Kent Haberleri

Gaziantep'te kiralık ev sıkıntısı yaşanıyor!

Gaziantep'te son yıllarda ev kiralarındaki yükselişler dar gelirli ve asgari ücretle çalışan vatandaşları mağdur ediyor. Yüksek kira nedeniyle ev kiralayamayan vatandaşlar ev bulmakta zorlanıyor.

Gaziantep'te son yıllarda ev kiralarındaki yükselişler dar gelirli ve asgari ücretle çalışan vatandaşları mağdur ediyor.


Yüksek kira nedeniyle ev kiralayamayan vatandaşlar ev bulmakta zorlanıyor. Gaziantep’te yükselen kira fiyatlarını arz talebe bağlayan emlakçılar, ev sahiplerinin kiracı olan vatandaşları düşünmesi gerektiğini belirttiler.


Gaziantep’te yükselen kira fiyatlarının genelde arz talep durumundan kaynaklandığını belirten emlakçılar, Belediyeler tarafından yeni imar alanlarının açılmasını ve imar konusunda belediyelerin kısıtlı davranmaması gerektiğini söylediler.


“Belediyeler kentsel dönüşüm yaparken bazı yerleri imara açmıyor”


Kira fiyatlarının dar gelirli vatandaşları mağdur ettiğini belirten Emlakçı Abdulkerim Taş, “Yükselen kiralar genelde arz talepten kaynaklanıyor. Şu anda kentsel dönüşümde olduğu için evleri yıkılan vatandaş genelde dairelere yöneliyor. Talep bol arz da az olunca daire fiyatları haliyle artıyor. Kimisi yüksek kiraları Suriyelilere bağlıyor. Yükselen kiraların Suriyeliler ile alakası yoktur. Talebe bağlı olduğu için ve birde belediyenin kentsel dönüşümü yaparken bazı yerleri imara açmamasından da kaynaklanıyor.” dedi.


“Sektörde bir durgunluk var”


Son bir yıldır emlak sektöründe bir durgunluğun söz konusu olduğunu belirten Taş, “Durgunluğun nedeni ise yanı başımızda olan savaştan dolayı ve iç karışıklılardan dolayı kaynaklanıyor. Ayrıca sektör bayağı hızlı gitti. Tabi her dönemde yavaşlama dönemleri oluyor. Şu anda bir yıla yakındır sektörde bir durgunluk var.” diye konuştu.


“Ev sahipleri çevreye bakarak kira yükseltmeye gidiyor”


Kiraların yükselmesinin aynı zamanda ev sahipleri ile alakalı bir durumun olduğunu belirten Taş, “Şu an İbrahimli bölgesinde iki bölge imara açıldı. Ama buna rağmen altyapı yapılmadan belediye imara açmayacağını ve yeni inşaatların yapılmayacağını belirtiyor. Bundan dolayı şu anda kira fiyatları cüzi şekilde artmaya devam ediyor. Kiraların yükselmesi bir de ev sahipleri ile alakalıdır. Şu anda yıllardır aynı evde oturanların kirası pek fazla yükselmemiştir. Ev sahipleri çevreye bakarak kira yükseltmeye gidiyor.” ifadelerini kullandı.


Yükselen kira fiyatlarına gerekli kurum ve belediyelerin el atması gerektiğini belirten Taş, “Kira fiyatlarını belli bir standarda getirilmesi biraz zordur. Her kesimde farklı daireler olduğu için her ev sahibinin kapısını çalıp da bir fiyat uygulamak yok. Kira sözleşmeleri var. Bunu maliye ve doğalgaz şirketlerine bildiriyorlar. Buna bakılıp belediyenin bir çözüm bulması gerekir. Ama bu uygulamada biraz zordur. Tabi kira sözleşmeleri de yine ev sahipleri ile alakalıdır.” şeklinde konuştu.  


Gaziantep’in aşırı göç alan bir şehir olduğunu belirten bir diğer Emlakçı Halit Uçkan ise konut alanlarında belediyelerin yeni imar alanlarını açması gerektiğini söyledi.


“Ev sahiplerinin bu anlamda biraz daha duyarlı olması gerekir”


Yüksek kira fiyatları genelde arz talep meselesine bağlı olduğunu aktaran Uçkan, “Tabi bununla beraber biraz da evlerini kiraya veren ev sahipleri ile ilgili bir durum olduğundan dolayı kiralar yüksek. Ev sahiplerinin bu anlamda biraz daha duyarlı olması gerekiyor. Karşıyı düşünerek de hareket etmek lazım.” dedi.


Uçkan, “Gaziantep aşırı göç aldığından dolayı nüfus yükseliyor. Yerli olarak da nüfus her geçen gün artıyor. Bundan dolayı da elbette ev ihtiyacı oluyor. Şu an evler yetersiz kalıyor. Vatandaş kiralık ev bulamıyor. Son zamanlarda Suriyelilerin gelmesi ile beraber konut ihtiyacı çok arttı. Özellikle Gaziantep sınıra yakın bir il olduğu için diğer illere nazaran daha çok göç aldı. Bundan dolayı kiralık ev bulmak da sıkıntı var.” ifadelerini kullandı.


“İmar alanlarında vatandaşın önü açılmalıdır”


Yeni imar alanlarının belediyelerin kısıtlı davranmaması gerektiğini belirten Uçkan, “Belli bir kira standardının yapılması çok güzel bir şey olur. Fakat şartları belirleyen bir kurum olmadığı için gerçekten zor gibi görünüyor. Bunun için yeni imar alanlarının açılması gerekiyor. İmarda belediyelerin kısıtlı davranmaması lazımdır. Bazı alanlarda kısıtlama yapılıyor. Örneğin Taşlıca bölgesinde kişinin arsası var. Kişi ev yapmak için arsa almış, ruhsatını almış ve yatırımını yapmış. Ama o bölgenin imarı değişince vatandaş o alana ne ev yapabiliyor ne de firmalar oraya konut yapabiliyor. Bu durumda vatandaşı sıkıyor. Bu noktada imar alanlarında vatandaşın önü açılmalıdır.” diye konuştu.


Metropol