23 / 11 / 2024
fuzul

Gaziantep'te en büyük tarih müzesi yapılıyor!

Gaziantep'te en büyük tarih müzesi yapılıyor!

Son dönemlerde tarih ve kültürel alanda gösterdiği başarı ile Türkiye’nin önemli kültür kentlerinden birisi konumuna gelen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bu başarısına bir yenisine daha ekliyor...




 Türkiye’nin en büyük ‘Tarih Müzesi’ni yapmak için kolları sıvayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, 10 bin metre kare alan üzerinde bulunan eski hayvan ahırlarının olduğu mağaraları Türkiye’nin en büyük tarih müzesi yapmak için proje başlattıklarını söyledi.

   Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda basın mensupları ile bir araya gelen ve Gaziantep’te son dönemlerde yapılan 7. Dünya İpekyolu Belediye Başkanları Forumu, UNESCO’nun kültürel mirasını koruma toplantısının yanında Tarih Müzesi’nin tanıtım lansmanını yapan Güzelbey, basın mensuplarının sorularını da cevapladı.

   Gaziantep’in Türkiye’de son dönemde yapılan en büyük organizasyonlardan biri olan İpekyolu Belediye Başkanları Forumu’na ev sahipliği yaptığını söyleyen Güzelbey, “Başbakanımız bir İran gezisinde ipek yolu ticaretinin gelişmesini ve dünya barışına katkı sağlanmasını arzu ettiğini söylemişti. Bundan 7 yıl önce başlayan ipek yolu toplantıları geçen sene Çeçenistan’ın başkent Grozni’de yapıldı. Bu toplantıda biz bir sonraki buluşmanın Gaziantep’te yapılması için aday olduk. İslamabad ile Gaziantep aday oldu. Ancak biz kazandık ve toplantı bize verildi. İşte o toplantı 9–11 Kasım tarihlerinde Gaziantep’te gerçekleşti” diye konuştu.

   Güneydoğu Avrupa’daki Kültür Varlığı Kaçakçılığı ile Mücadele Konferansı’nın Şehitkâmil Kültür Merkezi’nde UNESCO Venedik Ofisi temsilcisinin katılımı ile gerçekleştiğini belirten Güzelbey, “Gaziantep’te birçok tarihin olduğunu yaptığımız çalışmalarda gördük. Bu çalışmalarda birçok eserlerin çalındığını ve olmadığını tespit ettik. Bunun için UNESCO’nun doğu Avrupa’daki temsilcisini Gaziantep’e getirmeyi ve eserleri yerinde görmesini sağladık. Türkiye’nin 1970 yılında imzaladığı ve birçok Avrupa ülkesinin taraf olduğu ülkeler bu kültür varlıklarının orijinalinin olduğu yerlere göndermek zorundalar. Bu toplantıda birçok dostluk edindik ve Türkiye’den çalınan esrelerin tekrar Türkiye’ye gelmesi konusunda önemli bir yol kat ettik. Ben, Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Güney ile Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürümüz Osman Süslü’ye bu toplantının Gaziantep’te yapılmasını sağladıkları için teşekkür ediyorum” değerlendirmesini yaptı.


   MAĞARALAR EN BÜYÜK TARİH MÜZESİ OLACAK

   Çıksorut bölgesinde esik hayvan ahırlarının olduğu alanın bundan 10 sene önceki halinin son derece kötü bir koku ve görüntü içinde olduğunu ifade eden Güzelbey,  burasının 1970’li yıllarda hayvan ahırları olarak yapıldığını, ancak kentin büyümesi ile birlikte şehrin merkezinde kaldığını belirtti. Burasının insan sağlığını tehdit eden bir mekân konumuna geldiğini dile getiren Güzelbey, burasını kaldırarak Sinan Köyü (Çaybaşı) yakınlarında 214 adet modern bir ahır yaptıklarını kaydetti.

   Önce mağaraların olduğu yeri yeşil alan, park ve kafeterya yapmak istediklerini vurgulayan Güzelbey, çalışma esnasında mağaralarının birbirleri ile ilişkili olduğunu gördüklerini belirtti. Ahırların kaldırılmasıyla birlikte burada geniş bir alanın ortaya çıktığını işaret eden Güzelbey, “Tahmin ettiğimizin çok üstünde bir alan ortaya çıktı. Hem de iki katlı mağaralar olduğun gördük. O zaman çalışmalarımızı farklı bir yöne çevirdik. Burada çay bahçesinin ötesinde ne yapabiliriz diye aylarca düşünmeye başladık. Sonun da buraya tarihi bir müze yapmaya karar verdik.” dedi.

   Kültür Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü, Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nin akademisyenleri, bazı sivil toplum kuruluşları ile görüştüklerini ve tarih müzesi yapmaya karar verdiklerini yineleyen Güzelbey, burada tarih ve kültürü yeniden canlandırıp, ancak Türkiye’de olmayan bir enstrüman ile yapmak istediklerini bildirdi. Mağarada cilalı taş devrinden başlayıp tarih öncesi bütün çağları içine alan ve buradaki yaşamı gösteren bir müze yapmayı planladıklarını belirten Başkan Güzelbey, bu müzenin ortasına bir de gölet yapmayı düşündüklerini bildirdi. Müzeyi insanların trenle ile gezeceğini aktaran Güzelbey, bu çalışmaların artık son noktaya geldiğini ve 2014 Mart ayından önce hizmete geçirmeyi planladıklarını söyledi.

   Tarih Müzesi’nin yapılmasıyla Gaziantep’in kabuğunu yırtarak daha geniş kitlelere açılacağını işaret eden Güzelbey, insanların sadece Gaziantep’e müzeleri gezmek için geleceklerini belirtti. Kayacık Mahallesi’nde Oyuncak Müzesi açmayı planladıklarını aktaran Güzelbey, burasının da tarihi bir Antepevi’nin olmasının özellik taşıdığını vurguladı. Yine Kayacık Mahallesi’nde Atatürk Anı Evi yapacaklarını, Şehreküstü semtinde de Hüseyin Paşa Camisi’nin yanında Hamam Müzesi kuracaklarını işaret eden Başkan Dr.Asım Güzelbey, böylelikle insanların Gaziantep’e sadece müzeleri bile görmeye geleceklerini, kentin tarih ve kültürünün de ön planda olacağını açıkladı.

  

 UNESCO HALEP’İN YAKILMASINA SEYİRCİ KALIYOR

Halep’in UNESCO Kültür Miras Listesi’nde bulunduğunu, ancak Halep’in tarihinin bombalandığını hatırlatan Güzelbey, UNESCO’nun buraya neden müdahale etmediğini bir türlü anlayamadığını yineledi. Halep Kalesi’nin Almanya devletinin parası ile restore edilen bir yapı olduğunu belirten Güzelbey, UNESCO’nun Halep’teki tarih ve kültür mekânlarını yıkılmasını izin vermemesi gerektiğini belirtti.

   Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Güzelbey, son dönemlerde okul için arsanın olmaması ve belediyelerin arsa üretmesi ile ilgili haberleri de açıklık getirdi. Eğitime en çok katkıyı sunan kurumlardan birisinin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olduğunu anlatan Güzelbey, birçok okulda tadilat çalışması yaptıklarını belirtti. Açtıkları gençlik merkezlerinde maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarının oluşturduğu kurslarda SBS ve ÖSS sınavlarında yüzde 95 başarıya yakaladıklarını belirtti. Eğitimdeki başarının sadece okul yapmakla yeterli olmadığına vurgu yapan Güzelbey, bu başarının el birliği ile açılan kurslardan geçeceğini ifade etti.

   Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin gençlik merkezlerinde eğitim gören 7 bin 500 öğrencinin olduğunu, buna iki ilçe belediyesi, sanayi ve ticaret odası ile diğer kurumların da katkı vermesi ile daha iyi seviyelere geleceğini açıklayan Güzelbey, “Bu durumda eğitimdeki başarı oranımız daha üst seviyelere çıkacaktır. Biz sadece okul yapmakla eğitimdeki sorunların çözüleceğini düşünüyoruz. Oysaki eğitimde birçok sıkıntılar da var. Bu sıkıntıları el birliği ile çözebiliriz” diye konuştu.

   

CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SANAT ÖDÜLÜ GAZİANTEP’E

   Cumhurbaşkanlığı’nın 4 kategoride her sene verdiği ödülün bu sene kültür ve sanat dalında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne verildiğini vurgulayan Güzelbey, bu büyük ödülü 29 Kasım tarihinde Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde kendisine verileceğini belirtti. Bu ödülün alınmasında iki önemli konunun olduğunu dile getiren Güzelbey, birincisinin Zeugma Antik Kenti’nin ikincisinin ise Yesemek Antik Kenti’nin olduğunu söyledi.

   Zeugma’nın artık Dünya Kültür Miras Aday Listesi’nde olduğunun altını çizen Güzelbey, Zeugma ile Yesemek arasında bin yıllık bir tarih olduğunu ve iki farklı kavimin Gaziantep’te yaşadığını ifade etti. Karkamış Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkacağını ifade eden Güzelbey, burada önemli bir kazı çalışmasının yapıldığını ve bir uygarlık tarihinin ortaya çıkacağını belirtti. Tüm bu çalışmaların Cumhurbaşkanlığı’nın gözünden kaçmadığını ve kendilerinin ödüllendirildiğini belirten Güzelbey, emeği geçen herkese teşekkür etti.


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön