27 / 11 / 2024

Gaziantep Ekolojik Kent Projesi dünya basınında!

Gaziantep Ekolojik Kent Projesi dünya basınında!

160 ülkede etkin bir şekilde takip edilen ve okunan Agence Frans Press, Fulya Özerkan imzalı haberinde ‘Yeşil Altın Gaziantep’i Isıtacak’ başlığı ile ünlü Antepfıstığı kabuklarının Ekolojik Kent Projesi’nde çevreci yakıt olarak kullanılacağını duyurdu...





Fransa’nın önemli haber ajanslarından olan Agence Frans Press, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Ekolojik Kent Projesine satırlarında yer verdi.


160 ülkede etkin bir şekilde takip edilen ve okunan ajans, Fulya Özerkan imzalı haberinde ‘Yeşil Altın Gaziantep’i Isıtacak’ başlığı ile ünlü Antepfıstığı kabuklarının Ekolojik Kent Projesi’nde çevreci yakıt olarak kullanılacağını duyurdu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Yeşil Yapı Uzmanı Seda Müftüoğlu Güleç AFP’e verdiği demeçte şu ifadelere yer verdi, “Antep fıstığı halen Türk baklavasının en önemli malzemesidir. Ancak, ‘Yeşil Altın’ olarak da bilinen bu fıstığın memleketinde, kabuklarından yeni bir eko-kentin ısıtılmasında faydalanmak şeklinde yeni bir kullanım yolu bulunmuş olabilir. Yetkililer şu sıralarda ülkenin ilk ekolojik şehrini kurmaya yönelik planları incelemekteler. Bu ekolojik /çevre dostu şehirde hem özel hem de kamu binalarının fıstık kabuklarının yakılması yoluyla ısıtılması öngörülüyor. Böyle bir projenin uygulanması için Gaziantep’ten daha iyi bir mekan olamazdı. Suriye sınırına yakın bu güneydoğu bölgesinde her yıl binlerce ton fıstık üretiliyor. Gaziantep'in fıstık üretimindeki potansiyeli iyi biliniyor. Bunun yanı sıra kayda değer miktarda fıstık kabuğu da ziyan olmakta. Fıstık kabuklarını yakarak yenilenebilir bir enerji, biyogaz elde etmeyi planlıyoruz. Ekolojik kenti fıstık kabuklarını yakarak ısıtabileceğimizi düşündük. Çünkü bu tür çevre-dostu sistemler planladığınızda elinizdeki doğal kaynaklara bakıyorsunuz. Bölgede rüzgar bol olsaydı rüzgar enerjisinden yararlanırdık."


Makalede şu bilgilere yer verildi, Fıstıkla ısıtılan yeni kent 3 bin 200 hektarlık bir alanda 200 bin kişiyi barındıracak. İlin aynı adı taşıyan merkezi Gaziantep’e 11 kilometre mesafede kurulacak. Proje hayata geçerse önceleri çöp olarak kabul edilen fıstık kabukları yeni bir enerji türüne dönüşecek. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre Türkiye, ABD, Suriye ve İran’ın yanı sıra dünyanın en büyük fıstık üreticilerinden biri. Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği’ne göre, Türkiye geçtiğimiz yıl 6.800 ton fıstık ihrac ederek yaklaşık 80 milyon dolar (57 milyon avro) gelir sağladı. 2010 yılında ise bu rakamlar 4.010 ton ve 50 milyon dolardı. Birlik’ten Mehmet Kahraman, geçtiğimiz yılın ihracatında sadece Gaziantep’in payının 4 bin ton olduğunu belirtti. Yeni kente hazırlık kapsamında oluşturulan bir pilot proje 55 hektarlık küçük bir alanda gerçekleştirilecek ve başarılı olursa tüm kente yayılacak. Fıstık kabuklarının potansiyeli ilk kez Fransız çevre mühendisliği şirketi Burgeap tarafından ortaya çıkarıldı. Şirket, geçen yıl, Antep adıyla bilinen çeşidin bölgedeki en gerçekçi enerji kaynağını olduğunu bildirdi. Burgeap, bölgenin ısıtmasının en az yüzde 60’ının yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanabilecek.



Milliyet


Geri Dön