Gaziantep'te 250 milyon dolarlık tramvay 47 milyon TL'ye yapıldı!
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, “O dönemde hazinenin kara listesinde bir belediye idik. Yaptığımız faaliyetler ve yatırımlarla bugün dünya genelinde örnek gösterilen bir belediye olduk.” dedi.
Bloomberg TV’de Ali Çağatay’a gelişen Gaziantep’in projelerini anlatan Güzelbey, “2004 yılında ben belediye başkanı olduğum dönemde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 1 milyar 326 milyon dolar ile Türkiye’nin en borçlu ikinci belediyesiydi. Yani bugün Türkiye’nin IMF’e olan borcunun iki katı idi. Bu borçlara esnafa, piyasaya, müteahhitte olan borçlar dâhil değildi. Sadece resmi internet sitesinde olan borçtu. Mesela 1999–2004 yılları arasında hiç elektrik borcu ödenmemiş. Birikmiş ve trilyonları bulmuş. Bunun gibi birçok ödenmeyen borçlar vardı.” diye konuştu.
Diğer taraftan kentin sürekli büyüdüğünü ve yeni yatırımlara ihtiyaç olduğunu dile getiren Güzelbey, kentin en büyük sorunlarının başında ulaşımın geldiğini söyledi. Teneke gibi dolmuş ve otobüslerle vatandaşın taşınmasının yanlış olduğuna dikkat çeken Güzelbey, buradan hareketle tramvay yapmaya karar verdiklerini kaydetti. Ulaşımı çözen belediyenin başarılı bir belediye olduğunu açıklayan Başkan Güzelbey, bu sorunun çözümdeki en önemli etkenlerden birisinin toplu taşıma geçilmesini örnek gösterdi.
Toplu taşımada metro ve tramvay yapmanın nasıl bir tepki alacağını düşünerek hareket ettiklerini işaret eden Güzelbey, metro yapma imkanlarının olmadığını aktardı. Metro için hem maddi imkânlarının el vermediğini hem de kentin tarihi dokusundan dolayı yer altını kazamadıklarını dile getiren Güzelbey, Gaziantep’te yer altının büyük kısmının tarihi kalıntılarla dolu olduğunu söyledi. Bu durumda kendi şartlarına en uygunun tramvay yapmak olduğunu aktaran Güzelbey, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Biz eski borçlardan dolayı hazinenin kara listesindeyiz. Bir tek kuruş borçlanamıyoruz. Peki, bu durumda tramvayı nasıl yapacağız diye düşündük. Ben 9 yıllık görevim süresince bir tek kuruş dış kredi almadım. Hem kimse vermiyor hem de hazine müsaade etmiyor. Hibe olarak aldığımız paralarda bile zorlandık. Hazine bu konuda son derece katı davranıyor. İyi ki de katı davranmış. Çünkü Türkiye bunun acısını geçmişte çok çekti ve enflasyon üç rakamlara çıktı, borç batağına düştü. Peki, biz ne yapalım, belediyenin imkânları da müsait değil. Ama bizim bu tramvayı da yapmamız lazım. Biz kendi imkânlarımızı ve İller Bankası gelirimizi ortaya koyduk.”
250 MİLYON DOLARLIK TRAMVAYI 47 MİLYON TL’YE YAPTIK
Kapı kapı dolaştıklarını ve en son Almanya’nın Frankfurt kentinde hatta çalışan bir tramvay bulduklarını ifade eden Güzelbey, ikili ilişkiler sayesinde bu tramvayları aldıklarını belirtti. Tramvayların eski modellerde olduğunu, ancak bunların çalıştığını aktaran Güzelbey, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu tramvayların renovasyonları için Berlin’de bir firma bulduk. Bu firmalar bir tramvay için 500 bin Avro istediler. Biz sonra bu firmalara bir ekip yolladık ve onlardan bunun eğitimini aldık. Eskişehir’de bir tamir vagon fabrikası vardı, TÜLOMSAŞ. Bu fabrika ile konuştuk ve anlaştık. Tramvayları Eskişehir’e getirdik ve burada yeniledik. Sadece teker ve kasası olan tramvayları baştan sona yeniledik. Yıllar sonra Frankfurt’tan üst düzey yetkili bir arkadaş geldi ve bizim Gaziantep’teki tramvayları tanıyamadı.”
İlk etapta 15 kilometrelik bir tramvay hattı yaptıklarını ve bunun inşaatı, hattı, vagonu dâhil tüm masrafları ile 47 milyon TL’ye mal olduğunu aktaran Güzelbey, “Bize 250 milyon dolara mal olabilecek bir yatırımı biz 47 milyon TL ile tamamladık. Biz bu imkânlar ve projelerle belediyemizin bütçesine katkılar sağladık.” şeklinde konuştu.
Gaziantep Belediyesi