Gaziantep Şehir Hastanesi'nin inşaatında son durum!
Gaziantep Şehir Hastanesi'nin temeli, 26 Aralık 2013 tarihinde dönemin Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da katılım gösterdiği törenle atıldı. Peki hastanenin inşaatında son durum ne?
Bakan ve bürokratlar tarafından ‘Ortadoğu'nun Sağlık Üssü ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük hastanesi' özelliğine sahip olacağı vurgulanan Gaziantep Şehir Hastanesi'nin temeli, 26 Aralık 2013 tarihinde dönemin Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da katılım gösterdiği törenle atıldı.
Sözcü Gazetesi'nden Ahmet Kaya'nın haberine göre; törende, Bakan Müezzinoğlu hastanenin inşaatını üstlenen Samsung C&T Corporation – Kayı İnş. San. ve Tic. A.Ş. – Salini S.P.A. – Simed International B.V. – Studio Altieri Spa – HAN Teknik Müşavirlik Mühendislik Mimarlık A.Ş. İş Ortaklığı'nın yetkililerinden hastanenin 29 Mayıs 2016'da teslim edilmesini talep etti.
Firma yetkilisi de istenen tarihte hastaneyi bitirebileceklerinin sözünü verdi. Hastanenin kira bedeli ise tabelasında 143 milyon Türk Lirası şeklinde belirtildi.
2020'de tamamlanacak denildi
Fakat, yapımı üstlenen firmanın finansal sorunları sebebiyle hastane bir türlü bitirilemedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 24 Mart 2019 tarihinde Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile beraber hastanede incelemeler yaptı.
Bakan Koca, burada gazetecilere yaptığı değerlendirmede, “Gaziantep Şehir Hastanesi, İstanbul ve Ankara’dan sonra 3. büyüklükteki şehir hastanemiz. Bin 875 yataklı, toplam 638 bin metrekare kapalı alanı olan, 330 dönümlük arazi üzerine inşa edilen hastanemizin inşaat seviyesi yüzde 35’i tamamlandı. Gelecek yıl bitirilmesi hedefliyoruz” dedi ve hastanenin tamamlanma tarihi olarak Mart 2020'yi gösterdi. Fakat, bu sürede yaklaşık yüzde 15'lik bir fiziki gerçekleşme yaşandı ve yüzde 50'lik orana erişilebildi. Kovid-19 salgınının başladığı Mart 2020'den itibaren ise hastane inşaatı tamamen durdu ve geçen 1,5 senelik zamanda çivi çakılmadı.
Yılan hikayesine dönen Şehir Hastanesi'ndeki gecikmeye ilişkin resmi bir açıklama gelmezken, gecikmenin yüklenici firma Salini Impregilo S.p.A., Samsung C&T Corporation, KAYI İnşaat ve CCN Group'un yurt dışı bankalardan kullandığı krediler için gerekli iznin alınamaması ve Türk ve yabancı ortaklar arasındaki ticari anlaşmazlık nedeniyle oluştuğu iddia edildi.
Sağlık tesislerine ihtiyaç duyulduğuna dkkat çeken vatandaşlar, tepkilerini şu şekilde anlattı:
- Birçok kentte şehir hastaneleri bu eksikliği giderdi. Gaziantep ile birlikte temeli atılan birçok ilin şehir hastanesi hizmete vermeye başladı.
- Ama, Gaziantep Şehir Hastanesi'nde yetkililerin açıkladığına göre daha yüzde 50'lik fiziki gerçekleme olmuş. 1.5 yıldır ise inşaata çivi çakılmadı.
- COVID 19'un pik yaptığı dönemde hastanelerimizin yoğun bakımlarında bir hasta için bile yer bulamaz hale geldik. Halbuki, hastanemiz tamamlanmış olsaydı sıkıntılar yaşanmazdı.
- Her vesileyle ortak aklı ile övünen bu kentin 3 yılda bitirileceği açıklanan hastanesinin yarısının bile tamamlanmamasının hesabını birilerinin vermesi gerekir.
Çukurova Bölgesel Havaalanı inşaatında son durum ne?