27 / 12 / 2024

Gaziantep'e bu yıl 104 milyon TL'lik tesis yatırımı yapıldı

Gaziantep'e bu yıl 104 milyon TL'lik tesis yatırımı yapıldı

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Fahrettin Uslusoy, bu yılı 104 milyon
liralık tesis yatırımıyla geride bırakacaklarını söyledi



Genel Müdür Uslusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir kentin modern kent olarak tanımlanabilmesi için gerekli altyapı tesislerinin maliyetinin sanılandan çok daha büyük olduğunu ifade etti.

Nüfusu hızla artan, yerleşim alanı hızla genişleyen Gaziantep'in kentsel altyapı ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını belirten Uslusoy, "Altyapı ihtiyaçlarını karşılamak için büyük ölçekli ve modern tesisler yapmak zorundasınız. Büyük harcamalar yaparak Gaziantep'i böyle tesislere kavuşturuyoruz" dedi.

Uslusoy, bu yılın Gaziantep'in kentsel altyapıya ilişkin önemli tesislere kavuşturulduğu bir yıl olduğunu kaydederek, şöyle konuştu: "İçme suyu şebekesindeki kayıp ve kaçakların önüne geçmek için gerçekleştirdiğimiz İçme Suyu Kaçak ve Kayıplarını Önleme Projesi için 14 milyon lira harcadık. Gaziantep 2. Atık Su Arıtma Tesisi Projesi'ni bitirdik ve tesisi işletmeye aldık. Gaziantep 2. Atık Su Arıtma Tesisi Projesi'nin maliyeti 35 milyon lira. Oğuzeli Atık Su Arıtma Tesisimiz de var, maliyeti 16 milyon lira.

Gazianteplilerin su baskınlarından zarar görmemesi için Karataş Mahallesi'nde ve kentin değişik yerlerinde yağmur suyu kanalları yaptık. Yağmur suyu kanalları için yaptığımız harcama 27 milyon lirayı buldu. Ayrıca 12 milyon lira bedelli 100 bin tonluk su deposu yaptırdık. Bu yılı 104 milyon liralık tesis yatırımıyla geride bırakacağız."

-KENTSEL ATIK SULARIN TÜMÜ ARITILACAK-
Uslusoy, Türkiye'nin birçok şehrinde hala kentsel atık suların arıtılmadan doğaya bırakıldığı, bu suların ciddi çevre sorunlarına neden olduğunun herkes tarafından bilindiğini ifade etti. Atık su sorunu yaşamadığı iddia edilen kentlerde bile atık suları arıtma oranının düşük olduğunu öne süren Uslusoy, "Gaziantep'te konut, iş yeri ve
sanayi tesislerinden kaynaklanan atık suların tamamını değil ama yüzde 96'sını arıtabiliyoruz. İki atık su arıtma tesisimiz var, üçüncüsünün yapımı sürdürülüyor. Bu tesisimiz de tamamlandığında yüzde 100 arıtma oranına
ulaşacağız. O zaman Gaziantep kentsel atık suların tümünün arıtıldığı örnek bir kent olacak" diye konuştu.

Uslusoy, içme suyu ve kanalizasyon hizmetlerini verirken su kaynaklarını ve doğayı koruma kaygısıyla, ekonomik kazanç elde edilmesi düşüncesiyle hareket ettiklerini kaydetti. "Atık su arıtma tesislerimiz sayesinde çevre kirliliğini önlemekle kalmıyor, elektrik, gübre ve tarımsal üretimde kullanılabilir su elde ediyoruz.

Ürettiğimiz elektrikle tesisleri işletme maliyetinden tasarruf ediyoruz, gübreyi çiftçilere veriyoruz" diyen Uslusoy, sulama suyunun da çiftçiler için çok önemli olduğunu vurguladı. Uslusoy, Gaziantep 2. Atık Su Arıtma Tesisi'nden saniyede 350 litre "yanlışlıkla içilebilecek kadar temiz" su elde ettiklerine dikkati çekerek,
"Bu suyla çiftçiler tarımsal üretim yapacak. Tarımsal sulama olmadığı zamanlarda bu suyla Kayacık Barajı beslenecek" dedi.

Fahrettin Uslusoy, yatırımlarını tasarruf ve verimlilik ilkelerine sıkı sıkıya bağlı kalarak planladıklarını ve gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön