Emlak Terimleri

Gayrisafi irat ne demek?

Binaların vergi değerine esas tutulan gayrisafi iratları tahrir ve tadilat komisyonlarınca Vergi Usul Kanununda yazılı esaslara göre tahmin olunuyor. Peki, gayrisafi irat ne demek? İşte yanıtı...

Gayrisafi irat ne demek?

Binaların vergi değerine esas tutulan gayrısafi iratları tahrir ve tadilat komisyonlarınca Vergi Usul Kanununda yazılı esaslara göre tahmin olunuyor. Gayrisafi irat anlamı aynı kanunda şu şekilde açıklanıyor:


Gayrisafi irat: 

Madde 300 – Bir binanın yıllık gayrisafi iradı, o binanın bulunduğu mahalde cari olan normal kiralara nispetle sahibinin kiraya verdiği takdirde alabileceği kira bedelinden ibarettir. 

 

Gayrisafi iradın takdirinde; bina kiraya verilmiş ve kira bedeli yukardaki fıkra dairesinde emsalinin cari olan normal kiralarına uygun bulunmuş ise bu bedel esas tutulur. Aksi halde aşağıda yazılı esaslar gözetilmek suretiyle gayrisafi iradın takdiri yapılır.

 

 1. Normal şartlar dahilinde ve genel surette binanın bulunduğu mahalde cari olan kiraların seviyesi; 

 2. Aynı neviden bulunan binaların getirdiği irat; 

 3. Binanın mevkii; 

 4. Binanın büyüklüğü, kat sayısı ve her kattaki oda ve daire adedi; 

 5. Dahili taksimatı itibariyle kullanış durumu ve mamurluk derecesi; 

 6. Asansör, kalorifer tesisatı bulunup bulunmadığı; 

 7. Kullanış tarzı. 

 

Fabrika, değirmen ve imalathanelerin iratlarının takdirinde içerlerinde bulunan sabit istihsal tesisatı dahi nazara alınır. 

 

Yıllık irat: 

Madde 301 – Gayrisafi iratlar yıllık tahmin olunur. Şu kadar ki, mevsimlik olarak kiraya verilmesi veya ikamet edilmesi mütat olan binaların bu süreye ait iratları yıllık sayılır. 

 

Yılın belli zamanlarında işliyebilen değirmenler ile belli mevsimlerde çalışan fabrika ve imalathanelerin ve mevsimlik işliyen otel, banyo, plaj gibi gayrimenkullerin işletme süresine ait iratları da keza yıllık sayılır. 



GMSİ beyanı 2014!