Gaziosmanpaşa küçük Afrika olacak!
Filden gergedana, maymundan penguene yüzlerce hayvan İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesine taşınıyor! İlçede 220 hektarlık alan üzerine gelecek sonbaharda açılacak hayvanat bahçesinde safari de yapılabilecek.
İstanbul, Avrupa'nın en büyük hayvanat bahçelerinden birine kavuşuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kısa süre içinde inşaatına başlayacağı hayvanat bahçesinin ilk etabı 2008 sonbaharında ziyarete açılacak. Hayvanat bahçesinin 2010'da bitecek 'safari' bölümünde ise ziyaretçiler vahşi hayvanların arasında ciplerle gezecek.
Projesi İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından yapılan İstanbul Hayvanat Bahçesi, Gaziosmanpaşa sınırları içinde 220 hektarlık bir araziye kuruluyor.
Yarısı 40 milyon YTL
Sırayla inşa edilecek 4 etaptan oluşan hayvanat bahçesinde ilk 3 etapta hayvan barınakları ve ziyaretçi alanları, 4. etapta ise 536 dönümlük safari parkı yer alacak. Hayvanat bahçesinin başlıca özellikleri şöyle:
Gaziosmanpaşa'nın kuzeyinden geçen TEM Karayolu'nun üst kısmı ile Alibeyköy barajının batısı arasında kalan İstanbul Hayvanat Bahçesi, Beşiktaş'a 16 ve Kadıköy'e ise kuşuçumu 25 kilometre mesafede olacak.
2007 fiyatlarıyla projenin ilk 2 etabının toplam 40 milyon YTL'ye mal olması bekleniyor.
Hayvanat bahçesinin 1. etabında aslan, fil, gergedan, zürafa, küçük maymunlar, su kuşları, penguen ve geyikler yer alacak.
Hayvanat bahçesi ziyarete ilk açıldığında içinde 1000'e yakın hayvan bulunacak. Zaman içerisinde bu sayı artırılacak.
Ziyaretçileri kapıda lemurlar karşılayacak
Hayvanat bahçesine gelen ziyaretçileri, sıcakkanlılığıyla bilinen çizgili kuyruklu lemurlar karşılayacak.
Hayvanat bahçesinin kurulacağı alan kısmen belediyeye, kısmen kamuya ait. Arazinin içinde 100 kadar gecekondu bulunuyor. Gecekondular çoğunlukla safari bölgesinde yer alıyor. Bu gecekonduların yakın bir bölgeye transferi için alan tahsisi yapıldı. Bu kişilere TOKİ aracılığıyla yeni yerler verilmesi gündemde.
Hayvanat bahçesi projesi yapılırken San Diego Hayvanat Bahçesi'nden yola çıkıldı. Ancak tamamen özgün bir yapısı olacak. Proje için Avrupa Akvaryum ve Hayvanat Bahçeleri Birliği (EAZA) ile 4 sene önceden irtibata geçildi. Tüm projeler EAZA danışmanlığında gerçekleşti. Amsterdam ve Berlin hayvanat bahçeleri de yakından incelendi.
Bakıcılar Avrupa'ya...
Hayvan bakıcıları bir sene öncesinden Avrupa'ya gidip, gelecek olan hayvanlara alışacak.
Hayvanat bahçesinin içinde bir de hayvan hastanesi olacak. Dışarıdan evcil hayvanını getirenlerin hayvanına da burada bakılacak.
Hayvanat bahçesi yaya olarak veya minik traktörlerle gezilebilecek. Safari bölgesine ise kontrollü bir kapıyla geçilecek. Burada hayvanlar serbest dolaşacak. Ziyaretçiler bölgeyi cip tarzı zırhlı araçlarla gezecek.
Hayvanat bahçesinin 1. etabı seneye sonbaharda açılacak. Daha sonra 6 ay ve 1 senelik etaplarla diğer kısımlar açılacak. 2010 yılında da hayvanat bahçesi tamamlanmış olacak.
Proje İTÜ'den Prof. Ahmet Cengiz Yıldızcı, Prof. Cengiz Giritlioğlu, Yrd. Doç. Dr. Selim Velioğlu ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Yüzer tarafından hazırlandı.
Panda bile gelebilir
Arazinin 50 hektarı hayvanat bahçesi, 50 hektarı safari için ayrılacak. Altta kalan 100 hektar ağaçlıklı bir alan ise Anadolu'da nesli tehlikede olan hayvanların yetiştirilmesi için kullanılacak. Burası da kısmen geziye açılacak.
Hayvanların hemen hemen hepsi EAZA tarafından hibe edilecek. Belediye yalnız hayvanların taşıma masrafını verecek. Gülhane Hayvanat Bahçesi kapanırken dağıtılan hayvanlar da geri gelecek.
EAZA hibe edilen hayvanların bakımından memnun kalırsa, İstanbul'a panda gibi nesli tehlikedeki hayvanları da yollayabilecek.
(Milliyet)