Genel

Gebze-İzmir otoyolu ÇSED raporunu ERM hazırlıyor!

Fiyaskoyla sonuçlanan Ilısuyu saymayacak olursak, Türkiyede ilk defa büyük bir altyapı projesi için çevre ve sosyal etki değerlendirme (ÇSED) raporu hazırlanıyor. ÇSED raporunu ERM adlı yabancı bir şirket hazırlıyor...  

Gebze-İzmir otoyolunda çevre için ecnebiler devrede
Fiyaskoyla sonuçlanan Ilısuyu saymayacak olursak, Türkiyede ilk defa büyük bir altyapı projesi için çevre ve sosyal etki değerlendirme (ÇSED)

Fiyaskoyla sonuçlanan Ilısuyu saymayacak olursak, Türkiyede ilk defa büyük bir altyapı projesi için çevre ve sosyal etki değerlendirme (ÇSED) raporu hazırlanıyor. Söz konusu proje Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel ve Göçay tarafından gerçekleştirecek olan Gebze-İzmir otoyoludur. ÇSED raporunu bunlar adına Environmental Resources Management (ERM) adlı yabancı bir şirket hazırlıyor.

ERM çevre etki değerlendirmesi konusunda dünyanın önde gelen firmalarından biri. Kırk ülkede 130 ofisi ve 3,600 civarında çalışanı var. Türkiyedeki taşeronu ELC Grouptur.

Proje yöneticisi Margarete Langerden maille aldığım bilgiye göre çalışma sonbahar aylarında başlatıldı. Taslak ÇSED raporu bu yıl içerisinde hazır olacak.

Detaylar bildirilecek
İş, Gebze ile İzmiri birbirine bağlayan 377 km uzunluğunda altı şeritli yol, üç kilometre uzunluğundaki İzmit Körfezi Geçiş
Köprüsü ve 44 km uzunluğundaki bağlantı yollarından oluşan tüm güzerghı kapsıyor.

Bugüne kadar yol üzerinde 13 yerde halkı bilgilendirme toplantısı yapıldı. Bayan Langer ileride başka bilgilendirme etkinliği yapacaklarını söyledi ama ayrıntı vermedi. Detaylar zamanı geldiğinde önceden bildirilecekmiş.
Bu ÇSED çalışması çevrenin ve etkilenecek insanların kara kaşı kara gözü için yapıldığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz.
Çevreden çok yatırımcıları korumakla ünlü Çevre Bakanlığı 1998de projeyi Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinde yer alan ÇED sürecinden muaf tuttu.

Ancak iş büyük olduğu için yabancı banka finansmanı gerekmekte. Yabancı bankalar da kredi açmadan önce Dünya Bankasının bir kolunun ortaya koyduğu Sosyal ve Çevresel Sürdürülebilirlik Performans Standartları çerçevesinde yapılmış bir çevre değerlendirmesini şart koşuyor.
Yoksa hükümetin Türkiyenin tamamı çimento ve asfaltla kaplansa umurunda değil.

Çevreyi korumak
Çevre etki değerlendirme çalışması yapan şirketler genellikle parayı verenin düdüğünü öttürür. Bunun böyle olduğunu önceki örneklerde defalarca gördük. Gebze-İzmir yolunda aynı şeyin olmaması için çevreci kuruluşların uyanık olması gerekir. Çevreyi korumak sadece bildiri yayınlamakla olmaz.

Çevre etki değerlendirilmesinin tam yapılması için ERMye yardımcı olmalıdırlar.
Şirketle temas kurmak ne kadar kolay, bu tür yaklaşımlara ne kadar açık, bilmiyorum. Benim için ulaşmak kolay olmadı. Yapılacak bilgilendirme toplantılarından birine katılma isteğine cevap dahi almadım.
Ama çevreciler ısrarlı olmakta benden daha başarılıdırlar. Ve işleri de budur.

Bu konuda en büyük görev sanırım Doğal Hayatı Koruma Derneğine düşüyor. Dernek Türkiyenin önemli bitki ve yaban hayat alanlarının nerede olduğunu ve korunması için ne yapılması gerektiğini herkesten iyi biliyor.
Güzergh üzerinde bulunan ve neyin etkileneceği konusunda yakın bilgisi olan çevre kuruluşları da kolları sıvamalıdır.
Milliyet/Metin Münir