Kentsel Dönüşüm

Gaziantep Şehitkamil'de kentsel dönüşüm yıkımları başladı!

Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinde kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında kamulaştırılan bir alandaki eski bina, kamulaştırmayı kabul etmeyen ev sahipleri nedeniyle ilginç bir yöntemle yıkılıyor.

Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinde kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında kamulaştırılan bir alandaki eski bina, kamulaştırmayı kabul etmeyen ev sahipleri nedeniyle ilginç bir yöntemle yıkılıyor. Vinç yardımıyla evin damına çıkarılan iş makinesi ve işçiler, manzaraya karşı yıkım yaparken, yıkım çalışmaları görenleri şaşırtıyor


Şehitkamil Belediyesi tarafından ilçe genelinde olduğu gibi Karşıyaka Mahallesi İpekyolu güzergahında kalan bölümlerinde kentsel dönüşüm çalışmaları başlattı. Kamulaştırma ile alınan binalar ve arsalardaki eski evler yıkılırken, yerine planlı ve modern binaların yer aldığı kentsel dönüşüm çalışmalarında ilginç görüntüler de ortaya çıktı. Ev ve arsa sahipleri ile uzlaşma yöntemiyle gerçekleştirilen kamulaştırmanın hemen ardından yıkım çalışmalarına başlayan Şehitkamil Belediyesi, taşeron inşaat firmaları yardımıyla evleri yıkıyor. Kamulaştırmayı kabul etmeyenlerin evlerine zarar verilmemesi için ise ilginç bir yıkım yöntemi uygulanıyor.


İlginç görüntüye neden olan yıkım çalışmaları, yoldan geçen araç, motosiklet sürücüleri ve yayaların da dikkatini çekiyor. Yoldan geçen vatandaşlar, bir süre iş makineleri ile yürütülen yıkım çalışmasını izledikten sonra yoluna devam ediyor.


Damdan, zemine yıkım


Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bölgede kamulaştırılan bir bina ise çevresindeki binalara zarar verilmeden yıkılması için damdan zemine yıkım yöntemi geliştirildi. Vinç yardımı ile yıkılacak 6 katlı binanın damına çıkartılan iş makinesi, yukarıdan aşağıya yıkıma başladı. En üstteki iki katı yıkan iş makineleri ve işçiler, Gaziantep manzarasına karşı yıkım gerçekleştiriyor. Zor olmasına rağmen manzaranın tadını çıkardıklarını anlatan işçiler, çevre binaya da zarar vermemek için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.


"Ortadaki binalar sorun oluyor"


Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu da yıkım çalışmalarının yürütüldüğü bölgelerde sık inceleme yaparak, çalışmaları yakından takip ediyor. Yıkım yerindeki ev sahipleri ve mahalleli ile görüşen Fadıloğlu, ortadaki binanın sahipleri ile anlaşmalarına rağmen yandaki ev sahipleri ile anlaşılamadığı durumlarda yıkımın zor koşullarda gerçekleştirildiğini söyledi. Yan binalardaki ev sahiplerine zarar vermemek için titiz çalışma yürüttüklerini anlatan Başkan Fadıloğlu, "Betonarme olan yerlerde sıkıntımız olmuyor. Aradaki binayı da yıkma imkanımız oluyor ama yığma bina olup, birbirine yaslanan yapılarda maalesef sıkıntı çekiyoruz. Bazen ortada kamulaştırdığımız yer oluyor. Yanlarındaki binada bulunan ev sahipleri ile anlaşamayınca, yıkıma girme imkanımız olmuyordu. Artık küçük makinelerle yukarıdan, kat kat aşağıya inerek, bu yıkım gerçekleştiriliyor. İnşallah kazasız belasız tamamlamış oluruz. Belediye olarak, bu işlemi özelleştirme metoduyla yapıyoruz. Bunları özel profesyonel firmalar yapıyor. Onlar vinçle yukarıya çıkıyor, kademe kademe yıkıp aşağıya kadar iniyor" diye konuştu.


"800 konut daha kamulaştırılacak"


Fadıloğlu, kamulaştırmayı kabul edenlere hem kamulaştırma parasının ödendiğini hem de TOKİ'den daire fırsatı sunulduğunu kaydetti. Hiçbir ev sahibi ile mahkemelik olmadıklarını vurgulayan Fadıloğlu, kentsel dönüşüme destek verenler için Seyrantepe Mahallesi'nde bin 800 konut inşa edildiğini hatırlattı. Kamulaştırılacak 800 evin kaldığını belirten Fadıloğlu, uzlaşmanın sağlanması planlanan ev sahipleri için Beylerbeyi Mahallesi'nde 800 konut yapımı çalışmalarına başlandığını vurguladı. Konutların yapımı için ihalenin tamamlandığını belirten Fadıloğlu, "Buradaki evleri kamulaştırılan vatandaşlarımıza, oradan konut vererek yeni bir ev sahibi yaptık. Şu anda yaklaşık 800 konuta ihtiyacımız var. Kamulaştırılacak 800 konut için TOKİ ile yapmış olduğumuz girişimlerde Beylerbeyi Mahallesi'nde 800 konut için ihale gerçekleştirildi. Bu 800 konut da vatandaşlarımıza takas yoluyla takdim edilecek" dedi.


Hem para, hem de TOKİ'den ev fırsatı


Belediye Başkanı Fadıloğlu, kamulaştırma da uzlaşma sağlananlara, hem kamulaştırma paralarının yatırıldığını hem de TOKİ ile birlikte yapılan konutlardan daire fırsatı sunduklarını kaydetti. Kamulaştırma kapsamında ödenilen paraları peşinat olarak kullanan ev sahiplerinin 10-15 yıl vade ile ile daha modern ev sahibi olabildiğini ifade eden Fadıloğlu, böylece çarpık yapılaşmanın da azaltıldığını sözlerine ekledi. Fadıloğlu, "Şu ana kadarki çalışmalarımızda, vatandaşlarımızla uzlaşma sağlanarak kamulaştırmalar yürütüldü. Vatandaşlarla rakamları sabitledik. Onlara ödediğimiz parayı alarak, TOKİ'ye yatırdılar. TOKİ'den uzun vadeli olmak koşuluyla, 10-15 yıl vadeyle yeni dairelerine, katlarına kavuştular. TOKİ kurasız daire alma hakkı verilince, vatandaşlarımız bizden almış olduğu parayı, peşinat olarak yatırdı. Kalan kısmını da kira öder gibi yeni ve modern dairelere sahip oldular. Bu iş çok uzun soluklu bir iştir. Vatandaşlarımız, bu konuda bize destek oldu. Bundan sonraki safhada da kalan noktada, vatandaşlarımızın bize vereceği destekle, bu bölgenin tamamının düzenlenmesi yapılmış olacak. Amacımız daha yaşanılabilir bir Şehitkamil, daha yaşanabilir bir Gaziantep üretmektir" diye konuştu.