Sektörel

Gaziosmanpaşa'da modern konutlar yükselecek

Gaziosmanpaşa'nın daha yaşanabilir, çağdaş bir kent olmasını hedefleyen belediye, kentsel dönüşüm projelerine start verdi

Gaziosmanpaşa'nın çehresini değiştirmek isteyen, yeni projelerle ilçede gelişimin ve değişimin yüzü olmak isteyen Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, ilçe için yürütülen projeleri ve yeni hedefleri star İstanbul'a anlattı. Belediyenin önem verdiği projelerin başında bulunan `Sarıgöl-Yenidoğan Kentsel Dönüşüm Projesi' ile belediye gecekondu işgali ile kaçak yapılaşmanın yoğun olduğu bu mahallelerinden başlayarak Gaziosmanpaşa'nın daha yaşanabilir, çağdaş bir kent olmasını sağlamayı hedefliyor. Dönüşüm projesinin ana başlığı; 285 dönümlük alan üzerinde genel plan çalışması yapılması, belediyeye ait olan 30 dönümlük alanda sosyal konut üretilmesi olarak özetleniyor.

GECEKONDU SORUNU BİTİYOR

Dönüşüm alanı olarak seçilen Sarıgöl-Yenidoğan Bölgesi, fazla sayıda hissedarlı ve küçük arsaların olduğu bir bölge. Mevcut imar planlarına göre en fazla 3 kat inşaat izni olması nedeniyle şu ana kadar arsa sahipleri tarafından değerlendirilememiş, özel yatırımcılar tarafından da karlı olmadığı için ilgi gösterilmemişti. Yapılacak olan plan çalışmasıyla bu sorun çözülecek ve vatandaşların mağduriyetine son verilecek. Proje alanı Sarıgöl Mahallesi Hamam Caddesi ile PTT Arkası Sokak ve Yenidoğan Mahallesi Saya Ocağı Caddesi arasında kalan kısmı kapsıyor. Toplam alanı 630 bin m2 civarında olan Sarıgöl'ün 147.258 m2'lik kısmı, yani yüzde 23'ü proje alanında kalmakta iken, 345 bin m2 civarında olan Yenidoğan Mahallesi'nin 137.742 m2'lik bölümü, yani yüzde 40'ı proje sınırlarında kalıyor. Bu mahallelerin tamamı projeye dahil değil. Söz konusu proje kapsamında Bağlarbaşı Mahallesi'nde bir uygulama yapılmayacak.

KİMSE BİR YERE GİTMEYECEK

Bu proje çerçevesinde 50 bin kişinin Gaziosmanpaşa'dan atılacağı gibi bir söylentinin gerçeği yansıtmadığını belirten Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol "2008 nüfus rakamlarına göre Sarıgöl Mahallesi nüfusu 25 bin 055, Yenidoğan Mahallesi nüfusu 9 bin 271 kişi. Bunlar toplu nüfuslar. Dönüşümden 2 mahallemizin tamamı etkilenmezken ve toplam nüfus 35 bini geçmezken, 50 bin kişinin Gaziosmanpaşa'dan gitmesi gibi bir durum söz konusu değil. Kimse Gaziosmanpaşa'dan gitmeden, kentsel dönüşüm projesi tamamlanacak, herkes yaşamını daha çağdaş ve sosyal donatı alanları daha çok olan bir kentte devam ettirecek" dedi. Başkan sözlerini şöyle sürdürdü: Hiçbir hak sahibinin başka bir yere gönderilmesi söz konusu değil. Mülkiyet hakkı kutsaldır ve her vatandaşın hakkı kanunlarla korunmaktadır. Hem Gaziosmanpaşa Belediyesi, hem de TOKİ devlete ait kurumlardır, vatandaşı mağdur edecek kanuni olmayan bir uygulama yapılamaz. Projenin tek amacı bölgede şu an mağdur durumda olan vatandaşlarımızın daha da iyi şartlara sahip yerlerde yaşamasını sağlamak. Ayrıca kamuoyuna yansıtıldığı gibi Avrupa Konutları Projesi'nde olduğu gibi bir konut yapımı söz konusu değildir. Çünkü Avrupa Konutları Projesi Kentsel Dönüşüm Projesi değil, bir toplu konut projesidir. Dönüşüm bölgesine yapılacak planlardan sonra en büyük fayda yine öncelikle o mahallelerde oturanların olacak, arsalarının değeri yükselecek.

HEDEF: ÇAĞDAŞ BİR KENT

Projenin gerçekleşmesi için öncelikle dönüşüm alanının gecekondu önleme bölgesi olarak ilan edilmesi gerekiyordu. Bunun için Belediye Encümeni tarafından karar alındı ve onay için TOKİ'ye gönderildi. Mevcut duruma göre değerlendirme yapılacağı için inşaat izinleri bir süreliğine durduruldu. TOKİ ile protokol imzalandı ve plan çalışmalarına başlandı. Aynı zamanda bölgede hak sahipliği tespit çalışmaları da yapılıyor. İmzalanan protokole göre 6 ay içinde hak sahipliği tespitleri, zemin etütleri, plan çalışmaları tamamlanacak. Projeyle çağdaş bir kent oluşturmayı hedefliyor. Bu nedenle söz konusu alanda sosyal donatı alanları ve kültürel yapının korunmasına yönelik çalışmalar da ele alındı. Projeyle bölgede yeşil alan, okul alanları, otoparklar, sağlık tesis alanlarının yanı sıra yönetim ve kültür merkezleri gibi sosyal alanlar da yer alacak.

SOSYAL KONUTLAR GELİYOR

Proje etaplar halinde yapılacak. İlk olarak belediyenin mülkiyetinde olan toplam 30 dönümlük alanda inşaata başlanacak.

Proje daha planlama aşamasındayken vatandaşlarla paylaşıldı. Bu proje hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyen vatandaşlar, belediyenin merkez hizmet binasında bulunan Emlak İstimlak Müdürlüğü Kentsel Dönüşüm Birimi'nden her türlü bilgiyi alabilecekler.

TARİHİ AĞAÇLAR HAYAT BULUYOR

Bu yıl başlattığı kampanyayla ilçede 10 bin ağaç dikmeyi hedefleyen Gaziosmanpaşa Belediyesi, destek bekliyor. Yaşanılan kente ve kentin geleceğine sahip bir anlayıştan harekete geçen Gaziosmanpaşa Belediyesi başlattığı yeni kampanyayla 2010 yılında ilçede 10 bin ağaç dikmeyi hedefliyor. İstanbul'un tarihi ağaçlarının yeniden canlanmasına yönelik başlatılan kampanyada hedefe ulaşılması için başta vatandaşlar olmak üzere Türk ekonomisinin gerçek girişimcilerinden destek bekleniyor. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, kampanyanın stratejisinin "Hepimiz aynı doğayı, aynı gökyüzünü, kendi ellerimizle şekillendireceğimiz aynı geleceği paylaşıyoruz'' fikrine dayalı olduğunu belirtti. 

ERGUVANDAN IHLAMURA KADAR

Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin, Nisan 2010'da başlatıp, 31 Aralık 2010'a kadar sürecek olan `2010'da 10.000 ağaç, Geleceğimize Nefes Aldırıyoruz' kampanyasıyla erguvan, ıhlamur, top akasya, ağaç hatmi, kırmızı süs eriği, kırmızı yapraklı akçaağaç ve katalpa türü ağaçlar dikilecek. Kampanyaya destek veren ve en az 100 ağaç bağışlayan kuruluşlara ağaçlandırma yapılan sokak ya da caddeye adlarına birer tabela asılacak. Kişi ve kuruluşlar istedikleri takdirde bir caddenin ya da bir sokağın tamamını da ağaçlandırabilecekler. Dikili bir ağacım olsun isteyenler, 444 04 67  ya da 0212 453 52 56 numaralı Park ve Bahçeler'i arayabilirler. 

2008 yılında  3 ödül birden

Mahalli İdareler Hizmet Derneği, Başarılı

Belediye Başkanları Ödülü- Dr. Erhan Erol-2005

Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği `Örnek Belediyeceilik Uygulamaları' - Çevre ve Altyapı Projeleri (Temalı Parklar), Sosyal ve Kültürel Projeler (Gül Çocukları İlk Adım İstasyonu) - Ocak 2007

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı 1. Uluslararası İstanbul Yerel Yönetim Sempozyumu Temalı Parklar Projesi- Nisan 2008

Marmara ve Boğazlar Belediyeler Birliği

Örnek Belediyecilik Uygulamaları İletişim

Merkezi Projesi - Nisan 2008

İstanbul Çevre Konseyi Federasyonu

Trafiğe Kapalı Alanlar - Haziran 2008

GOP MODERN TİYATRO SALONUNA KAVUŞTU

Sanata olan duyarlılığını yaptığı her projeyle ispatlayan Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin 2009'da hizmete sokarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devrettiği Sanat Kompleksi içerisinde bulunan Çocuk Tiyatrosu, İstanbul'un en büyük Çocuk Tiyatrosu olarak kabul ediliyor. Ferih Egemen Sanat Kompleksi birçok teknolojik yeniliği de içinde barındırıyor. Türk tiyatrosuna çok değerli oyuncular kazandıran ünlü sanatçı Ferih Egemen'in adı verilen Gaziosmanpaşa Sanat Kompleksi yaklaşık 4.244 m2 alana sahip. İçinde 260 kişi kapasiteli ana salon ile  220 m2'lik çocuk tiyatrosu, bale salonu ve kütüphane de bulunan kompleksteki sahnelerin en büyük özelliği, salonun her noktasının sahne olarak kullanabilmesine olanak tanıyan tasarıma sahip olması.

TELESKOPİK SEYYAR TRİBÜN

Sahne, istendiğinde salonun herhangi bir köşesinde İtalyan tipi olarak kurulabildiği gibi, istenirse salonun ortasında meydan sahnesi olarak da portatif elemanlar sayesinde çok kısa bir sürede kurulabiliyor. Bu amaçtan hareketle salon zeminin tamamı masif parke döşetilen salonda oturma düzeni de, sahne düzenine bağlı olarak, değişkenlik gösterebiliyor.

Bu amaçla salonda her biri 65 kişi kapasiteli dört adet motorlu teleskopik seyyar tribün bulunuyor. Yine salonda istendiği takdirde bu tribünler kapatılarak hareketli oturma elemanları ile farklı bir oturma düzeni oluşturulabiliyor.

TEMA PARKLARI

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYESİ'NİN ÇAĞDAŞ YÜZÜ 

Gaziosmanpaşa Belediyesi bulduğu her karış toprağı yeşillendirerek bu alanda kırılması güç bir rekorun sahibi oldu. 6 yılda GOP'ta bulunan 100 parkın restorasyonu gerçekleştirilerek büyük bir kısmı temalı park olmak üzere 110 yeni park da ilçe halkının hizmetine açıldı. Parklar ödüllere de layık görüldü. Mevlana Parkı, Şehit Şerife Bacı Parkı, Çanakkale Şehitleri Parkı, Nene Hatun Parkı, Valide Sultan Parkı, Rumeli Parkı, Fetih Parkı ve Dumlupınar Parkı gibi birçok temalı park ilçeyi hem güzelleştirdi hem de ihtiyacı olan yeşil alana kavuşturdu.

BU PARKLAR ÖDÜLLÜ

Bu doğrultuda Gaziosmanpaşa'da 455 bin m2 alan yeşillendirilmiş oldu. Yine bu parkların ışıklandırmaları da tamamlanarak bu görsel şöleni gece de yaşama olanağı sağlandı. Özellikle yaz aylarında Gaziosmanpaşalı vatandaşlar Temalı Parklara büyük ilgi gösteriyorlar. Başkanı Dr. Erol "Yaşamın her hangi bir kesitinden yola çıkılarak tüm düzenlemeleri ana konsepte bağlı olarak yapılan bu parklar tüm dünyada büyük ilgi görüyor. Biz de yaptığımız parklarda mutlaka şanlı tarihimizden bir örneği sergiliyoruz.'' dedi.

HANIMLAR MASASI UMUT KAPISI OLDU

Gaziosmanpaşa Belediyesi kadınların sosyal yaşama katkılarını sağlamak ve ev bütçelerine destek olmalarına yardımcı olmak adına `Hanımlar Masası'nı kurdu. Hanımlar Masası'nda belediyece düzenlenen el sanatları kurslarıyla ev hanımları el becerilerini geliştirerek, onların sosyal yaşama katılımını sağlarken, hem de ev bütçelerine önemli katkılar sağlamasını hedefleniyor. Özellikle bir uğraş ve meslek sahibi olmak isteyen ev kadınlarıyla işsiz gençlerin rağbet ettiği kurslardan her yıl bine yakın kişi mezun oluyor. 22 dalda düzenlenen kurslara her geçen yıl rağbet artıyor. Vatandaşların  `GOP'un SSK'sı olarak adlandırdıkları kursları bitirenlerin yüzde 30'luk bölümü de mesleklerini hayata geçirme şansına erişiyor.

HEM SERGİLE HEM SAT

Belediye kursu bitirenlerin tüm eserlerini her yıl iki kez düzenledikleri sergide de ilçede yaşanların beğenisine sunuyor. Ayrıca Karadeniz Sabit Pazar Yeri hafta sonları tamamen kadınlara tahsis ediliyor. Gaziosmanpaşalı hanımlar da bu pazar yerinde açtıkları tezgahlar ile hem yaptıkları ürünleri sergileyip satabiliyorlar hem de böylelikle aile bütçelerine katkı sağlamış oluyorlar. Belediye bünyesinde açılan El Sanatları Tanıtım Merkezi'nde hem el sanatları yaşatılıyor, hem de evde üretilen ürünlerin satışı yapılarak üretici hanımların ekonomiye katılımları sağlanıyor.

İLÇE PROJELERLE DEĞİŞİME KOŞUYOR

TOPLU KONUT PROJESİ

SOSYAL KONUT PROJESİ

KAPALI SPOR SALONU

YARI OLİMPİK HAVUZ

SAĞLIK OCAKLARI

MEVLANA SPOR KOMPLEKSİ

ENGELLİ EĞİTİM MERKEZİ

GENÇLİK MERKEZİ VE BİLGİ EVİ

SABİT PAZAR YERİ

SEMT KONAĞI VE MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ

TOPLUM MERKEZİ

ULAŞIM VE CADDE DÜZENLEME PROJESİ

SAĞLIK OCAĞI VE BELEDİYE HİZMET BİNASI

PARK ÇALIŞMASI

EVLİLİK SEMİNERİ

EV EKONOMİSİNE KATKI FAALİYETLERİ

HER YER BİNA DOLDU

Vehbi Camgöz / Emekli (66): Yeşil alanlar, çevre düzenlemeleri yapılıyor ama yeterli değil. 72 yılından beri buradayım, çevre iyi. Hiç bir yer kalmadi ki, her yer 5 katlı binalarla dolu. Birşey yapacak yer yok zaten. 

ALT GEÇİTLER YAPILSIN

Engin Ünsal / Erkek kuaförü (41): Memnun olmadığımız konu trafik. Çevre açısından hizmetler güzel. Trafik için alt geçitler yapılabilir.  Tek sorun bana göre trafik, buna bir an önce çözüm getirilsin isterim.

YEŞİL ALANLARIMIZ ÇOK

Ramiz Türksoy / Emekli (62): Hizmetlerden memnunum. Yeşil alanlar konusunda ve temizlik konusunda da memnunum. Trafik işaretleri her yerde var, bu konuda da belediyeden bir beklentimiz yok.

Sayılarla Gaziosmanpaşa

Nüfus :   460.675 kişi

Yüzölçümü :  1173 hektar

Mahalle sayısı :  16

Okul:     84

Sağlık ocağı:     15
Star/Zeynep Çınar