Gaziantep'te emlak piyasası durgun günler yaşıyor!
Gaziantep'teki emlak piyasasındaki yaşanan durgunluğun sebebini kentteki konut fiyatlarının artması ve siyasi belirsizlikten kaynaklandığını belirten Gayrimenkulcüler, emlak alım ve satımlarında yaşanan durgunluğun kendilerini olumsuz etkilediğini belirtt
Gaziantep'te emlak piyasası yaz aylarının gelmesine rağmen durgun geçerken, emlak piyasasında fiyatların geçen yıla oranla yüksek olmasının konut talebini etkilediğini belirten Emlakçı Hasan Kiraz, yüksek alım-satım maliyetlerinin ve getirilen ek vergilerin emlak piyasasını durgunlaştırdığını söyledi. Gaziantep'te emlak ve inşaat sektöründe yıllardır hizmet verdiğini belirten Emlakçı Hasan Kiraz, emlak piyasasındaki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Maliyetlerin yüksekliğinin ev fiyatlarına yansıdığını ve bu durumun da piyasada durgunluğa neden olarak olumsuz etki yarattığını belirten Kiraz. "Emlak piyasası şu anda baya bir durgunluk yaşıyor. Durgunluk sebebine genel olarak bakıldığında ise hem bu siyasi belirsizlik hem de arazi ve gayrimenkul fiyatlarının aşırı derecede yükselmesi oldu." dedi. "Siyasi belirsizlikten dolayı iç piyasada durgunluk yaşıyoruz" Konut fiyatlarının yükselmesinin ve 7 Haziran seçimlerinden sonra yaşanan siyasi belirsizliğin emlak sektörüne olumsuz yansıdığını ifade eden Kiraz, Bundan 7-8 ay önce emlak sektöründe baya bir hareketlilik vardı. Fiyatı bin lira olan bir arazi 3 ve 4 bine kadar yükseldi. Şu anda özellikle arazi alım satımlarında ciddi bir durgunluk içerisindeyiz. Siyasi belirsizlikten dolayı iç piyasada durgunluk yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Piyasadaki durgunluktan dolayı daireler satılmıyor" Gaziantep'te son yıllarda ciddi anlamda konutlaşmaya gidildiğini, mevcut olan konut ve dairelerin satılmadığını belirten Kiraz, "Hazır konutlar konusunda baya bir hazır konut bulunmaktadır. Şu anda mevcut olarak yapılan ve hazır olan daireler var. Fakat piyasadaki durgunluktan dolayı daireler satılmıyor. Daha önce 200 bin liraya satılan daire fiyatları 170 bin lira olmasına rağmen alıcı bulamıyor. Birde haddinden fazla inşaat sektörüne yönelme var. Gaziantep'te emlak sektörüne olan bu yönelmeden dolayı bir konutlaşma yoğunluğu var." şeklinde konuştu.
"Herkes kendi sektörüne yönelmelidir" Gaziantep'te 300 ile 400 bin arasında Suriyelinin olduğunu, Suriye'deki iç savaş bittiği anda bu insanlar kendi ülkelerine dönünce aşırı derece konut fazlalığı ortaya çıkacağını belirten Kiraz. "Normalde şu anda inşaat sektörünün Türkiye ekonomisine bir katkısı olmuyor. Sadece bir betonlaşma oluyor diyebiliriz. Bunun yanında merkez belediyelerde metropol şehirleşme adına çalışmalar yapıyor. Yani Gaziantep'te ciddi bir anlamda konutlaşma var. Bundan dolayı herkes kendi sektörüne yönelmelidir." diye konuştu.
"Gaziantep'te kira fiyatları çok yüksek" Emlak piyasasında fiyatların yüksek olmasının maliyetlerin yüksek oluşu ev ve kira fiyatlarına yansıdığını belirten Kiraz, "Gaziantep'te maalesef kira fiyatları çok yüksektir. Gerek kira olsun, gerek ev satışlarındaki rakamlar yüksek olduğundan dolayı bu vatandaşı olumsuzu etkiliyor. Suriyelilerin bahane edilerek fırsatçılık yapılması da kira fiyatlarına olumsuz yansıdı." dedi.
Türkiye genelinde ve Gaziantep'te de birçok yerde başlatılan kentsel dönüşümü de değerlendiren Kiraz, "Kentsel dönüşümün olması lazımdır. Kentsel dönüşüm kapsamında gecekondu evlerden planlı bir şehirciliğe geçiliyor. Ama belediyelerinde vatandaşı mağdur etmemesi lazımdır. Normalde 100 metrekare dairesi olan bir vatandaşın arsası var. Üzerine 3-4 katlı bir ev yapmış ve bu binada 4 tane aile oturuyor. Belediye bu binayı kentsel dönüşüm kapsamına aldığında bir daire ücreti veriyor. Bu da vatandaşın mağdur olmasına neden oluyor. Bu konuda kentsel dönüşümü doğru buluyoruz. Fakat vatandaşların mağdur edilmesini doğru bulmuyoruz." şeklinde konuştu.
Metropol