Gaziosmanpaşa'da kentsel dönüşüm tepkisi!
İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesinde yüzlerce vatandaş kentsel dönüşüm nedeniyle mağdur. Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin hakları ve sözleşmeleri dikkate almadığını belirten Gaziosmanpaşalılar, konuya ilişkin konuştu.
İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesinde yüzlerce vatandaş kentsel dönüşüm nedeniyle mağdur. BirGün Gazetesi'nden Yaren Çolak'ın haberine göre; Gaziosmanpaşa Belediyesi, hakları ve sözleşmeleri dikkate almıyor. 2013 yılından bu güne verilen sözlein tutulmamasının yanı sıra, yıkılan konutların yerine de yenileri yapılmadı. Apar topar evlerinden, mahallelerinden çıkarılan Gaziosmanpaşalılar, duruma tepki gösterdi.
Gaziosmanpaşa sokaklarının birçoğunda aynı manzara görülüyor; terk edilmiş, yıkılmış konutlar... Fakat her mahallede başka başka hikâyeler bulunuyor; kimi 5 senedir bekliyor evini, kiminin 8 senesi geçmiş. Yaşadıkları mağduriyete ilişkin “Biz devletin sözüne güvendik, böyle oldu” diye konuştular.
İlçeye bağlı olan Yeni Mahalle'de dönüşüm 8 senedir sürüyor. Sürecin mağdurlarından Mustafa Rençber, Gaziosmanpaşa Belediyesi ile anlaşmaya imza atan yaklaşık 300 haneye, kendilerinden hiçbir para talep edilmeden oda 1 salon konut verileceğinin söylendiğine dikkat çekerek, “Ama neredeyse 9 sene oldu, bir çivi bile çakılmadı” dedi.
Tutulmayan sözler bununla da kalmadı. Rençber, belediyenin mahalleliye, konutlar inşa edilene kadar kira yardımı yapmayı taahhütt ettiğini anımsattı. Ancak bu yardımlar 9-10 ay önce kesildi. Rençber, yaşadıklarını şu şekilde açıkladı:
“Belediye bizim dönüşüm işlemimizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devretmiş. Onlar da diyor ki, ‘Önceden yapılan tüm anlaşmalar geçersiz.’ Bize söylenen tek kuruş ödemeden 2+1 ev verileceğiydi. Şimdi ise ‘1+1 veririz, üstüne de sizden para alırız’ diyorlar. Bizim hatamız devlete güvenmek oldu.”
Kentsel dönüşüm adı altında tapulu evinden çıkarıldığına dikkat eçeken Yılmaz Atbaş, “Evsiz kaldık. Devlete güvendik, şimdi halimize bak” ifadelerini kullanıyor. Atbaş, “2 bin 500 TL emekli aylığı alıyorum. Bunun bin 500’ü kira. Ben nasıl geçineyim? On ay öncesine kadar 960 lira kira yardımı yapıyorlardı. Şimdi onu da kestiler” diye konuştu.
Hakları için mücadele ettiklerini vurgulayan Mümin Lana da Pazariçi mahallesi mağdurlarından oldu. Lana, “Noter imzalı 5 sayfalık vekâletnamem var. Şimdi bana yeni sözleşme getirmişler, ben bunu neden kabul edeyim?” dedi.
Pazariçi mahallesi sakinlerinden Hamide Aydın ise mağduriyetlerinin uzun senelerdir sürdüğünün altını çizerek, “Komşularımız evlerini göremeden öldü. Ne plan ne proje…Hiçbir adım atılmadı” diye konuştu.
Aydın’ın evi 99 depreminde ağır hasar gördü. Belediye yetkililerinin 8 ay önce kendisini aradığını belirten Aydın, yetkililerle görüşmesine ilişkin şunları söyledi:
“Bana ‘Ağır hasarlı raporu al, evden çık’ dediler. ‘E nasıl çıkacağım’ dedim? ‘18 ay kira yardımı yapacağız’ dediler. ‘18 aya evim yenilenecek mi?’ dedim, ‘Belli değil’ dediler. Şimdi ise bana tek kuruş para ödemiyorlar. ‘Önce evini yıktır’ diyorlar. Yeterince borçlandım, daha ne kadar borçlanmamı istiyorlar?”
Kendi mahallelerine henüz kentsel dönüşüm sırasının gelmediğine dikkat çeken Aydın, “Diğer mahallelerin haline bakınca ‘iyi ki sıra gelmemiş’ diyorum” dedi.
Hüseyin Oktar ise Yıldıztabya mahallesinde yaşıyor. Mahallelerinin 2014'te tamamen yıkıldığını dile geitren Oktar, “Üç dört sene bekledik ama hiçbir şey yapılmadı. O zaman belediyeyle noter huzurunda anlaşma yaptık. Ama şimdi böyle bir anlaşma hiç yapılmamış gibi davranıyorlar” ifadelerini kullandı.
Diğer taraftan inşa edilmek istenen evlerin mahalleliye uygun tasarlanmadığını aktaran Oktar, “Projeleri çizerken bize hiçbir şey sormadılar. Kendi rantlarına göre tasarlıyorlar.Biz sitelerde oturamayız. Ne uyum sağlayabiliriz ne de o yüksek aidatları ödeyebiliriz” şeklinde konuştu.
İstanbul'da kentsel dönüşüm hız kesmiyor!