Ekonomi

Gazprom akımı kesti! Fitch resesyon uyarısı verdi

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Kuzey Akım'ın kapatılmasının ardından Avro Bölgesi'nde resesyon olasılığının arttığına dikkat çekti.  Fitch Ratings'ten yapılan açıklamada, "Kuzey Akım boru hattının tamamen kapatılması 2023'te Avro Bölgesi Gayrisafi Yurt İçi Hasılası'nda (GSYH) kuruluşun Hazira'da yaptığı tahminlere kıyasla 1,5-2 puanlık düşüşe neden olacak' ön görüsü savunuldu

Fitch, Kuzey Akım boru hattı üzerinden gaz arzının tamamen durmasının Avro Bölgesi üzerinde resesyon ihtimalinin çok daha arttığını açıkladı. 

Fitch Ratings'ten yapılan açıklamada, "Kuzey Akım boru hattının tamamen kapatılması 2023'te Avro Bölgesi Gayrisafi Yurt İçi Hasılası'nda (GSYH) kuruluşun Hazira'da yaptığı tahminlere kıyasla 1,5-2 puanlık düşüşe neden olacak' ön görüsü savunuldu. 

Fitch bir önceki açıklamasında, Haziran tahminlerinde, Avro Bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 2,6 ve gelecek yılda yüzde 2,1 büyümesinin beklendiğini belirtmişti.

Açıklamada, Kuzey Akım boru hattı üzerinden gaz arzının tamamen durmasının Avro Bölgesi'nde resesyon olasılığını daha da artırdığı kaydedildi.

Fitch Ratings'a göre Rus gazının durmasının etkilerinin Avrupa Birliği ülkeleri üzerinde farklı etkiler gösterecek. Açıklamada Almanya örneği verilerek Almanya gibi Kuzey Akım boru hattına bağımlı olan ülkelerin pek fazla manevra yeteneği olamayacak. 

Buna bağlı olarak yüksek doğal gaz fiyatları Avrupalı şirketlerin marjları ve nakit akışlar üzerinde olumsuz bir baskı oluşturacak. Bölgedeki gübre ve metal şirketleri diğer ülkelere göre rekabet gücününü kaybedecek.

GAZPROM 2 Eylül'de belirsiz bir süreliğine akımı durdurmuştu

Rus enerji şirketi Gazprom, 5 gün önce Kuzey Akım boru hattından doğal gaz sevkiyatını belirsiz bir süreliğine durdurmuştu. Rus yetkililer kesintiye Avrupa'ya yönelik doğal gaz sevkiyatındaki sorunlarıa yaptırımların neden olduğnu savunmuştu. Avrupalı yetkililer ise Rusya'nın enerji kaynaklarını silah olarak kullanmasını eleştirmişti.