Kent Haberleri

Gaziantep'e 232 milyon liralık 18 yeni proje müjdesi!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i makamında ziyaret etti. Eroğlu ziyarette oplam maliyeti 232 milyon lira olacak olan 18 yeni projenin müjdesini verdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2019 yılı sonu itibariyle GAP ile alakaları tüm çalışmaları tamamlayacaklarını belirterek, "GAP'ta enerjinin yüzde 73'ünü tamamladık, içme suyuyla ilgili problemleri büyük ölçüde çözdük" dedi.


Eroğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i makamında ziyaret etti. Burada Gaziantep'te yapılan yatırımlarla ilgili basın mensuplarına bilgi veren Eroğlu, Fatma Şahin'in kentin daha yaşanabilir hale getirilmesi konusunda önemli çalışmalar hayata geçirdiğini belirterek, bakanlık olarak da bu çalışmalara destek vermeye çalıştıklarını vurguladı. 


Gaziantep'in GAP Bölgesine dahil olan bir kent olduğunu anımsatan Eroğlu, şöyle konuştu:


"Bildiğiniz gibi GAP çok büyük bir proje. Hatta bu proje, dünyanın sayılı kalkınma projelerinden birisi. 2008 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'da 1. GAP Eylem Planını, geçen yıl ise Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, 2. etabı açıklamıştı. Biz inşallah 2019 yılı sonu itibariyle GAP ile alakalı tüm çalışmaları tamamlamış olacağız. GAP o kadar büyük bir proje ki, 6,6 milyar dolarlık ekonomik katkısı var. Yani GAP Projesi ile içerisindeki 9 il, bilhassa gıda üretim ve ihracat üssü olacak."


Gıda ve gıda güvenliğinin önümüzdeki yıllarda dünyanın en önemli sektörlerinden birisi haline geleceğine işaret eden Eroğlu, dolayısıyla GAP'ın her geçen gün daha önemli hale geleceğini bildirdi. 


Projenin tamamlanmasıyla yıllık 2,2  milyar dolarlık sulama katkısı sağlanacağını, enerji katkısının 4 milyar dolar, içme suyu katkısının ise 4 milyon dolar olacağına dikkati çeken Eroğlu, "GAP'ta enerjinin yüzde 73'ünü tamamladık, içme suyuyla ilgili problemleri büyük ölçüde çözdük" dedi.


- Gaziantep'e 18 proje müjdesi


Eroğlu, Gaziantep'in son dönemlerle Suriye'deki iç savaşın etkisiyle 350 bin kişiye kucak açtığını belirterek, şöyle devam etti:


"350 bin kişi dediğiniz, Avrupa'da büyük bir şehir demektir. Gaziantep, bu kadar büyük bir ölçüdeki ekstra bir nüfusu kucaklıyor, bakıyor. Dolayısıyla Gaziantep'in su gibi bazı ihtiyaçları da artıyor. Bu noktada bizde çalışıp çözümler üreteceğiz. O açıdan Düzbağ Projesiyle Gaziantep için büyük bir projeyi hayata geçiriyoruz. Biz Gaziantep'e eli boş gelmedik. 18 proje müjdesiyle geldik. Bu projelerin toplam maliyeti 232 milyon lira. Daha önceden de zaten Gaziantep'e 34 proje müjdesi vermiştim."


Eroğlu, bugün Gaziantep'te toplam maliyeti 89 milyon lira olan 8 tesisin temelini atacaklarını hatırlatarak, kentte hayata geçirilmesi planlanan projeleri anlattı. 


Gaziantep'in en çok yeşil alan oluşturan kentlerden birisi olduğunu aktaran Eroğlu, tarımdan sulamaya, yeşil alanların oluşturulmasından içme suyuna kadar hemen her alanda Gaziantep'in önemli projelere kavuşacağını sözlerine ekledi. 


AA


Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilder yer aldı;


Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i makamında ziyaret eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Şahin'in kentin daha yaşanabilir hale getirilmesi konusunda önemli çalışmalar hayata geçirdiğini belirterek, bakanlık olarak da bu çalışmalara destek vermeye çalıştıklarını vurguladı. Gaziantep'in GAP Bölgesine dahil olan bir kent olduğunu anımsatan Eroğlu, şöyle konuştu:


"Bildiğiniz gibi GAP çok büyük bir proje. Hatta bu proje, dünyanın sayılı kalkınma projelerinden birisi. 2008 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'da 1. GAP Eylem Planını, geçen yıl ise Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, 2. etabı açıklamıştı. Biz inşallah 2019 yılı sonu itibariyle GAP ile alakalı tüm çalışmaları tamamlayacağız. GAP’ın 6,6 milyar dolarlık ekonomik katkısı var. GAP'ta enerjinin yüzde 73'ünü tamamladık, içme suyuyla ilgili problemleri de büyük ölçüde çözdük."


Bugün 




Haber Yeniçağ Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, GAP'ın 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali, 9 içme suyu projesi ve 10.58 milyon dekar sulama alanından oluştuğunu söyledi 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Toplam 10 milyon 580 bin dekar sulama alanına sahip GAP'ı 2019 yılında tamamlayacağız" dedi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, açılış ve temel atma törenlerine katılmak üzere Şanlıurfa'ya geldi. İlk olarak Valiliği ziyaret eden Bakan Eroğlu'na Vali İzzettin Küçük tarafından kente ilişkin brifing verildi. Valilik brifinginin ardından gazetecilere konuşan Bakan Eroğlu, son 13 yılda 24.4 milyar liralık yatırım yapılan kentte 7 tesisin açılışını yapıp, 2 tesisin temelini atacaklarını söyledi. 



Refahı artıracak 


Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da halkın refahını ve kalkınmasını sağlayacak büyük projelere imza attıklarını ve GAP'ın bu konudaki en büyük proje olduğunu belirten Veysel Eroğlu, "Ülkemizin en büyük kalkınma projesi ve Dünya'nın da sayılı projelerinden biri olan GAR eğitimden sağlığa, sulamadan ziraata, ormancılıktan, hayvancılığa, kültürden turizme, altyapıdan sanayiye her alanda bölgenin kalkınması ve refah seviyesinin artması için entegre bir projedir" dedi. Projenin 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali, 9 içme suyu projesi ve 10.58 milyon dekar sulama alanından oluştuğunu dile getiren Eroğlu, 2003 yılında 211 milyon lira olan GAP sulama bütçesinin 2015 yılında 1 milyar 401 milyon liraya çıktığını kaydetti. Ödeneklerin artmasıyla dev yatırımların bir bir hayata geçirildiğini belirten Eroğlu, "GAP kapsamında 2002 yılında 198 bin 854 hektar arazi sulanırken, ödeneklerin artmasıyla geçen yıl sonunda GAP'ta sulanan alan 442 bin 842 hektara yükseldi. Yakın bir gelecekte dünyadaki en önemli sektör gıda arzı ve güvenliği olacaktır. Sulamalar tamamlandığında GAP, gıda üreten ve dünyaya ihraç eden 'üretim ve ihracat merkezi' olacak" diye konuştu. 

Bakan Eroğlu, GAP'ta özellikle sulamalardaki işlerin en zor kısımları olarak nitelendirilen baraj ve göletlerle "atardamarlar" niteliğindeki dev ana kanalları tamamladıklarını ve sulama şebeke inşaatlarının daha hızlı ve kısa sürede biteceğini de dile getirdi. Çalışmaların hızlı şekilde sürdüğünü ve GAP projesinin 2019 yılında bitmesinin planlandığına dikkati çeken Eroğlu, şunları söyledi: "GAP'la bölgede yaşayan vatandaşlarımıza yılda 519 milyon metreküp içme ve kullanma suyu sağlayarak, 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyaçlarını teminat altına aldık. Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Kilis, Siirt, Şırnak, Diyarbakır ve Mardin şehirlerimizin su meselesini kökünden çözdük." 


GAP'ın ekonomik açıdan da bölgeye ciddi kalkınma sağlayacağını anlatan Bakan Eroğlu, sulamada 2.2 milyar dolar, enerjide 4 milyar dolar ve içme suyunda 490 milyon dolar katkı sağlayacağını ifade ederek, "Sulama, içme suyu ve enerji maksatlı projelerden oluşan GAP tamamlandığında milli ekonomiye yılda 6.7 milyar dolar katkı sağlayacak" dedi. Bakan Eroğlu, proje ile bir milyon 270 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacağını ifade etti. Doğu ve Güneydoğu'da 2003 ve 2015 yıllarında 35 baraj yapıldığını ve 845 bin 840 dekar araziye sulama suyu sağlandığını vurgulayan Eroğlu, bölgede 24 barajın da inşaatının sürdüğünü kaydetti. Bölgede devam eden çatışmalar nedeniyle llısu Barajı yapımında sıkıntı yaşadıklarına dikkat çeken Eroğlu, llısu Barajı'nı PKK'nın zulmüne uğratmayacaklarını söyledi. 



Yeniçağ