Kent Haberleri

Gazi Mahallesi'nde acele kamulaştırma kararı!

Acele kamulaştırma kararıyla 3. köprü Kınalı bağlantı yolunun geçtiği Gazi Mahallesi'nde Kalyon İnşaat şantiyesini kurdu.

Resmi Gazete'de yayınlanan acele kamulaştırma kararıyla 3. köprü Kınalı bağlantı yolunun geçtiği Gazi Mahallesi'nde iş makineleri çalışmaya başladı. Mahallelinin başlattığı hukuk savaşında, Danıştay 6. Dairesi devreye girerek, davalı Başbakanlık ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan projenin sınır haritası, imar planları ve kamulaştırma dosyasını isteyerek, projenin acelelilik halini ortaya koyan nedenleri sordu. Ancak Kalyon İnşaat yargı kararını beklemeden iş makinelerini çalıştırdı bile. Şantiyenin kurulduğu ve yapılması planlanan tünelin başlangıç noktasında Mimar Sinan tarafından yapılmış ve dünya su mimarisinin başyapıtlarından kabul edilen Mağlova Kemeri'nin kalıntısı yer alıyor.


Bakanlar Kurulu, 11 Ekim 2016 tarihli yazısıyla Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında hazırladıkları listede yer alan Sultangazi, Eyüp ve Başakşehir'deki bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar vermişti. Listede Sultangazi'deki Gazi Mahallesi olarak bilinen Alevi nüfusun yoğunlukta olduğu Zübeyde Hanım, Yunus Emre ve 50. Yıl mahalleleri de bulunuyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı karar 22 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmıştı. Karara göre Zübeyde Hanım Mahallesi'nde 868 No'lu parselin acele kamulaştırılması isteniyordu ancak Aralık 2016'da planlarla yer almayan, mahallede gecekonduların olduğu bir parselde zemin etüdü çalışmaları başladı. Zemin etüdünde görevli işçiler, 'tünel' yapımı için zemin etüdü yaptıklarını söyledi. Ancak tünel projesi de bu kararda yer almıyordu. Ardından zemin etüdünün yapıldığı yer demir perdeyle çevrelendi. Sultangazi Belediyesi veya Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü'nde projeyle ilgili bilgi alamayan mahalleli de bunun üzerine İdare Mahkemesi'nde yürütmenin durdurulması talepli davalar açtı.


Danıştay savunma istedi


Konuyu ele alan Danıştay 6. Dairesi, davalı Başbakanlık ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan Aralık 2016'da savunma istedi. Davaya konu faaliyetlerin acelelilik halini ortaya koyan nedenlerin açıklanmasını isteyen Danıştay, acele kamulaştırma kapsamında kalan taşınmazların otoyol projesi kapsamında hangi kullanımda kaldığını sordu. Danıştay ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden de davaya konu taşınmazların imar durumu ile 1/1000 ve 1/5000 ölçekli planlarda hangi kullanımlara ayrıldığını sordu. 


Dinamit kullanacaklar


Konuyla ilgili görüştüğümüz Sultangazi Kent Savunması üyeleri, evlerin ve ağaçların işaretlendiğini belirterek, “Hangi evlerin yıkılabileceği bir çalışma yapmışlar. Evlerin bahçelerindeki ağaçların sayımı yapılmış” diye konuşuyor. Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü'nden bilgi alamadıklarını, 3. köprü inşaatı ile ilgili Garipçe'deki şantiyeye yönlendirildiklerini söyleyen üyeler, “Oradaki bir mühendis ile görüştük. Bize bir şeyin belli olmadığı, evlerin yıkılmayacağı söylendi. Evlerin 3-5 metre aşağısında bir tünel çalışması olacak ve evler yıkılmayacak öyle mi? Sert kayaların olduğu yerlerde de dinamit atılacağını söylediler. O dinamitler de bu evlere zarar verecek” diyor. Avukat Can Atalay ise, “2010 referandumundan ve Haziran 2012'de İdari Yargı Usulü Kanunu'ndaki değişiklikten sonra idari yargıda yürütmenin durdurulması kararı neredeyse ortadan kalktı. Bu halin sonuçları da bunlar” ifadelerini kullanıyor.



Cumhuriyet