Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin otoparkı kanser tedavi merkezine dönüştürüldü!
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ' nin otoparkı, Avrupa'nın en nitelikli kan kanseri tedavisi merkezine dönüştürüldü. 42 yataklı hastane ile çok sayıda insan sağlığına kavuştu...
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin otoparkı, Avrupa'nın en nitelikli kan kanseri tedavisi merkezine dönüştürüldü. 42 yataklı hastane ile çok sayıda insan sağlığına kavuştu.
Ankara'da, dahiliye servisinde lösemi hastalarını tedavi eden hemotoloji uzmanı Prof. Gülsan Sucak, hastalarının çoğunu kanser yerine hastane enfeksiyonundan kaybedince çözüm yolları aramaya başladı. Hemotoloji Özel Kliniği kurulması için kapı kapı dolaştı. Bir gün bir yakını için yardım talebinde bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'ye "Buradaki hastalara kim yardım edecek?" deyince, klinik için düğmeye basıldı. Canikli, ihtiyacın ne olduğunu öğrendi, neler yapılabileceğini araştırdı, proje hazırlamalarını istedi. Kalkınma Bakanlığı'ndan kaynak bulunması için aracılık etti, klinik açılana kadar tek tek her konunun takipçisi oldu.
ABD ÖRNEK ALINDI
Uzmanlık eğitimini, dünyanın en iyi araştırma merkezlerinden ABD'deki Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi'nde yapan Hemotoloji Kliniği Sorumlusu Prof. Gülsan Sucak, ABD'deki merkezin aynısını otoparktan dönüştürülen merkeze yaptı. Merkezin tüm tavanlarını hepofilte ismi verilen özel bir filtre havalandırması taktırdı. Lösemi hastaları için özel yoğun bakım servisi yaptırdı. Böylelikle diğer hastalardan enfeksiyon bulaşmasını önleyen Prof. Sucak, "Burada her hastaya özel bireysel tedavi uyguluyoruz. Her hastanın ilaç kullanımı için özel bir eczacı var. Her hastanın ilaçlarıyla birlikte yediği yemekleri hazırlatan özel bir diyetisyen var. Ayrıca yoğun bakımdan çıkan hastaya solunum egzersizleri yaptıran özel fizyo terapist servisi var. Bir yıldır hizmet veren merkezde artık enfeksiyon oranlarımız nerdeyse sıfıra indi. Ateşlenme bile yok denecek kadar az yaşıyoruz" dedi.
5 YILDIZLI HİZMET
Kanserin farklı sağlık disiplinlerinin bir arada olmasıyla ancak tedavi edilebileceğini söyleyen Prof. Sucak, "Hastalar 5 kuruş vermeden 5 yıldızlı sağlık hizmeti alıyor. Bunu devlet hastanesinde devletin imkanlarıyla gerçekleştirdik. Bunu ben değil buradaki ekip gerçeleştirdi" dedi. Ayrıca merkezde hastalar tedavi edilirken yılda 10 araştırma makalesi de yayınlanarak tıp literatürüne giriyor.
Safure Cantürk/ Sabah