27 / 04 / 2024

Gaziosmanpaşa'da kentsel dönüşüm mağduriyeti: Kira yardımı verilmedi, 2013'ten beri evler yapılmadı! 

Gaziosmanpaşa'da kentsel dönüşüm mağduriyeti: Kira yardımı verilmedi, 2013'ten beri evler yapılmadı! 

Gaziosmanpaşa’da 2013’te başlayan kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkımı yapılan konutlar hala teslim edilmedi. İşte vatandaşların mağduriyeti...



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, yerel seçim vaatleri arasında 650 bin konut inşa edeceklerine yer verirken,  mega kentte AK Partili belediyeler aracılığıyla bazı kentsel dönüşüm projelerinde vatandaşlar konutlarını alabilmiş değil. 

Gaziosmanpaşa Belediyesi ile 2017 senesinde sözleşme imzalayan vatandaşlar mağduriyet yaşıyor.

Gaziosmanpaşa da kentsel dönüşüm mağduriyeti: Kira yardımı verilmedi, 2013 ten beri evler yapılmadı! 

BirGün Gazetesi'nden Kayhan Ayhan'ın haberine göre; İstanbul Gaziosmanpaşa’da 2013'te pek çok mahallenin ‘riskli alan’ ilan edilmesiyle başlayan ‘dönüşüm’ süreci, insanların yaşamlarını olumsuz etkiledi.

Yıldıztabya Mahallesi’nden de pek çok konutun buluduğu alan kentsel dönüşüm alanı şeklinde ilan edildi. Bu çerçevede Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin iştirak şirketi GOPAŞ aracılığıyla pek çok kişinin evi yıkıldı.

Bu alanlardan birisi de 121-124 pafta, bin 750 ada 9 parsel sayılı taşınmazın yer aldığı bölge oldu. 100'den fazla ailenin yaşadığı söz konusu alandaki konut sahipleriyle 2017 yılında sözleşme imzalandı ve evlerinin yıkımı yapıldı. Ancak geçen senelere rağmen tek bir çivi çakılmadığı görüldü. 

Yapılan sözleşmeye göre ödenmesi gereken kira yardımları da düzenli bir şekilde yatırılmadı. Bunun üzerine bir hak sahibi Gaziosmanpaşa 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu ve dava açtı. GOPAŞ, mahkemeye verdiği yanıtta Belediye Meclisi tarafından yetkisinin iptal edildiğine kira yardımı alacağından ve kentsel dönüşüm işinden şirketin sorumluluğu bulunmadığına dikkat çekerek, davanın reddini istedi.

Gaziosmanpaşa da kentsel dönüşüm mağduriyeti: Kira yardımı verilmedi, 2013 ten beri evler yapılmadı! 

Mahkeme de delilleri değerlendirdi ve riskli alanlarda yapılacak proje ve çalışmalarda ilgili GOPAŞ’ın yetkilendirildiğini, inşaat sözleşmesinin GOPAŞ ile imzalandığını ve kira yardımından da GOPAŞ’ın sorumlu olduğunu ve belediye tarafından yetkisinin iptal edilmesinin bu sorumluluğu ortadan kaldırmayacağını ifade etti. 

Mahkeme tarafından, bu sebeple davacı hak sahibine faiziyle birlikte 123 bin 975 Türk Lirası ödeme yapılmasına, yatırılan 2 bin 161 Türk Lirası harç ücretinin iade edilmesine karar verildi. 

Ailenin avukatı Bedirhan Güven, kararın binlerce kişi için emsal olduğunun altını çizerek, "Ailenin 2017 yılında 4 katlı binası yıkıldı. 4 aile kiraya geçti. Aylık o bölgede ödemeleri gereken tutar 20 bin Türk Lirası. Bu da toplamda aylık 80 bin Türk Lirası ediyor. Belediye ve iştiraki bu süreçte yasal kirayı vermedi. Buna istinaden açılan davada mahkemenin bu kararı vermesi sevindirici. Fakat şu anda da konutlarının ne zaman yapılacağını ve ne kadar kirada kalacaklarını bilmiyorlar. Sürecin takipçisiyiz. Bu şekilde binlerce vatandaş mağdur oldu. Vatandaşlar haklarını yasal yollardan arayabilirler" şeklinde konuştu. 

Gayrimenkul fiyatları yüzde 50 düşer mi?

11 ilde başlatılan konut seferberliği inşaat izinlerine de yansıdı!

65 yaş maaşı, evde bakım parası, engelli aylığında zam! Yeni maaşlar rakam rakam açıklandı, hesaplara bu kadar yatıyor!


 


Geri Dön