Sektörel

Gaziantep inşaat sektörüyle gelişti!

Gaziantep Telgraf Gazetesi köşe yazarı olan Esin Korkutan bugünkü yazısında, Gaziantep'te inşaat ve gayrimenkul sektörünü değerlendirdi. İşte o haber...

Gaziantep, sanayisiyle, turizm hamlesiyle, yerel yönetimleriyle, çağdaş ve modern yapılaşmasıyla, sosyal ve kültürel etkinlikleriyle adından en fazla söz ettiren illerin başında geliyor. Ülke ekonomisine sunduğu katkılarla 'Marka Şehir' unvanını bileğinin hakkıyla almış bir kent. 


Tüm illerin örnek aldığı Güneydoğu'nun parlayan yıldızı olmak da öyle kolay değil.Bu başarıda kente bir tek çivi çakmış herkesin payı vardır. Ancak Gaziantep denilince sanki sanayimiz, kültürel varlıklarımız biraz öne çıkıyor.


İnşaat sektörü biraz göz ardı ediliyor gibi, Gaziantep'in 'Marka şehir' olmasında, ülkenin ekonomik lokomotifi haline dönüşmesinde inşaat sektörünün çok büyük katkıları vardır. İnşaat sektörü 200'ün üzerinde alt sektöre doğrudan veya dolaylı olarak destek sağlayan bir sektör. 


Ekonomik gidişatlar hep inşaat sektörüne bakılarak yorumlanır. İnşaat sektörü canlanırsa, ekonomi de canlanır. Sıkıntı yaşaması demek, kentin, ülkenin sıkıntı yaşaması demektir. Bu yüzden Gaziantep'in inşaat sektöründe geldiği noktayı asla inkar etmemeliyiz. 


İnşaat firmalarının yerel yönetimlerle birlikte ortaya koyduğu şehirleşme anlayışını alkışlamak lazım. 

Kaliteden ödün vermeden, müşteri memnuniyeti odaklı üretilen, modern görünümlü yapılaşmasıyla adeta bir Avrupa şehrini andırıyor. 


Yerli ve yabancı turistler 'Gaziantep gerçekten çok güzel bir şehir olmuş' diyebiliyorsa, bunun altında inşaat firmalarımızın çok büyük katkısı vardır. Aldığı göçe ek olarak gelen 500 bine yakın Suriyeliyi de ortada bırakmayacak şekilde hızlı büyümek ve herkesin ev sahibi olabilme imkanı sunmak kolay değil. O yüzden inşaat sektörüne gerekirse pozitif ayırımcılık yapmalıyız, Pozitif ayırımcılıktan kastım da, önündeki engelleri kaldırmak olmalı, 


Görüşlerini aldığımız firmaların genelinde maliyetlerin yüksek olduğu görüşü hakim. Konut sahibi olmak isteyenlerin de ucuz konut istediğine dikkat çeken firma yetkilileri, arsa fiyatlarının yüksekliğinden şikayetçi. 


Öncelikle Gaziantep'te arsa fiyatlarının biraz düşürülmesi lazım. Bir diğer husus da, özel bankaların kredi şartları, Yüksek krediler nedeniyle vatandaşın biraz tedirgin davrandığı dile getiriliyor. Eğer arsa fiyatları düşürülür, banka kredileri de daha uygun hale getirilirse eminim ki inşaat sektörü ekonomik anlamda uçar ve kenti de uçurur. Marka şehir marka yapılaşmayla mümkündür.



Esin KORKUTAN/Gaziantep Telgraf