Genel

Gazi Teknopark kendi elektriğini kendisi üretecek!

Gazi Teknoparkın çatısına ve bahçesine güneş panelleri döşeyen Teknologis Genel Müdürü Mustafa Atilla, Gazi Teknopark içerisinde kurulan yaklaşık 300 kilowatlık güneş enerjisi santraliyle güneş enerjisine dayalı örnek bir uygulamayı hayata geçirdiklerini

Gazi Teknopark binasının çatısına ve bahçesine döşenen güneş panelleri, Teknoparkın yıllık elektrik tüketiminin yarısını karşılayacak. Gazi Üniversitesi Gölbaşı Yerleşkesinde 20 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan Gazi Teknoparkın çatısına ve bahçesine güneş panelleri döşeyen Teknologis Genel Müdürü Mustafa Atilla, Gazi Teknopark içerisinde kurulan yaklaşık 300 kilowatlık güneş enerjisi santraliyle güneş enerjisine dayalı örnek bir uygulamayı hayata geçirdiklerini bildirdi.

Santralin Türkiyenin güneş enerjisinden elektrik üretimi sağlayan en büyük kurulumu olma özelliğini taşıdığını anlatan Atilla, "Enerji kaynaklarının verimliliği, yenilenebilir enerji ve çevre teknolojileri konusunda çalışan firmalarla da öne çıkan Gazi Teknopark bu santralle ihtiyaç duyduğu enerjiyi yenilebilir enerji kaynaklarından sağlayan ilk teknopark oldu" dedi.

Gazi Teknopark yetkilileri kurulan santralle hem teknopark bünyesindeki çalışmaları teşvik etmeyi hem de toplumun diğer kesimleri ve diğer teknoparklara örnek olmayı hedeflediklerini belirten Atilla, tamamlandığında teknoparkın enerji ihtiyacının yüzde 50den fazlasının yenilenebilir enerjiyle karşılanacağını söyledi.

"PANEL  VE İNVENTÖR TEKNOLOJİSİ BURADA TEST EDİLECEK"

Güneş enerji panellerinin çatı, yer ve kapalı otopark üzerine döşendiğini kaydeden Atilla, sabit ve güneşi izleyen hareketli panel uygulamalarının kullanıldığını belirtti. Türkiyenin 100 kilowatın üzerinde ilk solar otoparkı, en büyük Güneş İzleyici Panel sistemi (Tracker) ve Türkiyenin ilk Güneş Enerjisiyle çalışan Elektrikli Araç Şarj İstasyonunun kullanıldığına işaret eden Atilla, bayramdan sonra güneş panellerinin etkin bir şekilde elektrik üretimine başlayacağını anlattı.

Çok sayıda farklı panel ve invertör teknolojisinin test edildiği "Solar Lab" gibi bünyesine birçok ilki barındıran sistemde yerli ürünlerin yanı sıra ABD, Japonya, Almanya gibi ülkelerin ürünleri bir arada kullanıldığını ifade eden Atilla, yıllık elektrik tüketimi 800 bin kilowat olan teknoparkın, döşenen güneş panellerinin üreteceği 420 bin kilowat/saatlik elektriğini kendisinin üretmiş olacağını bildirdi.

Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirilen projeye yapılan yatırımın maddi olarak yaklaşık 8 yıl içinde geri kazanılacağını ifade eden Atilla, yapılan deneme çalışmalarında Elektrik İşleri Etüt İdaresi, Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası sisteminde öngörülen değerlerin üzerinde üretim yaptıklarına dikkati çekerek, güneş enerjisi sistemlerinin tahmin edilenden daha karlı bir yatırım olduğunun kaydetti.

"GÜNEŞ ENERJİSİNDE ÖNCÜ ROL OYNADIK"

Dünyada en çok kamu teşviki verilen alanlardan biri olan enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji konusunda Türkiyede de yasal mevzuatın hayat geçmesiyle bu konuda önemli adımların atıldığını belirten Gazi Teknopark yetkilileri, özellikle güneş enerjisi açısından Avrupanın en avantajlı ülkelerinden biri olan Türkiyede güneş enerjisine dayalı uygulamaların hızla artması gerektiğine inandıklarını ve bu yönde öncü bir rol oynadıkları söylediler.

AA