Genel

Gazi Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Aliağa’yı planlıyor!

Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen ve ‘EWUQ/PORT’, “Liman Kentlerinde Mimari Kimlik ve Kentsel Kalite Uluslar arası Çalıştayı” kapsamında 7 üniversiteden, 74 öğrenci ve 20 öğretim üyesi Aliağa Ticaret Odası’nı ziyaret etti...

Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen ve ‘EWUQ/PORT’, “Liman Kentlerinde Mimari Kimlik ve Kentsel Kalite Uluslar arası Çalıştayı” kapsamında Avrupa ve Türkiye’den toplam 7 üniversiteden, 74 öğrenci ve 20 öğretim üyesi Aliağa Ticaret Odası’nı ziyaret etti. ALTO Başkanı Adnan Saka’dan Bölgenin mevcut durumu ve gelişme dinamikleri hakkında bilgiler alan öğretim üyeleri ve öğrenciler sık sık notlar tutarak merak ettikleri konuları sordu.


Çalıştaya, Gazi Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Gdansk University of Technology (Polonya), Bochum University of Applied Scienses (Almanya), University of L’Aquilla (İtalya), Lusofona University of Humanity and Technology (Portekiz) ve West Pomeranian University of Technology (Polonya) üniversiteleri katıldı.

Gazi Üniversitesi Öğr. Gör. Dr. E. Fulya Özmen, Avrupa Birliği, Eğitim ve Gençlik programları, Erasmus yoğun programları kapsamında desteklenen proje hakkında bilgiler vererek, “Bu sene Aliağa’ya ilişkin kentsel, kamusal alanların kalitesinin analizi ve değerlendirilmesine yönelik farklı tasarım stüdyolarının yer alacağı etkinliğin ilk haftası, Çakmaklı köyü Kültür Merkezi’nde, ikinci haftası ise Urla İYTE Kampüsünde gerçekleşecek” dedi.

Liman kentlerinin kendine özgü dinamiklerinin kentsel yaşam kalitesini kentin kullanıcıları bağlamında etkilediğini belirten Özmen, Bununla birlikte hava, su, çevre kirliliği yaratmakta; kentin mimari kimliğini ve kamusal alanların imgesel unsurlarını ve kentin kullanımını etkileyerek farklı dönüşümlere neden olmaktadır. Söz konusu değişim ve dönüşümlerin farklı bakış açılarıyla analizi ve değerlendirilmesi bu çalışmanın kapsamını oluşturmaktadır” diye konuştu.


Öğrencilere ilçenin sanayi ve kentsel yapılaşması başta olmak üzere, bölgesel tüm verilerini aktaran ALTO Başkanı Saka, konuşmasında“Sizler, Türkiye’de yaşayan herkesi ve yarınlarımızı yakından ilgilendiren, ülkemizde kaliteli yaşam standardı, çevrenin korunması, ülke kaynaklarının verimli kullanılabilmesi için temel olan kent ve bölge planlamasında uzman olacaksınız. Ülkemizin yaşanabilir hale gelmesinde kilit rol alacağınız için Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret kentlerinden biri olan Aliağa sizin için dev bir laboratuar ortamı sunacak oldukça avantajlı bir coğrafya. Aliağa’nın geçmişten bu yana yaşadığı hızlı sanayileşme, planlama sorunları ve bunların sonucunda ortaya çıkan sorunlarıyla planlamanın önemini ve nasıl yapılması gerektiğini açık şekilde size gösterecektir. Buradaki çalışmalarınızın eğitim yaşamınızda ve kariyerinizde unutamayacağınız deneyim olacağını düşünüyorum” dedi.

Aliağa’da 10 Milyon m2 alan üzerine kurulan ve her geçen gün tesis sayısının arttığı Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nin, (ALOSBİ) modern planlama açısından Türkiye’nin örnek bir yatırım alanı olduğunu vurgulayan Başkan Saka, “Çalışmalarınızda sadece bugünü değil, geleceği öngörerek insan yerleşimleri, ulaşım, stratejik gelişim, sanayi, çevre, sosyal ve kültürel gereksinmeleri de dikkate alarak planlama yapmanızı bekliyoruz.” dedi.