27 / 12 / 2024

Gaziosmanpaşa'daki dönüşümde 200 yıllık çeşme bulundu!

Gaziosmanpaşa'daki dönüşümde 200 yıllık çeşme bulundu!

18. yüzyıla ait kitabesi kayıp Keçe Mandıra Çeşmesi Gaziosmanpaşa'da sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında bulundu. 3 aya kadar restorasyon başlayacak, dönüşüm çalışmalarına ara verilmeyecek.



Türkiye'nin kalbi olan bu kent her bir sokağında muazzam bir tarihin izlerini taşıyor. İşte o izlerden biri daha önceki günlerde Gaziosmanpaşa'da sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında ortaya çıktı. 


İstanbul Caddesi'ndeki çalışmalar sırasında tarihi çeşme ile karşılaşan Gaziosmanpaşa Belediyesi yetkilileri çeşmenin tespitinin ardından Anıtlar Kurulu'na başvurarak restorasyon talebinde bulundu. Anıtlar Kurulu'nun restorasyon kararını vermesinin ardından çeşme korumaya alınarak restorasyon için bekletilmeye başladı. İlçedeki kentsel dönüşüm çalışmalarını yürüten GOPAŞ şirketinin restorasyonunu üstlendiği çeşmenin, araştırmalar üzerine 18.Yüzyıl sonu 19. yüzyıl başında yaptırılan yani neredeyse 200 yıllık bir tarihi olan Keçe Mandıra Çeşmesi olduğu anlaşıldı. 


KİTABESİ KAYIP ÇEŞME 

Restorasyon çalışmaları 3-4 ay içinde başlayacak olan tarihi çeşme hakkında Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Karahasanoğlu'nun araştırmalarında şu bilgilere yer veriliyor: "Kitabesi kayıp olan Keçe Mandıra Çeşmesi'ne dair basılı eserlerde herhangi bir kayda ulaşmak zor. Yarıya yakını yol seviyesinin altında kalmış olan mermer çeşmenin kitabe olması gereken bölümündeki kitabe panosu günümüzde mevcut değil. Üstte dikdörtgen olarak gelişen çeşme cephesinde, silmelerle çevrelenen alanda, boş kitabe panosu yeri ve çeşme nişini belirleyen kemer var. İki yanda mermer paye görünümlü taşıyıcılara oturan ve çeşme nişini belirleyen kemer sistemi, uçları kavisli yuvarlak kemer biçiminde. 


Bu çeşme, Boyacıköy Hekim Ata Caddesi'ndeki tarihsiz mermer çeşmenin, çeşme nişini belirleyen kemer düzenlemesine çok benzer. İstanbul'da günümüze ulaşan çeşme örnekleri incelendiğinde, 18. yüzyıl ortalarından 18. yüzyılın son çeyreğine doğru ve 19. yüzyıl başlarında yapılmış olan çeşmelerdeki kemer sistemine benzerliğinden dolayı, çeşmeyi 18. yüzyıl sonu ya da 19. yüzyıla tarihlendirmek olasıdır." 


'GAZİOSMANPAŞA BİR SU KÖYÜYDÜ'


GAZİOSMANPAŞA Belediye Başkanı Haşan Tahsin Usta konuyla ilgili şunları söyledi: "Gaziosmanpaşa eski ismi ile Taşlıtarla, 1948 yılı itibari ile 10-15,1950 yılına gelene kadar toplamda 34 hanelik bir yerleşim yeriydi. İlk kez 1953 yılında göçmenlerin yerleştirilmesi için yapılan 2000 küsur ev ile bölgemiz geniş bir yerleşim alanına kavuştu. Yerleşim yaygınlaşmadan önce, askeri eğitim amaçlı kullanılan bir araziydi. Bu da demek oluyor ki, bölgenin kurucu mayası göçmenler. Osmanlı döneminde önemli bir su köyü olan ilçemiz Halkalı civarından çıkan kaynak suları su kemerleri vasıtası ile İstanbul sur içlerine taşınırdı. O kemerler Valide Kemeri, Dolap Kemeri ve Keçe Suyu Kemeri'dir. Valide Kemeri günümüzde halen eski görünümünü koruyor. Kentsel dönüşüm sırasında ortaya çıkan Keçe Mandıra Çeşmesi'ni de ilçemizin tarihine kazandırmak üzere restore edeceğiz."



Habertürk


Geri Dön