Gebze, 9 OSB'nin yanına üniversite, metro ve otoyol bekliyor!
Gebze Ticaret Odası Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, odalarına kayıtlı olan Gebze, Darıca, Çayırova ve Dilovası ilçelerinde 605 bin kişinin yaşadığını belirterek, bölgenin dinamiklerini hayata geçirebilmek için ilk önce devlet üniversitesinin açıl
Metro bağlantısı ve otoyolun da bölgeye artı bir değer katacağını vurgulayan Çiler, metronun Darıca, Gebze ve bölgedeki 9 OSB ile bağlantısı olması gerektiğini söyledi.
İş dünyası, 9 OSB'de 51 bin 74 kişinin çalıştığı Gebze bölgesinde, yaşam kalitesinin artırılması için devlet üniversitesinin faaliyete başlamasını, metro bağlantısı ve otoyolun da devreye girmesini istiyor. Gebze, Darıca, Çayırova ve Dilovası'nda oluşan bölgede kurulacak üniversite bünyesinde Darıca'ya su ürünleri, Dilovası'na tasarım mühendislik bölümü açılabileceğini, Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ndeki 3 milyon metrekarelik alana kurulacak Bilişim Vadisi'yle de ülke ekonomisine yaklaşık 12 milyar dolarlık katma değer sağlanabileceğini vurgulayan iş çevreleri, 4 ilçedeki OSB'lere de metro bağlantısı gerektiği görüşünde.
Sanayinin devleştiği bir yer olarak nitelenen Gebze'de ekonomik gelişmişliğin en üst seviyede yer aldığını belirten Gebze Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, önümüzdeki dönem için ilçede yaşayan halkın hayatının gelişmesini sağlayacak sosyal projelere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Gebze, Darıca, Çayırova ve Dilovası ilçelerinde faaliyet gösteren firmaların GTO'ya kayıtlı olduğunu ifade eden Çiler, üyelerinin Gebze ve Dilovası gümrüklerinden 2011 yılında yaptıkları ihracatın Türkiye ihracatının yüzde 2,65'ini, ithalatının ise yüzde 9,11'ini karşıladığını kaydetti. Geçtiğimiz yıl açıklanan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre Gebze, Dilovası, Çayırova ve Darıca ilçelerinde 605 bin kişinin yaşadığını ve bölgedeki halkın yaşam alanlarını daha da artırmak için önümüzdeki dönemde sosyal anlamda projelerin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Çiler, "Özellikle yapılması planlanan devlet üniversitesiyle bölgenin gelişimi hızlanacak. Gebze'yi günümüzdeki haliyle yorgun şehir.
Bölgenin dinamiklerini hayata geçirebilmek için ilk önce devlet üniversitesinin açılması gerekiyor. Geçtiğimiz yıl liselerden 5 bin 441 öğrenci mezun oldu. Bölge sanayi ve turizm açısından da elverişli olduğu için devlet üniversitesinin gelmesi gerekiyor. Akademik araştırmaların yapılacağı, üniversite sanayi işbirliğinin gerçekleşebileceği bir devlet üniversitesi ile kentsel dönüşüm daha da hızlanacaktır. Bu üniversite bünyesinde Darıca'ya su ürünleri, Dilovası'na tasarım-mühendislik, Şekerpınar'a bilişim bölümleri de açılabilir. Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ndeki yaklaşık olarak 3 milyon metrekarelik alana kurulacak Bilişim Vadisi ile ülke ekonomisine yaklaşık 12 milyar dolarlık katma değer sağlanabilir" açıklamasını yaptı.
BALO'nun oluşmasında önemli bir görev üstlendik
Bölgedeki OSB'lerin doluluk oranlarının maksimuma çıkarılması gerektiğini vurgulayan Çiler, "E-5 etrafındaki sanayi kuruluşları da Islah OSB niteliğinde faaliyetlerini sürdürebilecek. 15 bin kişinin çalıştığı buradaki sanayi kuruluşlarından 14'ü İSO İlk 500'de yer alıyor. Üniversite dışında yapılacak metro bağlantısı ve otoyol da bölgeye artı bir değer katacak. Metronun Darıca, Gebze ve bölgedeki 9 OSB ile bağlantısı olmalı. Bölgedeki sanayicinin ihracatı daha ucuza getirmesi için de demiryolu ara bağlantıları devreye girmeli. GTO, ihracatçılarımızın ürünlerini ekonomik ve hızlı olarak Orta Avrupa ülkelerine taşınmasını gerçekleştirmek üzere oluşturulan Batı Anadolu Lojistik Organizasyonlar (BALO) Projesi'nin oluşmasında önemli bir görev üstlendi bütün bu projelerin gerçekleşmesi durumunda 5 yıl sonra Gebze'nin vizyonu da değişir. Metro bağlantısı yapılmazsa Körfez Geçiş Projesi'nin devreye girmesi ile trafik yoğunluğu da artabilir" diye konuştu.
İNDİRİMLİ AKARYAKIT UYGULAMASI BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR
Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, oda olarak her bir ülke gümrüğüne teminat verilmesine gerek kalmadan geçici ithalat yapılmasını sağlayan uluslararası bir belge olan ATA Karnesi verme konusunda yetki aldıklarını belirterek, "ATA karnesini Türkiye'de alan 13'üncü oda biziz. Bu odalar arasında ise tek ilçe odası olarak ön plana çıkıyoruz. Bu karneyle üyelerimiz gümrük işlemlerini basitleştirirken para ve zamandan da tasarruf edebiliyor. ATA karnesi ABD'den Yeni Zelanda'ya kadar 71 ülkede geçerli" şeklinde konuştu. Geçtiğimiz dönemde GTO üyelerine yönelik başlattıkları indirimli akaryakıt uygulamasına da yoğun bir ilgi olduğunu ifade eden Çiler, "Bu uygulamadan yararlanmak için şimdiye kadar odaya kayıtlı 501 firmadan 5 bin 640 araç bildirildi, indirimli akaryakıt ile ilgili Türkiye'nin en büyük petrol dağıtım şirketleri ile görüşmeleri sürdürüyoruz" dedi.
Emre Kayay/Dünya