29 / 04 / 2024

Gaziosmanpaşa Çifte Minare Camisi yıkılacak!

Gaziosmanpaşa Çifte Minare Camisi yıkılacak!

Gaziosmanpaşa Çifte Minare Camisi yıkılacak. Belediyeler Üsküdar'da park alanını cami alanına çevirirken, Gaziosmanpaşa'da 50 yıldır bulunan Çifte Minare Camisini ticaret ve konut alanı kapsamına alarak imara açılacak.



Üsküdar'da park alanını cami alanına çevirilirken, Gaziosmanpaşa'da ise 50 yıllık camiyi ticaret alanı kapsamına aldı. İstanbul Büyiikşehir ve Gaziosmanpaşa belediyelerinin yaptığı bir plan değişikliğiyle yaklaşık 50 yıldır var olan Gaziosmanpaşa Merkez Mahallesi'ndeki Çifte Minare Camiyi için yıkım fermanı çıkartıldı. 


Gaziosmanpaşa İlçe Belediyesi, İstanbul Büyiikşehir Belediyesi'nin kabul ettiği 1/5000 ölçekli plana uygun olarak hazırladığı, 1/1000 ölçek uygulama imar planını onay için Büyiikşehir Belediyesi'ne teklif gönderildi. 


2013'ten beri sürüyordu İstanbul Büyiikşehir Belediye Meclisi'nin 17 Ekim 2014 tarihli toplantısında, AKP'li üyelerin oylarıyla kabul edilen karar ile söz konusu cami alanı ticaret + konut alanına alınırken, CHP grubu plan değişikliğine ret oyu verdi. Öte yandan Üsküdar Validebağ Korusu'nun bitişiğinde bulunan ve geçmiş planlarda park alanı olarak ayrılan arazi, İstanbul Büyiikşehir ve Üsküdar belediyelerinin yaptığı plan değişikliği ile cami alanına alınmış, karar çevre sakinleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı. 

Gaziosmanpaşa Mahalle Mcclisi'nde yer alan Çifte Minare Cami alanı ile ilgili plan değişikliği işlemleri 2013 yılından beri devam ediyordu. İstanbul Büyiikşehir Belediyesi, arazisi özel mülkiyete ait Cami ve bitişiğindeki başka parselleri de kapsayan, 1/5000 ölçek plan değişikliğini 2013 yılının ekim ayında oy çokluğu ile kabul etti. Buna göre 4 parsel ve bu parsel arasındaki 2 sokak bir bütün olarak kabul edildi, cami için ise arka planda bir yer ayrıldı. 


Geri kalan kısım ise planlara ticaret+konut alanı olarak işlendi. Cami için ayrılan alan büyütülmüş olsa da, cadde üzerinde bulunan rantı yüksek kısım ticaret+konut alanına alındı. Tüm bu gelişmelerin ışığında yıkılacağı günleri bekleyen Gaziosmanpaşa'nın 50 yıllık Çifte Minare Camiyi, 1966 tarihli hava fotoğraflarında bile yerinde görülüyor. 


Yurt Gazetesi


Geri Dön