06 / 05 / 2024

Gazbeton bina maliyetlerini düşürüyor

Gazbeton bina maliyetlerini düşürüyor

ODTÜ Raporu, gazbetonun ekonomik bir yapı malzemesi olduğunu ispatladı.



Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından yapılan araştırma, farklı duvar malzemeleri ve gazbetonun bina statik tasarımına ve maliyetine olan etkilerini araştırdı. ODTÜ tarafından yapılan araştırma sonuçları; gazbetonun piyasadaki ikame ürünlerle karşılaştırıldığında sanıldığı gibi pahalı bir yapı malzemesi olmadığını ortaya çıkarttı. Araştırmaya göre gazbeton, standartlara uygun yapılması durumunda bina maliyetlerini de önemli ölçüde düşürüyor.
ODTÜ tarafından gerçekleştirilen çalışma kapsamında, yaklaşık 400 metrekare plan alanına sahip, sekiz katlı, betonarme bir bina modellendi. Araştırmada, statik tasarıma esas tüm şartlar aynı kalmak kaydıyla yalnızca duvar malzemesi değiştirilerek yapı yeniden tasarlandı ve tasarım farklılıkları, ağırlık, maliyet gibi unsurlar karşılaştırıldı. Araştırmaya göre; İstanbul'da gazbeton bir duvarın sıvalı ağırlığı diğer duvar örgü malzemesi ile örülmüş ve yalıtım yapılmış bir başka duvara göre metrekarede 176 kg'dan 133 kg'a kadar düşebiliyor.
ODTÜ tarafından yapılan araştırmaya göre gazbeton kullanımının binayı hafiflettiği, taşıyıcı sistemin bu durumdan olumlu etkilendiği sonucuna ulaşıldı. Araştırmada sekiz katlı bir binanın yapımında, betonarme maliyetlerinde % 8, temel maliyetlerinde ise % 22'ye varan maliyet avantajı sağladığı tespit edildi. Buna göre gazbetona ödenen bedelin neredeyse yarısı, sağlanan tasarrufla geri kazanılabiliyor. Tasarımı yapılan binada gazbeton kullanımı temel malzemesinde % 20 beton ve % 27 donatı tasarrufu da sağlayabiliyor.
Araştırma ile ilgili bir değerlendirme yapan ve bina projeleri hazırlanırken gazbeton seçilmesinin önemine değinen AKG Gazbeton Ürün Müdür Vekili Uğur Uzgan, "İnşaat Mühendisleri de mimarlar da projelerinde her açıdan en iyi sonucu alacakları ürün kullanmayı tercih ederler. Gazbetonun yanmazlık, hafiflik, ısı yalıtımı gibi özelliklerine ODTÜ raporu ile `tasarruflu' bir ürün olduğu da eklendi. Hesabını başta yaparak tasarımlarında gazbeton tercih eden yapı profesyonelleri, yapı emniyeti ile birlikte ciddi bir tasarruf da sağlamaktadır" dedi.
Uzgan, ODTÜ tarafından yapılan araştırmada farklı ısı bölgelerinde metrekare başına sıvalı ağırlığı incelendiğinde, ağır duvar malzemelerinin, bina yapım maliyetlerini yükselttiğinin de açıkça görüldüğünü belirtti. Uzgan, "yapı sektöründeki profesyonellere en doğru bilgilerle yaklaşıyor ve olumlu sonuçlarını da alıyoruz. Gazbeton duvar örgü malzemesinin sağladığı avantajlar günümüzün ekonomik şartlarında daha da anlamlı oluyor. Temel maliyeti ve her kat için betonarme maliyetlerinde sağladığımız avantajlar ile bugüne kadar sanılanın aksine, gazbeton olarak "tasarruf sağlayan" bir malzeme olduğumuzu gösterdik" dedi.

Geri Dön