İmar

Gaziosmanpaşa'daki vatandaşlar yeni imar planının iptalini istiyor!

Bakanlar Kurulu'nun verdiği 'riskli alan' kararı ve 1/5 bin ölçekli planlarını yargıya taşıyan Gaziosmanpaşa sakinleri, bu kez hazırlanan yeni imar planının iptal istemiyle İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Bakanlar Kurulu'nun verdiği 'riskli alan' kararı ve 1/5 bin ölçekli planlarını yargıya taşıyan Gaziosmanpaşa sakinleri, bu kez hazırlanan yeni imar planının iptal istemiyle İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Evlerine Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından inşaat mühürleme belgesi gönderildiğini öne süren vatandaşlar, eylem yaptı. 


Gaziosmanpaşa'da 'riskli alan'edilen bölge, Haliç kıyılarından TEM'e kadar uzanan bir alanı kapsıyor. Bölgede yaklaşık 120 bin kişinin yaşadığı belirtiliyor. 


İstanbul'da kentsel dönüşümün en tartışmalı olduğu ilçelerden Gaziosmanpaşa, şimdi de belediyenin vatandaşa tahliye baskısıyla gündeme geldi. 50-60 yıllık tapulu evlerine belediyenin gönderdiği inşaat mühürleme belgelerine tepki gösteren vatandaşlar, kentsel dönüşüm için hazırlanan yeni imar planı için ikinci kez yargıya başvurdu. Gaziosmanpaşa Bannma Hakkı Meclisi adına konuşan Süleyman Şahin, Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin gönderdiği inşaat mühürleme belgesiyle halkı açıktan tehdit etmeye başladığını iddia etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan birinci 1/5000'lik planlara karşı dava açıldığını hatırlatan Şahin, şunlan kaydetti: "Ancak bakanlık ve Gaziosmanpaşa Belediyesi, kanunlan çiğnemek için planlarda küçük değişiklikler yaparak ikinci 1/5000'lik planlan Ağustos ayında yeniden yayınladı, ikinci kere çıka'nlan 1/5000'lik planlara yine dava açıyoruz. Gaziosmanpaşa'da inşaat mafyası cirit atıyor." Gaziosmanpaşa'da, 2013'te Bakanlar Kurulu karan 4,3 milyon metrekarelik alan 6306 sayılı Afet Yasası kapsamında riskli alan ilan edildiğini hatırlatan Şahin, şöyle devam etti: "Bu alan içinde 55 bin metrekare büyüklüğünde mezarlık da bulunuyor. Yaklaşık 1 milyon metrekarelik İhlas Holdinge tahsis edilmiş. Kentsel Dönüşüm bahanesiyle riskli alan ilan edilen bölgede 8 okul, 19 cami, 1 cemevi, 10'dan fazla park ve 1 hastane bulunuyor." 50-60 yıllık evlere mühürlü inşaat iptal belgeleri gönderildiğini öne süren Makbule Ekinci de "Babadan kalma tapulu evimde hiç inşaat yapmadım. Aldığım gibi oturuyorum. Bir ekleme yapmadım. Ona rağmen inşaat mühürleme belgesi göndermişler. Bunlar birçok kişiye gönderilmiş tehdit gibi belgeler. Özel telefonlarla bizi çağınp ikna etmeye çalıştılar ama biz ikna olmadık çünkü hakkımız olan verilmiyor." dedi. 




Cafer CAN/Zaman