dönüşüm Alanları Daire Başkanı, Ak Portföy Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Ersari katıldı.
Etkinlikte açıklamalar yapan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Dr. Korkmaz Ergun, gayrimenkul alanında büyümek isteyen şirketler için sermaye piyasalarının önemli bir kaynak olabileceğini dile getirdi. Kira sertifikası, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, gayrimenkul yatırım fonları (GYF), altyapı gayrimenkul yatırım ortaklıkları gibi gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçları olduğunu söyleyen Ergun, bunların borsadaki nitelikli yatırımcılardan finansman sağlayabileceğini de belirtti.
Etkinlikte konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Dönüşüm Alanları Daire Başkanı İsmail Tüzgen de bakanlığın 2012 yılında büyük bir kentsel dönüşüm seferberliği başlattığını belirtti.
Seferberliğin ardından geçen 5 yıl içerisinde 1 milyondan fazla konutun kentsel dönüşüm kapsamına alındığını dile getiren Tüzgen, “Son 5 yılda 3,5-4 milyon nüfusun yaşadığı konutlar kentsel dönüşüm kapsamına alındı.” diye konuştu.
Gayrimenkul önderleri 2018'den ne bekliyor?
RE360'ta ilk günün son paneli olan "Gayrimenkul Fikir Önderleri 2017’yi Değerlendiriyor, 2018’den Ne Bekliyor?" paneli Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı ve JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş Avi Alkaş moderatörlüğünde gerçekleşti. Panele Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin ve Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya katıldı.
Panelde konuşan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Türkiye ekonomisi ve gayrimenkul sektörüyle ilgili değerlendirmeler yaptı. 2018'den çok umutlu olduğunu söyleyen Ahmet Çalık, dünyanın her yerinden binlerce yatırımcının İstanbul’dan konut, iş yeri ve arsa satın aldığını söyledi. FİBA Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin ise küresel ekonomide yaşananları ele aldı ve tüm sektör paydaşlarının en iyi bildiği işi yapması gerektiğini belirtti.
15 Temmuz darbe girişiminin acısının 2017 yılında çıktığını söyleyen Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, 2016 yılında gayrimenkul sektörünün gerçekleştiriren kampanyalarla toparlandığını belirtti. Çetinsaya inşaat sektöründe sağlanan ivmenin devam etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Panelde konuşan Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur ise 2017'nin 10. ayından itibaren satışların arttığını belirtti. Timur, konut piyasasında ihtiyacın karşılanabilmesi için devlete ve şirketlere önemli sorumluluklar düştüğünü söyledi.
2. günde de tempo düşmedi
“Gayrimenkulün Büyük Buluşması-RE360”ın ikinci gününde de tempo düşmedi. Büyük buluşmanın ikinci gününde Eskişehir ve Kayseri'nin yeni projeleri ve çekim noktaları belediye başkanları tarafından anlatıldı.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, tarihi fırsatlar olarak nitelendirdiği cazibe noktalarıyla geleceğe yatırım yapmak isteyen iş adamlarını Eskişehir’e davet etti. Eskişehir'deki dönüşüm projelerine de değinen Büyükerşen kentteki dönüşüm projelerinin hız kesmeden devam ettiğini söyledi.
Gayrimenkulün Büyük Buluşması-RE360'ta konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de 2017 yılında 400'den fazla ihale gerçekleştirdiklerini söyledi. Yatırımcıları Kayseri'ye davet eden Başkan Çelik, Kayseri'nin vizyon projeleri arasında yer alan, Kış Sporları Merkezi, Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi, Waterpark ve Kayseri Entegre Şehir Hastanesi projelerini anlattı.
Yeni İmar Yönetmeliği neler getirecek?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenen RE360'ın ikinci gününde Yeni İmar Yönetmeliği konuşuldu. Yeni İmar Yönetmeliği: Peki Şimdi Ne Olacak” isimli oturum Öngören Hukuk Bürosu Kentsel Dönüşüm Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören’in moderatörlüğünde gerçekleşti. Panele Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü İmar Düzenleme Dairesi Başkanı Ayşegül Öngel, Kentsel Strateji Kurucu Ortağı Ali Faruk Göksu, TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya ve Kansu Mimarlık’tan Ratip Kansu konuşmacı olarak katıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü İmar Düzenleme Dairesi Başkanı Ayşegül Öngel, yeni imar yönetmeliği hakkında açıklamalar yaptı. Öngel, Yeni imar yönetmeliğinin insan ve değer odaklı, doğal kaynakları koruyan, tarihi ve kültürel varlıkları gözeten, şehirleri afetlere hazır hale getiren yenilikçi ve özgün olduğu kadar yere özgü, yönlendirici ve çözüm odaklı olduğunu söyledi. Ayşegül Öngel, dikey yerine yatay yapılaşma temin etmek için yapılan çalışmaları, yeni yönetmelikteki en önemli düzenlemelerden biri olduğunu da sözlerine ekledi.
Yeni imar yönetmeliğinin olumlu bir girişim olduğunu söyleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya ise yeni yönetmeliğin elmalarla elmaların karşılaştırılmasında etkili olacağını belirtti.
RE360'a özel oylama
AND Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta RE360 katılımcılarını RE360'a özel bir oylamaya davet etti. Araştırma soruları, aynı zamanda interaktif oylamayla tüm katılımcılara yöneltilirken, araştırmanın sonuçlarından çıkan bazı ilginç sonuçlar ise şu şekilde:
Konut alıcıları en fazla 10-14 sene boyunca taksit ödemek isterken, en büyük odanın hangisi olması konusundaki ilk tercih ise, yatak odası. Bir konutta en çok olması istenilen bölüm ise çamaşır odası olurken, ideal bina yüksekliği ise 10 kat ve altı olarak belirtildi.
RE360'ta konuşan Tuvımer Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Yüksek Mimar İshak Kurtuluş Altun, gayrimenkul yatırımlarında kentsel ve mekânsal riskleri anlattı. Gayrimenkul yatırımlarında riski azaltmada datanın doğruluğu, doğru datanın doğru okunması, doğru olan ve doğru okunmuş datanın doğru tanımlanmasını önemli etkenler olarak nitelendiren Altun, risklerin bertaraf edilmesi açısından dikkat edilmesi gereken diğer noktaları şöyle açıkladı: “Gayrimenkul yatırımı yapılırken algıların trendlerin değişimine kadar dirençli ve hazırlıklı bir yatırım olduğu ve dolayısıyla sürdürülebilirliği analiz edilmeli. Yatırımın yakınlarında kent kanserlerinin olup olmadığı ve sosyal riskler iyi tartılmalı. Sosyal riskler içinde kriminal riskler, narkotik riskler ve mülteci yoğunluğu ise en önemli etkenler.”
RE360'ta son günün son oturumu günün son oturumunda ise yatırımcılar için fırsatlar konuşuldu. Moderatörlüğünü, Gazeteci-Yazar Ali Saydam‘ın yaptığı “Yeni Yatırım Fırsatları Nelerdir” oturumunda Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ve Maya TV Onursal Başkanı Burhan Özkan konuştu. Katılımcılar kazanmaya endeksli yeni yatırım fırsatlarını paylaşarak katılımcılara yeni bir rota çizdiler.
2004 yılından beri sektörün çok hızlı büyüdüğünün altını çizen Aziz Torun yeni gayrimenkul yatırımı araçları oluşturulması gerektiğini de belirtti.
Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com