25 / 12 / 2024

Gazbeton nedir, nerelerde kullanılır?

Gazbeton nedir, nerelerde kullanılır?

Gazbeton; silisli kum (kuvarsit), çimento, kireç ve su karışımıyla oluşturulan harcın basınçlı buhar altında sertleşmesiyle elde edilen gözenekli bir yapı malzemesidir. İşte gazbetonla ilgili herşey...




Gazbeton'un tarihçesi ve özellikleri


Endüstriyel anlamda ilk kez İsveç'te başlayan gazbeton üretimi, Almanya'da geliştirilerek devam etmiştir. Türkiye'de gazbeton, ilk olarak 1950'li yıllarda Almanya'dan ithal edilerek İstanbul Hilton Otelinin yapımında kullanılmıştır. Gazbeton; silisli kum (kuvarsit), çimento, kireç ve su karışımıyla oluşturulan harcın basınçlı buhar altında sertleşmesi ile elde edilen gözenekli bir yapı malzemesidir. Gazbe-, tonun %85'i durgun hava içeren gözeneklerden oluşur. Gazbetona yüksek ısı yalıtımı ve en hafif yapı malzemesi olma özelliğini sağlayan, bu küçük gözenekler içine sıkışmış kuru havadır.

 

Doğal ham maddeler ve çevre dostu üretim teknolojisi ile üretilen gazbeton, beton ve geleneksel kagir malzemelere oranla daha hafif bir malzemedir. Buna ek olarak gözenekli yapısı ve yüksek ısı yalıtım özellikleri nedeniyle bu malzemeye gazbeton adı verilmiştir. Gazbetonun sahip olduğu bu özellikler, inşa edene ve kullanıcıya güven vermektedir. Uluslararası dokümanlarda AAC (Autoclaved Aerated Concrete) olarak anılan gazbeton, dünyada ve özellikle Avrupa'da koşulsuz olarak üstünlüğü kanıtlamış ve kabul görmüş bir malzemedir. Bu bakımdan gazbeton sektörü, teknolojik açıdan uluslararası düzeyde deneyim ve bilgi birikimine sahiptir. Bu donanım doğal olarak, yapıcı ve kullanıcıya güven vermektedir. 


Her geçen yıl artmakta olan gazbeton satışları beraberinde yatırım, istihdam ve ekonomik fayda getirmektedir. Binalarda gazbeton kullanılması sonucunda sağlanan yüksek ısı yalıtımı, enerji tasarrufu olarak ülkemize geri dönmektedir. Ayrıca gazbetonun hafif bir duvar malzemesi olması nedeniyle sağladığı deprem güvenliği, özellikle ülkemiz koşullarında ciddi önem arz ediyor. Bununla birlikte, Al sınıfı hiç yanmaz bir malzeme olan gazbeton, binalarda yangın emniyeti de sağlamaktadır. 


Kullanım alanları


Yapı Malzemeleri: Gazbeton yapı malzemeleri, modern dünyanın duvar örgü malzemesi olarak ilk tercihi konumunda bulunmaktadır. Ürün yelpazesinde duvar blokları, asmolen bloklar ve U bloklar bulunmaktadır. Blok Ürünler TS-EN 771-4 standardına göre üretilen, binaların iç ve dış duvarlarında kullanılan yapı malzemeleridir. Yüksek ısı yalıtımı, enerji tasarrufu ve hafifliği ile yadlarda ergonomiyi ve güvenliği bir arada sunan blok ürünler, zaman, malzeme ve işçilikten tasarruf sağlayarak hem ekonomik, hem de fonksiyonel çözümler yaratır. 


Yapı Elemanları: Gazbeton yapı elemanları donatılı olarak üretilirler. Ürün yelpazesinde yatay ve düşey duvar elemanları, taşıyıcı düşey duvar elemanları, çatı ve döşeme elemanları, lentolar ve söveler bulunmaktadır. Donatılı yapı elemanları TS-EN 12602+Al ve TS EN 845-2 standardına göre büyük boyutlu ve prefabrike olarak üretilen, fabrika, AVM ve İş Merkezi gibi sanayi ve ticari yapılar ile konutların dış ve iç duvar yapımında kullanılan yapı elemanlarıdır. 


Isı Yalıtım Levhaları: Ülkemizde özellikle cephelerdeki betonarme yüzeylerin ısı yalıtımında kullanılan bu ürün, ayrıca tavan, çatı, teras ve garaj tavanlarının ısı yalıtımında da kullanılmaktadır. Isıl iletkenlik değeri 0,05 W/mK olan Gazbeton Isı Yalıtım Levhası, mineral esaslı masif ve yanmaz bir ısı yalıtım malzemesidir. 


Gazbeton Yapı Sistemi: Gazbeton Yapı Sistemi, donatılı gazbeton yapı elemanları kullanılarak inşa edilen yığma yapılardır. Kalıcı, sağlıklı, yüksek kalite ve donanımda binaların elde edildiği bu yapı sisteminde kullanılan gazbeton yapı elemanları bünyesinde, taşıyıcı düşey duvar elemanları, döşeme elemanları, çatı elemanları ve lentolar yer almaktdır. Bu elemanların tümü donatılı gazbeton elemanlarıdır. Gazbeton Yapı Sistemi, deprem yönetmeliğinin belirlediği deprem bölgelerine göre 4 kata kadar yığma binalar olarak inşa edilirler. Gazbeton taşıyıcı düşey duvar elemanları, yığma yapının iç ve dış duvarı olarak kullanılırlar. Normal kat döşemelerinde gazbeton döşeme elemanları, çatıda ise gazbeton çatı elemanları uygulanır. 


Bu yapıların deprem güvenliği, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesince, değişik zamanlarda yapılan araştırmalar ile test edilmiş ve onaylanmıştır. Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü eksperlerinin, 17 Ağustos depremi sonrası, bölgede yaptıkları inceleme neticesinde verdikleri raporlar doğrultusunda Gazbeton Yapı Sistemi ile inşa edilmiş olan binlerce konutun, 1999 Marmara Depremini hasarsız olarak atlattığı bilinen bir gerçektir. İnceleme ve araştırmaların sonuçları, hem hafif hem de duvar yapısının daha kararlı olmasından dolayı, bu yapıların diğer kagir yapılara oranla daha güvenli olduğunu ortaya koymaktadır. 


1999 Marmara Depremini takip eden yıllarda, yapıların deprem güvenliğinin sağlanması yolunda atılan adımlarda, kendi sektöründe çabalarını arttırarak sürdüren TGÜB, Gazbeton Yapı Sisteminin geliştirilmesi doğrultusunda ARGE çalışmalarını başlatmıştır. Bu çerçevede, 1.5 yıl önce başlatılan ve sonuçlanma aşamasına gelen Gazbeton Yapı Sistemi ARGE çalışmaları, ODTÜ ve İTÜ işbirliğinde yürütülmektedir. Bu çalışma sonunda Gazbeton Yapı Sistemi için Depreme Dayanıklı Tasarım Kurallarının oluşturulması hedeflenmiştir. Hiçbir taşıyıcı sisteme ihtiyaç duymadan, Gazbeton Yapı Elemanları ile depreme dayanıklı yapıların inşaa edilmesini sağlayan; Gazbeton Yapı Sistemi, ülkemizde deprem güvenli, yangın i güvenli, enerji verimli, sağlıklı* çevre dostu, çağdaş yapılarin çoğalmasına katkıda bulunacaktır. 


"Gazbeton Üretiminde Avrupa Lideriyiz"


Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği (TGÜB) Genel Sekreteri Gülay Özdemir, çeyrek asırdır ülke ekonomisi ve inşaat sektörüne sağlanan fayda ve katma değere vurgu yaparak "Türkiye'de gazbeton üretiminin başlamasından bugüne, toplam 50 milyon metreküp gazbeton üretilerek, yaklaşık 4 milyon sağlıklı ve çağdaş yapının inşasında kullanılmıştır. Gazbeton farkıyla bu yapıların sağladığı birikimli yakıt tasarrufu ise 20 milyar doların üzerindedir. Yıllık 5 milyon m3'e yaklaşan üretim kapasitemiz ile bu sene Avrupa ülkeleri arasında birinci sıraya yükseldik. 

Özellikle, 25. yılımızda böyle bir başarı yakalayarak, dünyanın önde gelen üretici ülkeleri arasında yer almaktan gurur duyuyoruz." dedi. 


Dünya




Geri Dön