Kent Haberleri

Gaziantep'te eski hükümet konağı yaşayan kültür ve sanat merkezi oluyor!

Daha önce ‘ Mimarlık Fakültesi ’ olarak kullanılmak üzere Gaziantep Üniversitesi’ ne verilmesi düşünülen Eski Hükümet Konağı “ Yaşayan Kültür ve Sanat Merkezi ” olarak restore edilecek...

Daha önce ‘Mimarlık Fakültesi’ olarak kullanılmak üzere Gaziantep Üniversitesi’ne verilmesi düşünülen Eski Hükümet Konağı “Yaşayan Kültür ve Sanat Merkezi” olarak restore edilecek.


Adına ‘Eski Adliye Binası’ deniyor ama aslında bir yarışma sonucu mimari projesi kabul edilen bu muhteşem bina, 5 yıl süren inşaatından sonra 1955 yılında hizmete girdi.


O zaman adına ‘Hükümet Konağı’ denilen bu taş yapıda valiliğin bütün daireleri, defterdarlık, emniyet ve adliyenin tüm birimleri yer aldı.


Gaziantep’in yerel taş mimarisine uygun olarak bu güzel binayı mimar Halil Aksu ile Maraşlı bacanağı inşaat mühendisi Ayhan Bey yaptılar.



Eski Vilayet Binası, Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek ‘Yaşayan Kültür ve Sanat Merkezi’ olarak Gaziantep’e hizmetine devam edecek. 

2013 yılında Gaziantep Valisi Erdal Ata yaptığı bir açıklamada Hürriyet Caddesi Maarif Kavşağı’nda bulunan Eski Vilayet Binasının Gaziantep Üniversitesi’ne verileceği söylenmişti. Ata, "Burası Mimarlıklı Fakültesi mi olur, güzel sanatlar akademisi mi olur bilmiyorum" dedikten sonra eski binanın Mimarlık Fakültesi olarak restore edilmesi ağır basmıştı. Ancak yeni seçilen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yıllardır kimsenin girmediği ve kaderine terk edilen binanın “Yaşayan Kültür ve Sanat Merkezi” olarak restore edileceğini söyledi.

Restorasyon çalışmaları başladı


Binada restorasyon çalışmalarının başladığını ve yaklaşık 1 yıl içinde hizmete açılması düşünüldüğünü ifade eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kültür ve sanat merkezinde, tasarım atölyelerinin yanı sıra üniversiteler ile koordineli sanatsal faaliyetlerin yapılacağını söyledi. İçinde birçok projenin ve kent kimliğinin tasarlanacağını belirten Şahin, üniversite öğrencilerinin kültür ve sanata yönelik projelerinin de burada tasarlanmasının düşünüldüğünü belirtti.


Kültürel miras turizme kazandırılacak


Kültür ve Sanat Merkezi’nin kale merkezli kültür yolu aksına bağlanacağını da açıklayan Şahin, bölgenin sahip olduğu kültürel mirasın turizme kazandırılmasını arzu ettiklerini kaydetti. 

Şahin, “Turizm altyapısının güçlendirilmesi ve bunun sonucu olarak bölgeye gelen turist sayısında önemli artış olmasından dolayı bunu önemsiyoruz. Ayrıca bölge halkına daha sağlıklı ve düzenli bir yaşam ortamı sunulmasını hedefliyoruz” dedi.

Binanın bir bölümüne ‘Adliye Müzesi’ yapılacağı bilgisini veren Şahin, burada hakim, savcı, avukat gibi mesleklerin canlandırılmasının yapılacağını ifade etti.


Hükümet Konağı’nın geçmişi


1950’li yıllarda Cumhuriyet döneminin yapısı olan bina, Hükümet Konağı olarak inşa edilmiş. Eski şehir merkezi ve buluşma noktasında olma özelliğine sahip kompleks yapı, U plana sahip. Kesme taş malzeme ile yapılmış ve fonksiyonuna uygun olarak cephelerde pencere açıklıklarına yer verilmiş. Saat kulesi ve yüksek sütunlu girişleri ile anıtsal bir görünüme sahip olan bina, kent belleğinde önemli bir yere sahip olup, Gaziantep’in büyüyüp gelişmesine, acı ve tatlı birçok olaylara şahitlik etti. 


Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 27 Ekim 2011 tarih ve 47 sayılı kararı ile yapının rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri onaylamasından sonra Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğünün 24 Mart 2014 tarih ve 66844966-310/27(3364-6569) sayılı yazısı ile kültürel ve sanatsal faaliyetlerin gerçekleştirilmesi amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığına tahsisi uygun görülen eski vilayet binası, artık bir kültür ve sanat merkezi olacak.


Sabah67. Yıl