Gaziantep'te konut fiyatları rekora koşuyor!
Gaziantep’in merkez Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerindeki mahallelerde kentsel dönüşüm çerçevesinde başlatılan yıkım çalışmalarının senelerdir bitirilememesi, halkı mağdur duruma düşürüyor.
Gaziantep’in merkez Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerindeki mahallelerde kentsel dönüşüm çerçevesinde başlatılan yıkım çalışmalarının senelerdir bitirilememesi, halkı mağdur duruma düşürüyor. Doğru Haber'de yer alan habere göre; şehrin pek çok mahallesinde belediyelerce başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarının bir türlü bitirilememesi, söz konusu mahallelerde yaşayan kişileri mağdur ediyor. Aynı zamanda mahallelerdeki metruk konutlar da risk barındırıyor.
Şehirde pek çok mahallede yaklaşık 10 sene önce başlatılan fakat aradan geçen zamana rağmen bir türlü tamamlanamayan çalışmalar ve metruk durumda kalan evlerin de uyuşturucu madde bağımlılarının mesken edinmesi sebebiyle halk bu duruma tepkili.
Konuya ilişkin açıklamalar yapan HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer, Merkez Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerindeki mahallerinde belediyelerce başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarının senelerdir bitirilmemesinin halkı mağdur ettiğini vurguladı. Kentsel dönüşümün Gaziantep’in en önemli problemi olduğunu ifade eden Göçer, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kazandırılması ve halkın daha fazla mağduriyet yaşamaması gerektiğine dikkat çekti.
“Kentin eski mahallelerindeki sokaklar dar olduğu için ambulans ve itfaiye giremiyor”
Gaziantep’in yüzde 65’inde çarpık kentleşme olduğunun altını çizen Göçer, “Gaziantep şehrimiz bundan 20-30 yıl önce çok ciddi anlamda güç alıyordu, göç alma hasebiyle beraber de çarpık bir kentleşme mevcut oldu. Sebebi ise insanlar Gaziantep'e geldiğinde hemen gördükleri yerde betonarme olmadan ‘yağma’ dediğimiz ve sadece briket üzerine indirip ondan sonra beton dökerek ev yapıldı. Bu şekilde çarpık bir kentleşme oluştu. Evet, şehrimiz belki deprem bölgesi olarak 3’üncü şehirdir. Fakat Allah korusun olası bir depremde Gaziantep’te bu çarpık kentleşmeden dolayı çok ciddi anlamda zarar görebileceğini görebiliyoruz. Gaziantep'te 20-30 yıl önce yaşayanlar bilirler, kentin eski mahallelerindeki sokaklar dar olduğu için ambulans ve itfaiye giremiyor. Bu şekilde olan eski mahalleler için yıkım kararı geldi. Zaten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da 37 mahalle kentsel dönüşüm kapsamına alındı” diye konuştu.
“Kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması lazım”
Halkın konforlu bir yaşam hakkına sahip olması gerektiğini de aktaran Göçer, “Bunun yanında olası bir yangın ve afet durumunda Allah korusun bu mahallelere müdahale etme konusunda herhangi bir kara araç ile ulaşılamayacak. Çünkü sokakları çok dar, aynı zamanda altyapı yok. Yaşam alanı olarak da bu mahalleler çok kötü durumda. Örneğin Göllüce Mahallesi'nde daha önce yağmur yağdığında evler tamamen su altında kalırdı. Şu anda eskiye göre biraz iyileştirme var ama bizim özellikle istediğimiz daha geniş sokaklarıyla, parklarıyla ve sosyal tesisleriyle yeni bir yaşam alanın oluşması lazım. Bunun içinde kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması lazım” dedi.
“Vatandaş için evi yıkılmadan önce konut yapılmalıdır”
Gaziantep'teki kentsel dönüşüm çalışmalarının çok uzun sürdüğüne ve halkı mağdur ettiğine vurgu yapan Göçer, kentsel dönüşümün gerçekleştirildiği mahallelerdeki mağduriyetlerden örnekler verdi ve şu açıklamalarda bulundu:
“Avrupa olsun diğer ülkeler olsun, bu konuda nasıl bir yön ve yöntem çiziyorlar, ona bakmak lazım. İlk önce vatandaşın yerleşebileceği konutlar oluşturulmalıdır ve daha sonra vatandaşa yıkım kararı veya o evin boşaltılması kararı gönderildiğinde vatandaşlar, ‘ben sıcak bir eve gireceğim’ diyerek o evi terk etmesi kolay olacaktır. Ama siz hiçbir adres göstermeden ‘ben bu mahalleyi yıkacağım’ dediğiniz anda insanlar tereddüt ediyor. Çünkü vatandaş, ‘Ben ve çocuklarım nerede barınacağız’ diye endişe ediyor. Çünkü vatandaş nasıl bir barınma şekilde karşıya karşıya kalacağını bilmediği için endişeleniyor ve bu endişeden dolayı da korkuyor, evine dört elle sarılıp bırakmıyor, evinin yıkılmasına izin vermiyor. Ama siz konut yapıp ondan sonra vatandaşlara evlerini boşaltılması gerektiğini tebliğ ettiğinizde vatandaş evini boşaltacaktır.”
Kentsel dönüşüm kararı alınan mahallelerde yaşayan vatandaşlar için ilk önce konutların inşa edilmesi ve daha sonra o mahallelerde yıkım çalışmasının yapılması gerektiğine dikkat çeken Göçer, çalışmaların bu şekilde sürdürülmesiyle vatandaşın mağdur olmayacağını vurguladı.
Kentsel dönüşüm çalışmalarının böylece hız kazanacağına vurgu yapan Göçer, belediyelerin çalışmalarını bu yöne çevirmesi gerektiğini dile getirdi.
“Gaziantep’te konut fiyatları çok yüksek”
Kentsel dönüşüm çalışmaların bir an önce tamamlanmasının gerekli olduğuna vurgu yapan Göçer, “Kentsel dönüşüm kararı alınan mahallelerde oturan vatandaşlar için konut hazırlanmalıdır, bu yapılmadığı müddetçe insanlar tereddüt edecektir. Gaziantep’te konut fiyatları çok yüksek. Çünkü insanlar 3 katlı bir evde, baba çocukları ile birlikte oturuyorlar. Şu an normal bir mahallede konut fiyatları 700 lira olmuş ve vatandaş evinden çıkınca yeni eve alamama endişesi taşıyor. Belediyelerden şunu istiyoruz; ucuz fiyatlarla konut yapın, vatandaşlara konutlarını verin ve vatandaşlarımız da evlerini boşaltacaktır. Bu şekilde kentsel dönüşüm daha da hızlandırılabilir. Yoksa ucuz konut yapılmadığı müddetçe konutlar pahalı olduğunda vatandaş kendi evini terk etmez. Bundan dolayı bir an önce yetkililerinin özellikle de belediyelerin ucuz konut yapıp vatandaşlarımıza ucuz konut yapması lazım. Bu şekilde vatandaşta evini rahatlıkla boşaltır ve mahkemelik duruma düşmez” şeklinde konuştu.
Göçer, yıkım kararı verilen konut için verilen bedeli az gören vatandaşların belediye ile anlaşamadığı için mahkemelik olduklarını da aktaradı ve belediyelerin bu konuda elini taşın altına koyması gerektiğine dikkat çekti.
Satılık ve kiralık ev fiyatları rekora koşuyor!
Konut fiyatları niçin yükseliyor? Nereye kadar yükselir?