26 / 11 / 2024

GE, Türkiye'de üretim için kolları sıvadı

GE, Türkiye'de üretim için kolları sıvadı

GE Jenbacher'in CEO'su Iyyanki, Türkiye'de gündemde olan yenilenebilir enerji kaynakları (YEK) yasasının çıkmasıyla, bölgede üretim tesisi kurmayı düşünebileceklerini söyledi




Yıllık 200 milyar dolar cirolu dünya devi General Electric'in (GE) doğalgaz, biyogaz, çöp gazı, kömür madeni gazı, kanalizasyon gazından elektrik üretimi için motor üreten kolu GE Jenbacher, Türkiye'de yatırım için kolları sıvadı.

GE Jenbacher'in Hindistanlı CEO'su Prady Iyyanki, Türkiye'de 2012'ye  kadar 45 milyar dolar, 2020'ye kadar 400 milyar dolar enerji yatırımı yapılmasını beklediklerini ve bu durumu `heyecanla izlediklerini' belirtti. Iyyanki, bu yatırımlardan pay almak istediklerini, gelecek talep doğrultusunda Türkiye'de üretim tesisinin kurulabileceğini söyledi. Şirketin Avusturya Innsbruckta'ki merkez fabrikasının yanı sıra Avusturya ve Çin'deki üretim tesislerinde toplam 1.700 kişi çalışıyor.

`Önümüzü görmek için'
Türkiye'nin ekonomideki pozitif büyümesinin enerjiye talebi artıracağına dikkat çeken Prady Iyyanki, yenilenebilir enerji kaynakları bakımından da büyük potansiyel taşıdığını ifade etti.
Iyyanki, `En çok beklediğimiz konu yenilenebilir enerji yasası ve enerji ile ilgili diğer yasal altyapının tamamlanması. Buna göre önümüzü görebileceğiz" diye konuştu.

Belediyeler etkilendi
Prady Iyyanki, Türkiye'de çöp gazını enerjiye çeviren İstanbul Odayeri ve  Ankara  Mamak santrallarını hayata geçirdiklerini belirterek, "Bu ortaklıklar birçok belediyeye örnek oldu. Şimdi bunlarla da farklı projeleri hayata geçirmek için görüşmeler yürütüyoruz" dedi.
Adana ve Konya'da iki biyogaz projesine ürün sağladıklarını aktaran Iyyanki, Türkiye'de toplam 100 megavatlık kurulu güce ulaştıklarını belirtti.

İnek dışkısı gaza dönüşürse!

- 7 bin ineğin dışkısı, 1 megavatlık gaz motorunu çalıştırmaya yetecek kadar biyogaz üretiyor.
- Günlük 110 ton çöp toplanan bir yerde yılda 40 bin ton çöp oluşuyor. Bu da 1 megavatlık gaz motorunu çalıştırabiliyor.

FABRİKADAN NOTLAR
Petrol gazından elektrik üretiyor
- 2003 yılında GE bünyesine geçen Jenbacher, şimdiye kadar Türkiye'nin kurulu gücünün 3'te 1'ine denk gelen 10 bin 800 megavatlık motor üretti. Innsbruck fabrikasında 300 kilovat ile 4 megavat arasında değişen güçlerde 4 farklı motor üretiliyor.
- Son olarak seraların enerji çözümleri üzerinde çalışan GE Jenbacher'de bitkilerin büyümesine yardımcı olan karbondioksit sağlayan motor üretimi yapılıyor.
- GE Jenbacher'in petrol çıkarılırken ortaya çıkan gazın enerjiye dönüştürülmesi için Lukoil, Shell, BP gibi petrol üreticileriyle Rusya ve Kolombiya'da ortak operasyonları bulunuyor.
Ünsal EREKE/Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

'Yatırım için yenilenebilir enerji yasasını bekliyoruz'
General Electric'in Jenbacher tesisinin CEO'su Prady Iyyanki, Türkiye'deki enerji yatırımlarından pay almak istediklerini,önlerini görebilmek için yenilenebilir enerji yasasını beklediklerini söyledi

General Electric'in (GE) 300 kw ile 4 mw arasında küçük ölçekli gaz motorları üreten Jenbacher fabrikasının CEO'su Prady Iyyanki, büyük potansiyel taşıyan Türkiye'de yatırım yapmak için yenilenebilir enerji yasasını beklediklerini söyledi. "Türkiye 2012'ye kadar enerjiye 45 milyar dolarlık yatırım yapacak ve biz de bu yatırımlardan pay almak istiyoruz. Türkiye'de en çok beklediğimiz konu yenilenebilir enerji yasası ve enerji ile ilgili diğer yasal altyapınını tamamlanması. Buna göre önümüzü görebileceğiz" diyen Iyyanki yasanın geçmesi halinde iş modellerinin büyük oranda şekilleneceğini belirtti.

'KAPASİTEMİZİ ARTIRACAĞIZ'
Türkiye'ye bugüne kadar 100 megawattlık 80 adet gaz motoru verdiklerini kaydeden Iyyanki Türkiye'de kısa vadede bu tür elektrik jeneratörleri için bir yatırım düşünmediklerini ancak hizmet kapasitelerini artıracaklarını söyledi. Iyyanki, "Uzun vadede yatırım kararı pazarın büyüklüğüne bağlı. Ancak muhakkak servis ve hizmetler için kapasitemizi artırmamız gerekiyor" dedi. Prady Iyyanki, dünyada artık elektrik üretiminin desantralize olduğunu ve bağımsız özel yatırımcıların kendi elektriğini üreterek devlete de sattığını, trendin bu yönde olduğunu dile getirdi. Müşterileri arasında Alman enerji devi EON'un da veya 500 kw'lık küçük bigogaz üniteleri çalıştıran çiftçilerin de bulunduğunu belirten Iyyanki sözlerini şöyle sürdürdü: "Lukoil ve Shell gibi petrol devleri de bulunuyor. Müşterilerimizin önemli bir bölümü endüstriyel altyapısı olan kuruluşlar. Büyük petrol şirketleri de petrol çıkardıkları kuyuların yanında petrol gazını elektriğe çevirmek için bu sistemleri kullanıyor. Örneğin Rusya'da 100'e yakın ünitemiz var. Değişik petrol şirketleri bunu işletiyor. Aynı şekilde Kolombiya'da da birçok ünitemiz bulunuyor." Yasal altyapı bakımından en kolay Batı Avrupa'da çalıştıklarını ifade eden Iyyanki, "Çünkü oradaki yasal altyapı oldukça gelişmiş. 20 - 20 - 20 hedefi de bizim işlerimizi kolaylaştırıyor. Türkiye'de de önemli bir gelişme bekliyoruz. Tabii yasada bu iş modelinin başarılı olması için enerji ve elektrik üretiminin destantralize edilmesinin amaçlanması gerekiyor" diye konuştu.
Evrim ERGİN/Sabah


Geri Dön