Kent Haberleri

Gaziosmanpaşa Belediyesi İstanbul depremine hazır!

Gaziosmanpaşa Belediyesi İstanbul depremine hazır. Birleşmiş Milletler Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü dolasıyla ilçeye kazandırdığı afet TIR’larının tanıtımı bugün Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta tarafından yapıldı...

Gaziosmanpaşa Belediyesi, uzmanlar tarafından sık sık uyarısı yapılan büyük İstanbul depremine karşı hazırlıklarını yaptı. Gaziosmanpaşa Belediyesi 5 bin kişinin yemek ihtiyacını karşılayabilecek, 10 bin adet ekmek üretimi yapabilen 4 araçlık afet filosunu hizmete aldı. Birleşmiş Milletler Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü dolasıyla ilçeye kazandırdığı afet TIR’larının tanıtımı bugün Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta tarafından yapıldı.


Gaziosmanpaşa Belediyesi, İstanbul’da yaşanabilecek büyük bir depreme karşı hazırlıklarını tamamladı. Gaziosmanpaşa Belediyesi, 5 bin kişinin yemek ihtiyacını karşılayabilecek, 10 bin adet ekmek üretimi yapabilen 2 adet TIR ve 2 adet kamyonetten oluşan afet filosunu Birleşmiş Milletler Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü dolayısıyla vatandaşların bilgisine sunacak.


Gaziosmanpaşa Kaymakamı Yaşar Karadeniz, İstanbul Eski Milletvekili Recep Koral, AK Parti İlçe Başkanı Av. Şahin Pirdal ve Gaziosmanpaşalı vatandaşların katıldığı programın açılış konuşmasını yapan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, şunları söyledi:


“Türkiye bir deprem ülkesi. 17 Ağustos depreminin acısını hala yüreklerimizde hissediyoruz. Hepinizin bildiği gibi, deprem konusunda çalışan bilim adamlarının ortak bir kanaati var; o da İstanbul’u büyük bir depremin beklediği gerçeğidir. Bu hepimizi tedirgin eden bir olaydır. Dolayısıyla olası bir depreme karşı devletimiz tüm kurumlarıyla hazırlıklarını yapıyor.

Türkiye’de depreme hazırlığın bir yüzünü kentsel dönüşüm gibi çok önemli bir proje oluşturuyorken, diğer yüzünü de Allah korusun ama yaşanacak bir felaketin ardından yapılacak acil müdahaleler ve yardımlar oluşturuyor. Bu anlamda ülkemiz gerek hükümetimiz gerek yerel yönetimler gerekse de STK’lar olarak afetlere karşı hazırlık çalışmaları yapıyor. Biz de Belediye olarak bünyemize kattığımız afet TIR’ları ile olası bir olumsuz duruma karşı hazırlıklarımızı yaptık.

TIR’larımız da bu konudaki en önemli çalışmalarımızdan biridir. 2 adet TIR ve 2 adet kamyonet olmak üzere toplam 4 araçlık bir filodan oluşan araçlarımız özellikle afet sonrası oluşacak toplu gıda ihtiyacını karşılamak üzere tasarlandı. Sivil Savunma Hizmetlerinde ve her türlü afet durumlarında, yemek ve ekmek yapımı ve dağıtımında kullanılmak üzere bir adet mobil aşevi, bir adet mobil fırın ve iki adet yemek dağıtım araçları alınmıştır. Bu araçların bize maliyeti yaklaşık 1,5 milyon TL olmuştur.


İnşallah bu afet TIR’larımızı olası bir kötü durumda kullanmayız. Ancak biz her halukarda bu çalışmayı yaparak sorumluluğumuzu yerine getirmek istedik.”


Başkan Usta’nın konuşmasının ardından vatandaşlara etli pilav, irmik helvası ve ayrandan oluşan menüden yemek ikram edildi.


Başkan Usta konuşmasının ardından önce yemek üretim araçlarına daha sonra da vatandaşlara etli pilav, irmik helvası ve ayrandan oluşan menüden yemek ikram edilen dağıtım aracına geçerek yemek dağıtımına katıldı.


Afet TIR’larında neler var?


Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından hizmete alınan 4 adet mobil aracın tamamı malzeme depolama yemek ve ekmek üretimi ve dağıtımı kriterlerine uygun paslanmaz çelik ve elektronik ve mekanik bakımdan son sistem malzemeyle donatılmış durumda. Araçlar kapalı izolasyonlu, iş güvenliği ve hijyen konusunda son derece iddialı dizayn edilmiş, her an göreve çıkacak şekilde hazır, doğal afetlerde ciddi bir yoksunluğu ortadan kaldıracak kapasiteye sahip.


Bu araçlar arasında mobil yemek üretim aracı olan kapalı kasa TIR’da; mahrumiyet bölgesi sayılan su, elektrik, doğalgaz vb. imkanların olmadığı, açık arazide dahi 5000 kişilik yemek üretimi yapabilecek ekipmanına sahip. Araçta 2 ton içilebilir su deposu, jeneratör, 7 adet sanayi tipi LPG tankı, sanayi tipi devrilir yemek pişirme tava ve kazanları, klimatik havalandırma sistemi, et, süt ve sebze gibi ürünleri saklamak için soğuk muhafaza odası, malzeme dolapları, diğer yemek hazırlık tezgahları ve üretim ekipmanları bulunuyor.


Yine bu araçlardan mobil fırın olan kapalı kasa TIR’da mazotla çalışan bir günde 10.000 adet ekmek üretimi yapabilecek konveksiyonel ekmek fırını,  hamur yoğurma makinası, hamur şekillendirme makinası, ekmek tepsileri, hamur hazırlama odası, klimatik havalandırma sistemi, jeneratör bulunuyor.


Lojistik amaçla kullanılacak 2 adet kapalı kapalı kasa kamyonette ise yemek üretiminde kullanılacak gıda malzemesi, saklama ve taşıma kap ve kazanları, benmari ve tezgahlar, cadır vb. malzemenin sevki için kullanılacak 1 adet gıda malzeme taşıma ve koruma amaçlı mobil depo, 1 adet yemek dağıtımı için benmari ve tezgahlar vb. ekipmanlar bulunuyor.  


Hürses