Kent Haberleri

Gaziantep'te inşaat sektörü ekonomiye değer katıyor!

İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İbrahim Apa, zor ve kritik bir süreçten geçen ülkemizde, sınır ötemizde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen inşaat sektörünün dinamik yapısını korumaya özen gösterdiklerini söyledi.

Gaziantep’te yılın ilk 8 ayı içerisinde 3 belediyeden alınan ruhsat oranı 2 milyon metrekare iken, Planlı Alanlar Tip Alanlar Yönetmeliği’nin yürürlüğe girdiği Ekim ayı öncesinde bu rakama 2 milyon 200 bin metrekarelik bir oran daha eklendi. 2017 yılı içerisinde, şehirdeki kamunun yaptığı inşaat oranı da yaklaşık 1 milyon metrekare olarak gerçekleşti. 


MÜTEAHHİTLİK


sektörünün yaşadığı önemli sorunlara rağmen, Gaziantep! büyütmeye devam ettiklerini belirten GAİMDER Başkanı İbrahim Apa, “Gaziantep’in hemen yanı başında yaşanan iç savaş, ülkemizi ve özellikle şehrimizi de yakından etkiliyor. 2017 yılı içerisinde belediyelerimizden alman ruhsat oranlarına bakıldığında, inşaat sektörünün ekonomiye kattığı değer daha net görülecektir. Rakamlar, müteahhitlik sektörünün çimi taşın altına koyduğunu göstermekte” dedi.


KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ROL ALMAK İSTİYORUZ


Yerel müteahhitler olarak, kentsel dönüşümünde aktif rol almak istediklerim de belirten Apa “Şu anda, gerek Büyükşehir, gerekse Şahinbey ve Şehitkamil Belediyelerimizin yürüttüğü önemli çalışmalar var. Gaziantep’in diğer illere göre farklı bir yapılaşması var. Çok emsal artışı sağlanmadan rezerv alanlar devreye sokularak, yine belediyelerin de içerisinde olduğu bir dönüşüm modelim burada sağlamamız gerekiyor. Bunu başardığımızda Gaziantep modeli de ortaya çıkmış olacak. Yerel müteahhitler olarak bizler dönüşümün içerisinde aktif rol üstlenmeye her zaman hazır olduğumuzu ifade ediyoruz.”

 

“ŞEHRİMİZİN YÖNETİCİLERİYLE İSTİŞARE HALİNDEYİZ''


Sanayi ve ticarette hızlı büyüyen Gaziantep’in inşaat sektöründe de aynı hızı sürdürmesi gerektiğini ifade eden Apa “Özellikle son 2 yıl içerisinde şehrimizin dört bir tarafında açılan yeni yollar, bu gelişmenin bir işareti. Şehrimizde modern ve kaliteli yapıların ortaya çıkması adına Sayın Valimiz ve belediye başkanlarımızla belirli aralıklarla bir araya geliyor, istişare ediyor, birlikte çözüm yolları arıyoruz. Bakan ve milletvekillerimiz ile şehrimiz ve sektörümüzde ilgili* bir talebimiz olduğunda, kendimizi rahatlıkla ifade eden kurumsal bir yapımız var. Kentimizin gelişimine katkıda bulunmak adına, hep birlikte, planlı ve programlı bir şekilde çalıştığımız takdirde, bu gelişim artarak devam edecektir” diye konuştu.


“SURİYE’NİN YENİDEN İNŞASINDA OLMALIYIZ”


Apa, Suriye’nin yeniden inşası noktasında Gaziantepli şirketlerin görev alabileceklerini de belirterek, bu konuda Gaziantep Ticaret Odası ile birlikte bir çalışmanın içerisinde olduklarını söyledi. Apa “Şehrimizdeki firmaları bu sürece dahil etmek istiyoruz. Süreç normale döndüğünde, konuya hazırlıklı yakalanma adına başlattığımız çalışmalar devam ediyor” dedi.

 

“FİYAT ARTIŞLARI İYİ ANALİZ EDİLMELİ”


İnşaat sektöründeki büyüme rakamlarının yüzde 18.7 olarak açıklandığına dikkat çeken Apa “Bu rakam inşaat sektörünün ne kadar dinamik olduğunu, istihdama ne kadar faydalı olduğunu göstermekte. Çünkü inşaat, kendi içerisinde 250 sektörü daha direkt etkileyen bir ekonomik güç. Son zamanlarda her ne kadar ülkemiz ve dünyadaki gelişmelere bağlı olarak bazı artışlar söz konusu olsa da, çok olumlu bulmadığımız fiyat artışlarıyla karşı karşıyayız. Bu artışlar, sektörün sürdürülebilirliğine sekte vurmakta. Bu artışlar iyi analiz edilmeli. Özellikle demir fiyatlarmdaki artışın hükümet tarafından ciddi şekilde takip edilmesi hem sektöre hem de demir üreticilerine zarar vermeden kısa, orta ve uzun vadeli çözümler üretilmesi gerektiğine inanıyoruz. Çünkü sektör, demir fiyat artışlarından ciddi şekilde etkilenmektedir” diye konuştu.