Gaziantep Nurdağı'nda fiber kompozit bloklarla köy evi ve deprem konutu inşa ediliyor!
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgeler arasında yer alan Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde, birbirine geçmeli fiber kompozit bloklarla bir köy evi ve 6 dairelik konut inşa ediliyor.Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, özel bir firma tarafından cam, elyaf ve mineral tozu gibi geri dönüşüm malzemelerinden üretilmiş olan kompozit bloklarla 400 metrekarelik köy evi, 4 günde yapılabiliyor
Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenmiş olan bölgeler arasında yer alan Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde, birbirine geçmeli fiber kompozit bloklarla bir köy evi ve 6 dairelik konut inşa ediliyor.
Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, özel bir firma tarafından cam, elyaf ve mineral tozu gibi geri dönüşüm malzemelerinden üretilmiş olan kompozit bloklarla 400 metrekarelik köy evi, 4 günde yapılabiliyor.
Verilen detaylara göre, bir Anaokulu, bir köy evi ve 6 dairelik 3 katlı konutu kapsayan söz konusu projede, Nurdağı-1 Konteyner Kent içerisinde 4 derslikten oluşan okulun kaba inşaat çalışmaları bitti. Alparslan Türkeş Konteyner Kent'te köy evi ve konutun inşası devam ediyor.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı uzmanı inşaat mühendisi Fatih Taşdemir, Anadolu Ajansı muhabirine, anaokulu ve deprem konutlarının yapımının devam ettiğini belirterek, "Konutlardan bir tanesi 3 oda 1 salon, 130 metrekareden oluşan müstakil köy evi projesi, diğeri de 6 daireden meydana gelen çok katlı apartman projesi." diye konuştu.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı uzmanı inşaat mühendisi Fatih Taşdemir ayrıca açıklamasında birbirine geçmeli bloklardan meydana gelen fiber kompozit malzemenin yangın, rüzgar ve depreme karşı dayanıklılığının yüksek olduğunu dile getirdi.
Proje koordinatörü Erkan Güngör ise konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada geri dönüşümden üretilen ürünün yerli olduğunu kaydetti.
Açıklamasında ürün üzerine 15 senedir çalıştıklarını kaydeden Güngör, şunları dile getirdi: "Biz bu sistemi ABD'de 4. yapı sistemi olarak kabul ettirmeyi başardık ve pek çok inşaatta kullandık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı sayesinde Türkiye'de bu inşaatlara başladık. Çok kısa zamanda depreme dayanıklı konut ihtiyacını karşılayacağımızı düşünüyoruz. Söz konusu bu yapı sistemiyle 5 kata kadar her türlü binayı yapabiliyoruz. Örnek vermek gerekirse, 400 metrekarelik bir villanın karkas bölümünü 4 günlük kısa bir zamanda tamamlayabiliyoruz. Ürün aynı zamanda geri dönüşümlü malzemelerden üretildiğinden yeşil bir üründür. Kanserojen ve sağlığa zararlı hiçbir madde bulunmamaktadır."
"Ürün, tuğladan 10 kat hafif, 40 kat daha dayanıklı"
Proje koordinatörü Erkan Güngör açıklamasında söz konusu ürünün içindeki malzemelerin geri dönüştürülebilme özelliğinin olduğunu kaydetti. Bu ürünün depreme ve rüzgara karşı sağlam ve dayanıklı olduğuna değinen Proje koordinatörü Erkan Güngör, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Bu ürün, tuğladan 10 kat hafif, 40 kat ise daha dayanıklı. Bu ürün tek başına mukavemetli olmasıyla beraber tüm parçalar birbirine modüler olarak kilitlendiğinde tünel kalıp gibi oluyor."
AFAD'dan son dakika açıklaması: Malatya'da 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi!
Kahramanmaraş'ta korkutan deprem