Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun temeli atıldı
Ulaştırma Bakanlığınca YİD modeliyle ihale edilen, Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı yolları dahil) Otoyolu Projesinin temel atma töreni gerçekleşti
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, küresel krizin yaşandığı 2009"da, Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı yolları dahil) Otoyolu Projesi"nin ihalesini yaptıklarını belirterek, 'Böyle bir ihaleyi Yap İşlet Devret (YİD) modeli ile
gerçekleştirmek, krize karşı Türkiye"nin gücünü ortaya koymuştur' dedi.
Ulaştırma Bakanlığınca YİD modeliyle ihale edilen, Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı yolları dahil) Otoyolu Projesinin temel atma töreni Gebze Dilovası"nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanları Faruk çelik, Faruk Nafiz Özak, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım"ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Yıldırım, törendeki konuşmasında, Marmara Bölgesi ve İstanbul"u Ege Bölgesi"ne bağlayacak bu proje için daha önce de girişimde bulunulduğunu, ancak sonuçlandırılamadığını söyledi. Küresel mali krizin yoğun olarak yaşandığı 2009"da bu proje için ihaleye
çıktıklarını ve geçen yıl nisan ayında bunu gerçekleştirdiklerini anlatan Yıldırım, projenin maliyetinin 11 milyar lira olduğunu kaydetti. Yıldırım, 'Böyle bir ihaleyi YİD ile gerçekleştirmek krize karşı Türkiye"nin gücünü ortaya koymuştur. O dönemde yarının bile planı yapılamazken, 20 yıldan uzun süreli bu iş için Türk müteahhitlerin teklif vermesi, ülkemiz adına büyük başarıdır' dedi.
Yıldırım, KÖYDES projeleri ile yurt çapında 40 bin köyün yollarını yaptıklarını, Türkiye"nin dört yanını bölünmüş yollarla birbirine bağladıklarını ifade ederek, bu yıl sonuna kadar bölünmüş yol ağı uzunluğunu 20 bin kilometreye ulaştıracaklarını belirtti.
Türkiye"nin dört bir yanında 175 bin vatandaşın çalıştığı 3 bin 778 şantiyede yol yapımının sürdüğünü kaydeden Yıldırım, daha önce bütçe ödenekleri ile sağlanan bu çalışmaların büyük kısmının YİD modeli gibi alternatif finans kaynakları ile hayata geçirildiğini vurguladı. '100 yılın projesi' Marmaray"ın yanı sıra İstanbul"a araçların geçebileceği bir tüp geçişin de yapılacağını anımsatan Yıldırım, bu projenin inşaatına da kısa süre içerisinde başlamayı planladıklarını söyledi. Yıldırım, 'Kamu-özel sektör ortaklığında projeleri gerçekleştireceğiz, böylece bütçedeki yükümüzü de hafifleteceğiz' dedi.
-HERSEK BURNU 5-6 DAKİKADA GEçİLEBİLECEK-
Bu projeden önce İstanbul ve İzmir arasında bir otoyol bağlantısı bulunmadığını belirten Yıldırım, bu çalışmayla iki şehrin yanısıra güzergah üzerindeki 5 şehir ile bölgedeki 18 ilin ticari, turistik ve ekonomik açıdan canlanacağını dile getirdi.
Yıldırım, proje ile Antalya yolunun yarı yarıya kısalacağını Körfezde, Hersek Burnu"nun 5-6 dakikada geçilebileceğini işaret ederek, projenin akaryakıt ve yol giderleri açısından ekonomiye 870 milyon lira katkı sağlayacağını söyledi. Proje maliyetinin, dünyadaki onlarca ülkenin gayri safi milli hasılasına eşit değerde olduğunun altını çizen Yıldırım, Cumhuriyetin kuruluşunun 87. yıldönümünde böyle bir projeyi hayata geçirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Bakan Yıldırım, yüklenici firma temsilcilerine seslenerek, 'Vatandaşın yıllardan beri beklediği böyle bir proje için 7 yılın uzun olduğunu düşünüyoruz. Başbakanımız bu tür törenlerde yüklenicilere bitiş tarihini soruyor. Onun için yüklenicileri uyarıyorum, kafalarında bir tarih oluştursunlar sürprizle karşılaşmasınlar' dedi.
Projenin yüklenicisi olan Nurol-Özaltın-Astaldi-Yüksel-Göçay Grubu adına konuşan Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz çarmıklı, Türkiye Cumhuriyeti"nin kuruluşundan bu yana gerçekleştirilen en büyük YİD projesinde yer aldıklarını ifade etti.
İstanbul"u İzmir"e bağlayacak bu projenin Türkiye"ye sağlayacağı katkılar nedeniyle büyük sorumluluk duyduklarını ifade eden çarmıklı, hükümet, kamu kuruluşları ve vatandaşların desteği ile projeyi sözleşmede belirtilenden daha kısa sürede ve bölümler halinde hizmete sunmayı istediklerini bildirdi.
Başbakan Erdoğan"ın sözleşmede öngörülen 7 yıllık yapım süresinin kısaltılması talebi üzerine de çarmıklı, İstanbul-İzmir arasının 5 yılda tamamlanacağına söz verdi.
DÜNYANIN EN UZUN AçIKLIKLI İKİNCİ ASMA KÖPRÜSÜ OLACAK
Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı yolları dahil) Otoyolu Projesi, Gebze"den başlayacak, İzmit Körfezi"ni asma köprü ile aşarak Orhangazi ve Gemlik yakınlarından geçecek ve Ovaakça Kavşağı ile Bursa çevre Yoluna bağlanacak. Bursa üzerinden devam edecek otoyol, Balıkesir"den geçerek İzmir"e uzanacak. Otoyolun uzunluğu 421 kilometre olarak hesaplanan proje kapsamında, 30 viyadük, 4 tünel, 209 köprü, 18 gişe alanı, 5 otoyol bakım işletme merkezi, 7 servis ve park alanı inşa edilecek.
Proje mevcut devlet otoyolunu yaklaşık 140 kilometre kısaltarak, İstanbul-İzmir arasındaki 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresini 3,5 saate indirecek, böylece yılda 870 milyon TL tasarruf sağlanacak. Dilovası ile Hersek Burnu arasına inşa edilecek asma köprüyle Körfez 6 dakikada geçilebilecek. Köprü yaklaşık 3 kilometre uzunluğu ve bin 700 metre ana açıklığıyla, Japonya"daki Akashi Kaikyo Köprüsünden sonra, dünyanın en uzun açıklıklı ikinci asma köprüsü olacak. Asma köprü tamamlandığında dünyanın en uzun
ilk 20 köprüsü listesinde Türkiye"nin Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi Köprüleri ile birlikte üçüncü köprüsü olarak yerini alacak.
Karayolları Genel Müdürlüğünce Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile ihale edilen projede, Nurol-Özaltın-Astaldi-Yüksel-Göçay Grubu"nun 22 yıl 4 ay yapım ve işletme süresi teklifi uygun bulunmuş ve sözleşme imzalanmıştı.
Başbakan Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en büyük otoyol projesinin temelini attı
Cumhuriyetimize en önemli armağanını veriyoruz"
CUMHURİYET tarihimizin en büyük projesi olarak kabul edilen, İstanbul ile İzmir yolculuğunu 3.5 saate indirecek, İzmit Körfez Köprüsü"nü de kapsayan Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyolu Projesi"nin temeli, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. Toplam uzunluğu 421 kilometre olarak hesaplanan ve 11 milyar TL"ye malolacak ve sözleşmeye göre 7 yılda tamamlanması planlanan proje için yüklenici konsorsiyum yetkilileriyle pazarlık yapan Başbakan Erdoğan, projenin 5 yılda tamamlanma sözü aldı. Erdoğan, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 87'nci yıldönümünde cumhuriyetimize en önemli armağanını veriyoruz dedi.
Konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu"nu da isim vermeden eleştiren Erdoğan, Ankara"nın sığ gündemine, o seviyesiz üsluba takılıp kalsaydık Türkiye"ye bu eserleri kazandıramazdık. Türkiye Cumhuriyeti"nin Başbakanı'na nezaketsiz dil kullanan politikacı profili Türk milleti adına bir talihsizlik, yüz karasıdır. Bu dil, rütbe-i aklın, yani fikir ve edep düzeyinin neresinde olduğunu gösteriyor dedi.
şiddetli yağmurda Dilovası İlçesi"nde Körfez Köprüsü ayağının inşa edileceği noktada gerçekleştirilen temel atma törenine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın yanı sıra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, spordan sorumla Devlet Bakanı Faruk Özak, İtalya"nın Türkiye Büyükelçisi Carlo Marsili, ihaleyi üstlenen konsorsiyumdaki firmaların yönetim kurulu başkan ve yöneticileri, Karayolları yetkilileri, il protokolu ve vatandaşlar katıldı.
Törende konuşan Erdoğan, Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden birinin startını vermekte olduklarını, bugüne kadar birkaç istisna dışında temel atma törenlerine katılmadığını, çünkü yakın tarihe kadar atılan temellerin istismar edildiğini söyledi. Erdoğan, bugünkü temel atma töreninin de istisna olduğunu belirterek, bu proje ile İzmir- İstanbul yolculuğunun 3.5-4 saate ineceğini, sadece geçtiği illerin değil çevresindeki 18 ilin yararlanacağını anlattı.
DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜK ASMA KÖPRÜSÜ OLACAK
Başbakan Erdoğan bağlantılarıyla birlikte 421 kilometre yol inşa edileceğini, bununla birlikte 3 kilometre uzunluğundaki Körfez Köprüsü"nün de Japonya"daki Akashi Köprüsü"nden sonraki dünyanın ikinci büyük asma köprüsü olacağını söyledi. 11 milyan liraya malolacak bu projenin yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlayacağını, ayrıca bu projenin hayata geçirilmesiyle yılda 870 milyon TL"lik tasarruf sağlanacağını da anlattı.
Başbakan Erdoğan konuşmasında, Kurtuluş Savaşı yıllarında demiryolu ve denizyollarının yabancıların elinde olması nedeniyle büyük sıkıntılar yaşandığını örnekler vererek hatırlattıktan sonra şöyle devam etti:
Demiryolu inşaatında da maalesef Gazi Mustafa Kemal'e kadar atılan adımlar var. Ama ondan sonra bir duraklama süreci ve bize kadar bu süreç böyle geldi. Nüfus arttı, ticaret hacmi arttı. Ama bizim yol uzunluğumuz artmadı. Seçimlere girerken bir söz verdik ve ülkemizi bölünmüş yol ağıyla öreceğiz" dedik. Bir taraftan da demiryolu ağıyla da öreceğimize dair söz verdik. Sözlerimizin arkasında duruyoruz. 8 yılda 13 bin kilometre duble yol yaparak bunu ispatladık. Sadece bu değil, illerimizi, ilçelerimizi, köylerimizi
, hatta yayla ve mezralarımızı da yollara kavuşturduk. KÖYDES ve BELDES projemiz de bunun adımıdır. Bunlarla bu adımlar atıldı.
TÜRKİYE'YE İLKLERİ YAşATTIK
Ulaşımada yaptıklarını anlatan Erdoğan, Demiryolu, denizyolu ve hava taşımacılığında Türkiye'ye ilkleri yaşattık. Yarın Türk Hava Yolları"na 4 yolcu ve 1 kargo uçağının teslim törenini yapacağız. Yani artık ülkemiz, kendi 777'lerine kavuşuyor. Artık dünyanın Türkiye'den bir diğer ucuna non-stop gidecek uçaklara sahip oluyoruz. Kendi uçak sayımızı 149'a çıkaracağız dedi.
KILIçDAROÄLU'NA ELEşTİRİ
Başbakan konuşmasında, Ziya Paşa"nın Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde" sözünü hatırlatarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu"na da isim vermeden cevap verdi. Başbakan Erdoğan şöyle devam etti:
Her zaman söylüyorum. Biz Ankara'nın sığ gündemine takılıp kalsaydık, o seviyesiz üsluba takılıp kalsaydık, Türkiye'ye bu eserleri kazandıramazdık. İktidarken taş üstüne taş koyamayanlar, bunları yapan bu iktidarı yavaşlatmak için yapmadıklarını bırakmadılar.Bizim dilimizde, Marmaray var, dünyanın en büyük ikinci köprüsünü inşa etmek var, hızlı tren var, demiryolları var, en büyük ulaşım projeleri var, Doğu'yu Batı'yla buluşturmak, Kuzey'i Güney'le buluşturmak, adalet var, barış var. Ama aynı anda, aynı zamanda o politikacıların dilinde nelerin olduğunu görüyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakan'ına nezaketsiz dil kullanan politikacı profili Türk milleti adına bir talihsizlik, yüz karasıdır. Bu dil, rütbe-i aklın, yani fikir ve edep düzeyinin neresinde olduğunu gösteriyor. Bu hakaretleri açıkça söylüyorum. Bu partilerin mensupları olan değerli kardeşlerim de tasvip etmiyor. Bu sözleri sarf eden kişilerin, mensup olduğu bu hareketler, milletimden de alıcı bulmuyor. Biz bu dile bu üsluba eyvallah etmeyiz. Ama aldığımız terbiye onlara aynı dille de cevap vermemize müsaade etmez. Bakın biz dünyanın en büyük ikinci köprüsünün temelini atıyoruz, Cumhuriyet'imizin kuruluşunun 87'nci yıldönümünde cumhuriyetimize en önemli armağanını veriyoruz. Onlarsa deli dumrul olmanın sevdası içinde. Ben bir kez daha bu üslubu edep adap yoksunluğunu milletime havale ediyorum. Milletim zaten gereken cevabı vakti geldiğinde yine verecektir.
ERKEN BİTİRME SÖZÜ ALDI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuşmasının sonunda, projeyi üstlenen konsorsiyumun yönetim kurulu başkanı ve yöneticilerini çağırarak pazarlık yaptı.
Böylesine büyük ve güçlü firmalara, bu teknoloji ile bu projeyi 7 yılda tamamlamalarını yakıştıramadığını söyleyen Başbakan Erdoğan, konsorsiyum adına konuşan Oğuz çarmıklı ile bir süre konuştuktan sonra diğer firma yöneticilerinin de görüşlerini alıp, 7 yıllık süreyi 5 yıla indirme sözü aldı. Başbakan, projenin açılışını 5 yıl sonraki Cumhuriyet Bayramı"nda yapacaklarını söyledi.
ULAşTIRMA BAKANI
Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise daha önce bu projeyi gerçekleştirmek için birkaç girişim yapıldığını ve sonuç alınamadığını belirterek şunları söyledi:
Bu projenin diğer bir özelliği ise küresel mali krizin en derinleştiği bir dönemde 2009 nisan ayında biz bu projenin ihalesini yaptık. Bugüne kadar yapılan en büyük ihale. 11 katrilyon yaklaşık maliyeti. Kriz döneminde böyle bir ihaleyi gerçekleştirmiş olmak Türkiye"nin krize rağmen yaptığı yatırımlarla gücünü göstermiştir. Böyle bir muazzam bir esere teklif gelmiş olması, Türk müteahhitlerin de teklif vermesi ülkemiz ve müteahhitlik adına büyük başarıdır. İstanbul Ankara"ya rahmetli Turgut Özal döneminde otoyol ile bağlandı. şimdi hızlı tren bağlanacak. 2012 de İstanbul-Ankara hızlı tren seferleri başlayacak. Ama İzmir ile otoyol bağlantısı yoktu. İstanbul-İzmir arasında bu proje ile otoyolumuz olacak.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bugün İzmit Körfezi"nden geçmek için trafik sıkışık olduğunda 1.5 saatin yolda kaybedildiğini de belirterek, Körfez Köprüsü gerçekleştiğinde 5-6 dakikada karşıya geçilecek. Bunun yıllık yakıt kazancı 870 milyon lira. Projede birçok ilkler var. En önemlisi köprü açıklığı 3 bin metreyi bulmaktadır. Japonya"daki Akashi köprüsünden sonra dünyada ikinci büyük asma köprü olacaktır. Bu yatırım onlarca ülkenin bir yıllık gayri safi milli hasılasına eşit bir yatırımdır. Üzerinde 30 viyadük, 4 tünel birçok tesis bulunacak.
İhaleyi kazanan ve İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyol Projesi İhalesi"ni inşaat süresi dahil 22 yıl 4 ay ile en düşük yapım ve işletme süresini veren Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay firmaları konsorsiyumu adına kısa bir konuşma yapan Oğuz çarmıklı da bölgenin ve ülkenin kalkınmasına yapacağı katkı nedeniyle üstlendikleri sorumluluğu bildiklerini söyledi. çarmıklı konuşmasında projeyi öngörülen süre olan 7 yıldan daha önce bitirmeyi hedeflediklerini belirtirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeden sonra 5 yıla çektiklerini açıkladı.
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi
GEBZE"den başlayacak ve Körfez"i köprüyle geçerek Orhangazi"ye bağlanacak. Bursa üzerinden devam edecek otoyol, Balıkesir"den geçerek İzmir"e kadar uzanacak. Otoyolun uzunluğu 421 kilometre olacak.
* Projenin 377 kilometrelik kısmı otoyol, 43 kilometrelik kısmı ise bağlantı yollarından oluşuyor. Köprü, körfezin en dar iki yakası arasında yapılacak. Yalova Altınova"ya bağlı Hersek Burnu ile Gebze Dilburnunu birbirine bağlayacak. Körfez Köprüsü"nün tamamlanması halinde Topçular-Eskihisar araba vapur hattındaki aşırı yoğunluk rahatlayacak. Günde ortalama 60 bin araç geçen İzmit"teki TEM ve D-100 Karayolu"ndaki yoğun araç trafiği rahatlayacak.
* İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyol Projesi İhalesi için 22 yıl 4 ay ile en düşük yapım ve işletme süresini veren Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay firmaları kazandı. Bu proje Türkiye"nin, bugüne değin gerçekleştirdiği en büyük yap-işlet-devret (YİD) projesi.
* İki bölgeyi yüksek standartlı bir ulaşım sistemiyle birbirine bağlayacak olan Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi Dahil) Otoyolu, Gebze'den başlayıp İzmir çevreyolu üzerindeki Anadolu Lisesi Kavşağına bağlanarak son buluyor. Projenin başlangıç noktası Gebze olup, Dilovası ile Hersek Burnu arasında yer alan İzmit Körfezi"ni Asma Köprü ile geçen Otoyol, Orhangazi ve Gemlik yakınlarından geçerek, Ovaakça kavşağı ile Bursa çevre yoluna bağlanıyor.
* Otoyol, yapımı tamamlanmış olan Bursa çevre yolundan sonra Karacabey kavşağından başlayarak Uluabat gölünün doğusundan, Mustafakemalpaşa'nın güneyinden ve Susurluk'un kuzeyinden geçerek Balıkesir'e ulaşıyor. Balıkesir'in batısından güneye yönelerek Savaştepe, Soma, Kırkağaç ilçelerinin yakınlarından geçen otoyol, Turgutlu yakınlarında batıya yönelip, İzmir-Uşak devlet yoluna paralel olarak ilerleyip İzmir çevreyolu üzerindeki Anadolu Lisesi Kavşağına bağlanıyor.
* 377 km. otoyol ve 44 km. bağlantı yolu olmak üzere toplam 421 km uzunluğundaki proje kapsamında yaklaşık 3 km uzunluğunda bir asma köprü, toplam 18 bin 212 metre uzunluğunda 30 viyadük, toplam 7 bin 395 metre uzunluğunda 4 tünel, 209 köprü, 18 gişe alanı, 5 Otoyol Bakım İşletme Merkezi, 7 servis alanı ve 7 park alanı yer alıyor.
* Tamamlandığında dünyanın en uzun açıklıklı ikinci asma köprüsü olacak olan çelik asma köprünün uzunluğu 3 bin metre, orta açıklığı 1700 metre, platform genişliği 35.5 metre, şerit sayısı 2x3'tür. Otoyolun proje hızı 120 km/saat, trafik şerit sayısı 2x3'tür.
* Yeni projeyle, mevcut devlet yoluna göre yaklaşık 140 km kısalacak. Proje tamamlandığında İstanbul-İzmir arasındaki 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresi 3.5 - 4 saate inecek ve karşılığında da yılda 870 milyon TL tasarruf sağlanacaktır.
* Proje 10 bini doğrudan olmak üzere dolaylı olarak 40-50 bin kişiye istihdam imkanı doğacaktır. Yaklaşık 11 milyar liralık yatırım tutarı olan proje, güzergah boyunca yer alan kentlerde ekonomik hareketlilik sağlayacak.
AA
İstanbul-İzmir arası 3.5 saate inecek
Başbakan Erdoğan, İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun temelini atmadan önce projenin 7 yerine 5 yılda tamamlanması için söz aldı
Cumhuriyet tarihinin en büyük otoyol projelerinden biri Gebze-Orhangaziİzmir Otoyolu ve İzmit Körfez Geçişi Projesi'nin temel atma törenine katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, 3.5 saatte İstanbul- İzmir hayalini pazarlıkla 7'den 5 yıla indirdi. Başbakan Erdoğan, dünyanın ikinci büyük köprüsünü de içine alan 11 milyar liralık projenin yapım ve işletmesini 22 yıl 4 aylığına üstlenen Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel, Göçay Konsorsiyumu yöneticileriyle sıkı pazarlık yaptı.
'2 YILDA KÖPRÜYÜ BİTİRİN'
Önce İtalyan Astaldi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Paolo Astaldi'nin yanına gelen Başbakan 'Pazarlık 22 yılla alakalı değil. Bizim yapacağımız 7 yılla ilgili. 7 yılda bu projeyi hayata geçirmek sizlere yakışmaz. Bunu biz ne kadar geri çekeriz' diye sordu. Astaldi firmasının yöneticisi ise, Bursa'ya kadar olan bağlantıyı 3.5 yılda bitirebileceklerine, İzmir'e kadar olanı ise 6 yılda tamamlayacaklarına söz verdi. 5 yılda ısrar eden Başbakan'ın 'Bu köprü hayati önem taşıyor. 2 yılda köprüyü bitirin. Eğer yapamazsanız çinlilerle Korelilerle masaya otururum' diye espri yaptı. Konsorsiyum yöneticileri de süreyi önce 5.5 yıla ardından da 5 yıla indirdi.
SÖZLEşME EYLÜLDE İMZALANDI
Başbakan Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın birlikte temelini attığı Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin sözleşmesi geçen ay imzalanmıştı.
50 bin işçi çalışacak 18 kent yararlanacak
TÜRKİYE'NİN iki büyük şehrini birbirine bağlayacak, 18 kentin yararlanacağı, 50 bin işçinin çalışacağı proje tamamlandığında; İstanbul-İzmir arası 8-10'dan 3.5; İstanbul- Bursa arası 2.5-3'ten 1; İstanbul-Eskişehir arası 4'ten 2-2.5 saate düşecek. İzmit Körfezi'nin 6 dakikada geçilmesini sağlayacak köprü, dünyanın en uzun açıklıklı ikinci asma köprüsü olacak.
Astaldi hastane ve demiryolu yatırımları ile de ilgileniyor
İstanbul-İzmir otoyolu projesi ihalesini alan İtalyan altyapı şirketi Astaldi, Türkiye'de özel sektör ve kamu ortaklığı yöntemiyle yapılacak olan hastane yatırımları ile yakından ilgileniyor. Reuters ile İstanbul-İzmir otoyol inşaatının temel atma töreni öncesinde söyleşi yapan Astaldi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Paolo Astaldi, Marmaray Projesi ile de ilgilendiklerini söyledi. Demiryollarındaki yeni fırsatlarla da ilgili olduklarını ifade eden Astaldi, 'Türkiye'de çok fazla yeni proje var, bu projelerin tamamı ile ilgiliyiz' dedi. Astaldi, İzmir - İstanbul otoyolu projesinin finansmanı için görüşmelerinin devam ettiğini İtalyan ihracat ajansının da projeye ilgili gösterdiğini söyledi.
Sabah/Mesut ER- Hasan AY
Temel atma sırasında pazarlık
İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek Gebze- Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun temeli bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla atıldı.
Temel atma töreninde konuşan Erdoğan, 'Bu yolla birlikte İstanbul İzmir arası 150 km kısalacak. 8-10 saat süren İstanbul İzmir arası 3,5-4 saate inecek. Yol üzerindeki illerde ticaret canlanacak. Yolun kısaltılması ile 870 milyon tasarruf edilecek maliyet 11 milyar Türk Lirası... 7 yılda tamamlanacak projede 50 bin kişi istihdam edilecek. Ben evde hesabını yaptım. Bu projenin bu kadar uzun süreye yayılmasını güçlü firmalara yakıştıramadım... Yol medeniyettir dedik bu yola çıkarken. İlk etata 15 km yol hedefi koyduk. Bu hedefe yakınız yaklaşık 2 bin km kaldı. Cumhuriyetin ilanında bugüne 79 yılda 6100 km yol var. şu iktidarımız döneminde 7 bin km'yi aştık. Demiryolunda da Atatürk'e kadar atılan adımlar var sonra durakladı. Biz çok şükür buna da el attık. 8 yılda 13 bin km duble yol yaptık. şimdi 19 bin km'ye çıkarttık. İlçe köy yayla ve mezralarımızı yollara kavuşturduk' diye konuştu.
YEDİ YILDA TAMAMLANACAK
şantiyeleri kurulan projede, ilk etapta Gebze Dilovası mevkisinde, körfez köprüsünün güzergahı üzerinde yer teslimi yapıldı. Otoyol, köprü ve tesislerin inşaatında yaklaşık 84 kilometrekarelik bir alanın kullanılacağı tahmin edilirken, kamulaştırma işlemlerine yönelik çalışmalara yaklaşık bir yıl önce başlanmıştı. Proje sözleşmesinde azami yapım süresi yedi yıl olarak belirlense de kısmi veya kesim halinde trafiğe açılabilecek.
KÖRFEZ DAHİL 421 KİLOMETRE UZUNLUÄUNDA
Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı yolları dahil) Otoyolu Projesi, Gebze'den başlayacak. İzmit Körfezi'ni asma köprü ile aşarak Orhangazi ve Gemlik yakınlarından geçecek ve Ovaakça Kavşağı ile Bursa çevre Yoluna bağlanacak. Bursa üzerinden devam edecek otoyol, Balıkesir'den geçerek İzmir'e uzanacak.
ERDOÄAN'DAN, TEMEL ATMA SIRASINDA PAZARLIK-
Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından, projenin 7 yıldan önce tamamlanması için 6 firmanın yönetim kurulu başkanlarıyla pazarlık yaptı.
''şimdi işin en heyecanlı anına geldik'' diyen Erdoğan, pazarlık sırasında şunları dile getirdi:
''Bir pazarlık yapacağız. Bizim yapacağımız pazarlık, 22 yılla alakalı değil. 22 yıl dört ay bitti. Bizim yapacağımız pazarlık şu: 7 yılda bu projeyi hayata geçirmek sizlere yakışmıyor. Bunu biz ne kadar geri çekeriz Ben diyorum ki burada güçlü firmalarımız var ve bu firmalarımız kendini her alanda ispat etmiş firmalar. 5'i yerli, bir tane de İtalya'nın kendisini bu alanda ispat etmiş firması var, aileden gelme, babadan oğula intikal etmiş...''
Astaldi Yönetim Kurulu Başkanı Paolo Astali'ye İngilizce ''How is your father' diyerek, babasının nasıl olduğunu soran Erdoğan, ''He is good - çok iyi çok iyi'' yanıtını aldı. Başbakan Erdoğan da Astali için ''Bak artık Türkçeyi de öğrendi. Buraya o kadar alıştılar. Bu Ferhat'tır, Bolu Dağı'nı delenlerdendir'' dedi.
Otoyolun 5 yıl içinde tamamlanmasının uygun olduğunu ifade eden Erdoğan, ''Neye dayanarak, 5 yıl diyorum Nuri Baba, Adnan Bey, Yüksel Bey Burada 6 tane güçlü firma var. Hep beraber 5'e böleceğiz bu güzergahı. Bir taraftan köprü yürüyecek. Köprüyü 2 yılda bitirmemiz lazım. Köprü bizim için çok çok önemli. çinlilerle isterseniz masaya ben oturayım da konuşayım. çinlilerle de Korelilerle de konuşalım. Köprüyü çabuk bitirmemiz lazım. Hayati önem taşıyor. Köprüyü bir an önce bitirmemiz halinde bu güzergah hareketlenecek. Öncelikle bir defa İstanbul-İzmir otoyolunun projesini nihai olarak 5 yıla indirelim. 5.5 diyen, 5 de der. Oğuz Bey 'emriniz olur' dedi, 5'i kabullendi'' diye konuştu.
-''şEYTANLARI ARADAN çIKARTIRSAK, EVELALLAH BURASI DA BİTER''-
Aydın çine'de Adnan Menderes Barajı'nın açılışını yaptıklarını hatırlatan Başbakan Erdoğan, ''Özaltın da o işin içindeydi. Bu barajın yapımına 1995'te başlandı. Fakat 1995'ten bizim iktidarımıza kadar sadece yolları yapılmış. Ondan sonra gelen hükümetler para pul vermeyince firmalar çekilmişler. Sağ olsun bir yoğunlaştılar, baraj 3 hafta önce açıldı ve dünyanın ilk 5'i arasında. Su tutmaya başladı. Demek ki bu millet isterse yapar. Ama burada su kaçağı var, bazıları geliyor işi karıştırıyor. şeytanları aradan çıkartırsak, evelallah burası da biter. Bu projeyi bundan sonraki 5'inci Cumhuriyet kutlamasında açacağız. Gece gündüz çalışacağız'' dedi.
Erdoğan, ''Rabbim, kazasız belasız İnşallah bu Cumhuriyet tarihimizin en önemli projelerinden biri olan İstanbul-İzmir otobanını ve bu dünya incisi ve ikincisi köprümüzü hayırlısıyla tamamlamayı, bizlere yüklenici firmalarımıza tüm ekibiyle beraber nasip eyle'' diyerek otoyolun temelini attı.
Törene, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Devlet Bakanları Faruk Nafız Özak ile Faruk çelik ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de katıldı.
-''VATANDAşLARIM DA TASVİP ETMİYOR''-
Temel atma töreni sırasında yaptığı konuşmada siyasilerin konuşma üsluplarıyla ilgili de ''Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakan'ına, düzeysiz şekilde hitap eden, son derece nezaketsiz bir dil ve üslup kullanan politikacı profili, Türkiye adına, Türk siyaseti adına bir talihsizliktir, bir yüz karasıdır. Bu dil, bu üslup, işte Ziya Paşa'nın dediği gibi, rütbe-i aklın yani fikir düzeyinin de edeb düzeyinin de nerelerde olduğunu gösteriyor'' diye konuşan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu hakaretleri, açıkça söylüyorum, bu tür siyasi partilerin mensubu olan benim vatandaşlarım da tasvip etmiyor. Sadece Türk siyaseti adına değil, bu sözleri sarfeden kişilerin mensup olduğu bu hareketler, işte onun için milletinden de alıcı bulmuyor. Bunlar ülkem adına talihsizlik. Eminim ki en az bizim kadar, o kitle de bu üsluptan rahatsız.
Hiç kimsenin, politikanın seviyesini, siyaset dilinin düzeyini, bu kadar yerlere düşürmeye, bu kadar pespaye bir seviyeye indirmeye hakkı olamaz. Belli ki içine düştüğü siyasi tıkanıklık, kendisini böyle bir hırçınlığa ve nezaketsizliğe sevk ediyor. Biz, bu dile, bu üsluba açıkça söylüyorum eyvallah etmeyiz, ama aldığımız terbiye onlara aynı dille cevap vermeye de müsaade etmez.''
-''ONLAR DELİ DUMRUL OLMANIN SEVDASI İçİNDE''-
Bugün dünyanın en büyük ikinci köprüsünün temelini attıklarını belirten Erdoğan, ''Cumhuriyetimizin kuruluşunun 87'inci yıl dönümünde Cumhuriyetimize en büyük armağanlardan birini veriyoruz. Biz köprüler inşa etmenin sevdası içindeyiz, onlarsa Deli Dumrul olmanın sevdası içinde'' dedi.
Erdoğan, bir kez daha bu üslubu, bu edeb ve adab yoksunluğunu milletine havale ettiğini, milletin bu seviyesizlik karşısında gereken cevabı vakti geldiğinde yine vereceğini söyledi.
Türkiye adına, Cumhuriyet adına, millet adına böyle büyük bir projenin temelini atıyor olmanın tarifsiz gururunun yaşandığı böyle bir günde, özellikle projeyi yürütecek olan Otoyol Aş'ye ve bunu oluşturan Nurol, Yüksel, Astaldi, Makyol, Özaltın ve Göçay firmalarına, bu büyük projede yer aldıkları için teşekkür etti.
Bu projede çalışacak olan herkesi şimdiden tebrik ettiğini belirten Erdoğan, ''Bu projenin bu noktaya gelmesinde emeği geçen Bakan'ıma, Bakanlık mensuplarına, DPT mensuplarına, Hazine mensuplarına teşekkür ediyorum ve kendilerine şimdiden kolaylıklar diliyorum. Allah'ımdan temennim şudur: Bu yatırım esnasında, hiç kimsenin burnu kanamasın. İnşallah sağlık, sıhhat, afiyet içerisinde bu projemizi ülkemize kazandıralım. İstanbulİzmir otoyolu ve İzmit Köprüsü'nün, başta İstanbul ve İzmir olmak üzere, sınırları içinden geçeceği, olumlu yönde etkileyeceği tüm şehirlerimize, ülkeme, milletime hayırlar getirmesini Allah'tan temenni ediyorum'' dedi.
Sabah
87"nci yılda 11 milyar liralık temel attı, Körfez Geçişi"yle İzmir-İstanbul 4 saate inecek
Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Dilovası"nda 11 milyar liralık Körfez Geçiş projesinin temelini atarken, 87 yaşına Cumhuriyetimizi en büyük projelerden biriyle taçlandırıyoruz dedi. 3 kilometrelik dünyanın ikinci uzun köprüsünü de kapsayan projenin 7 yılda tamamlanması planlanmışken, Erdoğan süreyi 5 yıla indirdi.
TÜRKİYE"nin en büyük otoyol projesi olan ve İzmit Körfez geçişiyle bağlantı yolları dahil Yap-İşlet-Devret modeliyle 11 milyar liraya ihale edilen Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun temeli, Dilovası"ndaki şantiye alanında Başbakan Tayyip Erdoğan"ın da katıldığı törenle atıldı. 7 yılda tamamlanması planlanan ama temel atma töreninde Başbakan Erdoğan"ın bu süreyi pazarlıkla 5 yıla indirdiği projede 3 kilometrelik dünyanın en uzun ikinci asma köprüsü de yer alıyor. Projenin sözleşmesinde tavan ücretler de belirlendi. Otomobil için geçiş ücreti İzmit Körfez Geçişi Köprüsü için KDV hariç 35 dolar, otoyol için ise KDV hariç kilometre başına 0.050 dolar olacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bugün burada, Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden birine daha start veriyoruz. Bu büyük proje ile yarın (bugün) kuruluşunun 87"nci yıl dönümünü milletçe kutlayacağımız Cumhuriyetimizi taçlandırıyor, adeta ülkemize bir Cumhuriyet Bayramı hediyesi sunuyoruz dedi.
Otoyoldan 18 il yararlanacak
Yap-işlet-devret modeliyle Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldı, Yüksel ve Gökçay konsorsiyumunun tamamlayacağı Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun Gebze Dilovası"nda düzenlenen temel atma törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, proje hakkında şunları söyledi: Bugün Türkiye"nin iki büyük şehrini, İstanbul ve İzmir"i geniş bir otoban ve muhteşem bir köprü ile birbirine bağlayacak çok büyük bir projenin temelini atıyoruz. Bu proje, sadece İzmir"i İstanbul"a geniş bir otoyol aracılığıyla bağlamakla kalmayacak. Otoyolun etki alanı içindeki çok geniş bir hatta bulunan 18 il bundan yararlanacak. şu anda, İstanbul İzmir arası, mevcut devlet yoluyla 8-10 saat sürüyor. Yolun tamamlanmasıyla, İstanbul-İzmir arası 3.5-4 saat gibi kısa bir süreye düşecek. Aynı şekilde, İstanbul"dan yola çıkan araç, 2-2.5 saatte Eskişehir"e ulaşacak. İstanbul-İzmir arası bu otoyolun tamamlanmasıyla birlikte 377 kilometreye düşecek. Yani mevcut yol 140 kilometre kısalmış olacak. Bağlantı yollarıyla birlikte tam 421 kilometre yol inşa etmiş olacağız.
Dünyanın 2. asma köprüsü
Bu büyük projenin içinde, bir başka büyük projeyi de gerçekleştirdiklerini anlatan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: Dilovası"ndan Hersek"e üç kilometre uzunluğunda bir asma köprünün de inşaatına başlıyoruz. Bu asma köprü tamamlandığında, dünyada, Japonya"daki Akaşi Köprüsü"nden sonra en uzun ikinci köprü Türkiye"de inşa edilmiş olacak. Dünyadaki en uzun 20 köprü arasında Türkiye"de şu anda iki köprü var. Boğaz Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü. Körfez"e yaptığımız bu köprü ile listeye üçüncü bir köprüyü de ilave ediyoruz ve dünyanın en uzun ikinci köprüsüne sahip ülke konumuna yükseliyoruz.
7 yıldan kısa olmalı
Ne büyük boyutta bir projeyi başlattıklarını rakamlarla somutlaştırmak istediğini söyleyen Erdoğan, İnşaat süresince 50 bin kişi istihdam edilecek. Yolun kısalması, trafiğin hafiflemesi sayesinde, hesaplarımıza göre yılda 870 milyon liralık bir tasarruf elde edilecek. Projenin maliyeti, 11 milyar lira. 7 yılda bitmesi planlanan köprü, ben inanıyorum ki konsorsiyumun gayretleri sayesinde 7 yıldan çok daha kısa bir sürede tamamlanacaktır diye konuştu. Kendine göre evde bir hesap yaptığını ve bu hesaba göre bu çağda artık böyle bir projenin bu kadar süreye yayılmasını, bu kadar güçlü firmalara yakıştıramadığını vurgulayan Erdoğan, güçlü firmaların oluşturduğu bu konsorsiyumun bunu daha kısa sürede halletme gücüne sahip olduğunu belirtti.
5 yıl sözünü aldı
Başbakan Erdoğan, şimdi işin en heyecanlı anına geldik diyerek, projenin 7 yıldan önce tamamlanması için 6 firmanın yönetim kurulu başkanlarıyla pazarlık yaptı. Nurol İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz çarmıklı, süreyi 1 yıl aşağı çekerek 6 yılda bitiririz" cevabını verdi. Ancak Başbakan Ne 6 yıl mı" diyerek öneriyi kabul etmedi. Otoyolun 5 yıl içinde tamamlanmasının uygun olduğunu ifade eden Erdoğan, Hep beraber 5"e böleceğiz bu güzergahı. Bir taraftan köprü yürüyecek. Köprüyü 2 yılda bitirmemiz lazım. çinlilerle isterseniz masaya ben oturayım da konuşayım. çinlilerle de Korelilerle de konuşalım önerisinde bulundu. Başbakan, uzun pazarlıklar sonunda projeyi 5 yılda bitirme sözü aldı.
Yıldırım: Maliyeti bir çok ülkenin GSYH"ine eşit
ULAşTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, küresel krizin yaşandığı 2009"da, projenin ihalesini yaptıklarını belirterek, Böyle bir ihaleyi Yap İşlet Devret (YİD) modeli ile gerçekleştirmek, krize karşı Türkiye"nin gücünü ortaya koymuştur dedi. Bakan Yıldırım, O dönemde yarının bile planı yapılamazken, 20 yıldan uzun süreli bu iş için Türk müteahhitlerin teklif vermesi, ülkemiz adına büyük başarıdır dedi. Kamu-özel sektör ortaklığında projeleri gerçekleştireceğiz, böylece bütçedeki yükümüzü de hafifleteceğiz diyen Yıldırım, proje maliyetinin, dünyadaki onlarca ülkenin gayri safi milli hasılasına eşit değerde olduğunun altını çizdi ve Cumhuriyetin 87. yıldönümünde böyle bir projeyi hayata geçirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Sığ gündeme takılmadık
ANKARA"nın sığ gündemine takılıp kalsaydık, Ankara"daki o seviyesiz üsluba takılıp kalsaydık, 8 yıl boyunca Türkiye"ye bu hizmetleri kazandıramazdık diyen Başbakan Erdoğan, İktidar oldukları dönemlerde Türkiye"de taş üstüne taş koyamayanlar, hizmet üreten, bir iktidarı oyalamak, engellemek için ellerinden ne geliyorsa yaptılar yapıyorlar. Bizim dilimizde Marmaray var, dünyanın en büyük ikinci köprüsünü inşa etmek var, hızlı tren var, demiryolları var. Ankara"nın bazı politikacılarının dilinde nelerin olduğunu görüyorsunuz diye konuştu.
En büyük YİD projesi
PROJENİN yüklenicisi grup adına konuşan Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz çarmıklı, Türkiye Cumhuriyeti"nin kuruluşundan bu yana gerçekleştirilen en büyük YİD projesinde yer aldıklarını ve bu projenin Türkiye"ye sağlayacağı katkı nedeniyle büyük sorumluluk duyduklarını ifade etti.
Kılıçdaroğlu"na Deli Dumrul" yanıtı
BAşBAKAN Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu"nun omurgasız sözüne de Dilovası"ndan şu yanıtı verdi: Türkiye Cumhuriyeti"nin Başbakan"ına, düzeysiz şekilde hitap eden, son derece nezaketsiz bir dil ve üslup kullanan politikacı profili, Türkiye adına, Türk siyaseti adına bir talihsizliktir, bir yüz karasıdır. Bu dil, bu üslup, işte Ziya Paşa"nın dediği gibi, rütbe-i aklın yani fikir düzeyinin de edeb düzeyinin de nerelerde olduğunu gösteriyor. Bu hakaretleri, bu siyasi partilerin mensubu olan vatandaşlarım da tasvip etmiyor. Hiç kimsenin, politikanın seviyesini, siyaset dilinin düzeyini, bu kadar yerlere düşürmeye, pespaye bir seviyeye indirmeye hakkı olamaz. Belli ki içine düştüğü siyasi tıkanıklık, kendisini böyle bir hırçınlığa ve nezaketsizliğe sevk ediyor. Biz, bu dile eyvallah etmeyiz, ama aldığımız terbiye aynı dille cevap vermeye müsaade etmez. Cumhuriyetimizin 87"inci yıl dönümünde Cumhuriyetimize en büyük armağanlardan birini veriyoruz. Biz köprüler inşa etmenin sevdası içindeyiz, onlarsa Deli Dumrul olmanın sevdası içinde.
Hürriyet/Mustafa KÜçÜK
Rüya proje için düğmeye basıldı!
Körfez geçiş köprüsü ile Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun temeli atıldı. Türkiye'de trafiğin en yoğun olduğu güzergahtaki proje tamamlandığında İstanbul-İzmir arası ulaşım süresi 3.5 saate inecek. Proje, yapım aşamasında 50 bin kişiye iş sağlayacak, yılda 870 milyon TL tasarrufun da kapısını açacak
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle Gebze Dilovası'nda atıldı. Burada bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, ülke adına, gelecek adına son derece gurur verici bu temel atma törenini gerçekleştiriyor olmaktan büyük heyecan duyduğunu söyledi. Erdoğan, 'Bugün burada, Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden birine daha start veriyoruz. Bu büyük proje ile yarın kuruluşunun 87'nci yıldönümünü milletçe kutlayacağımız Cumhuriyetimizi taçlandırıyor, adeta ülkemize bir Cumhuriyet Bayramı hediyesi sunuyoruz' diye konuştu.
18 İLİN EKONOMİSİ CANLANACAK
Otoyolun etki alanı içindeki çok geniş bir hatta bulunan 18 ilin bundan yararlanacağına dikkati çeken Erdoğan, bununla birlikte ticari ve sınai olarak da yeni bir canlanmanın yaşanacağını kaydetti. Erdoğan, şu anda, İstanbul İzmir arasının, mevcut devlet yoluyla 8-10 saat sürdüğünü anımsatarak, 'Yolun tamamlanmasıyla, İstanbul-İzmir arası 3,5-4 saat gibi kısa bir süreye düşecek. Aynı şekilde, İstanbul'dan yola çıkan araç, 2-2,5 saatte Eskişehir'e ulaşacak' dedi. İstanbul-İzmir arasının bu otoyolun tamamlanmasıyla birlikte 377 kilometreye düşeceğini, yani mevcut yolun 140 kilometre kısalmış olacağını anlatan Erdoğan, bağlantı yollarıyla birlikte tam 421 kilometre yol inşa etmiş olacaklarını belirtti.
Köprü erken bitmeli gerekirse çinlilerle masaya oturayım
BAşBAKAN Erdoğan, konuşmasının ardından, projenin 7 yıldan önce tamamlanması için 6 firmanın yönetim kurulu başkanlarıyla pazarlık yaptı. Erdoğan, 'Neye dayanarak, 5 yıl diyorum Nuri Baba, Adnan Bey, Yüksel Bey Burada 6 tane güçlü firma var. Köprüyü 2 yılda bitirmemiz lazım. Köprü bizim için çok çok önemli. çinlilerle isterseniz masaya ben oturayım da konuşayım. Öncelikle İstanbul-İzmir otoyolunun projesini nihai olarak 5 yıla indirelim. 5.5 diyen, 5 de der. Oğuz Bey 'emriniz olur' dedi, 5'i kabullendi' diye konuştu.
Bu Ferhat'tır Bolu Dağı'nı delenlerdendir
ASTALDİ Yönetim Kurulu Başkanı Paolo Astali'ye İngilizce 'How is your father' diyerek, babasının nasıl olduğunu soran Erdoğan, 'He is good - çok iyi çok iyi' yanıtını aldı. Başbakan Erdoğan da Astali için 'Bak artık Türkçe'yi de öğrendi. Buraya o kadar alıştılar. Bu Ferhat'tır, Bolu Dağı'nı delenlerdendir' dedi.
Yatırım tutarı 11 milyar TL
- İNşAATIN 7 yıl sürmesi beklenirken, proje kapsamında 10.000'i doğrudan çalışan personel olmak üzere, dolaylı olarak 40-50 bin kişiye istihdam sağlanacak. İşletme süresi ise inşaat dahil 22 yıl 4 ay olarak hesaplandı.
- GEBZE-İzmit Otoyolu ve Devlet yollarındaki trafik yükünün % 30'luk kısmının bu yola aktarılmasıyla güzergahtaki trafik akışında rahatlık sağlanacak.
- YAKLAşIK 11 milyar TL yatırım tutarı olan proje; güzergah boyunca yer alan il, ilçe, belde ve köylerde potansiyel bir ekonomik hareketlilik sağlayacak, diğer bir ifade ile yaklaşık 200 değişik sektörü tetikleyen inşaat sektörü bölgedeki esnaf, sanatkar ve lojistik destek sağlayan kesimlerin gelirlerini yükseltecek.
Köprüden geçmenin bedeli 35 dolar!
- PROJE 9 Nisan 2009 tarihinde Nurol, Özaltın, makyol, Astaldi, Yüksel ve Gökçay konsorsiyumuna ihale edildi ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Yap-İşlet-Devret modeliyle bir seferde yapılan en büyük projesi olma özelliği taşıyor.
- OTOMOBİL için geçiş ücreti İzmit Körfez Geçişi Köprüsü için KDV hariç 35 dolar olarak belirlendi.
- OTOYOL için ise KDV hariç kilometre başına 0,050 dolar olacak.
- YILLIK 870 milyon TL'lik tasarrufla 10-11 yıl içinde bu projenin geri dönüşü mümkün olacak.
- PROJE tamamlandığında İstanbul'dan 2,5-3 saat olan Bursa ulaşımı 1 saate, İstanbul'dan 8-10 saat olan İzmir ulaşımı 3,5-4 saate ve Eskişehir ulaşımı 2-2,5 saate inecek ve karşılığında da yılda 870 milyon TL tasarruf sağlanacak.
Dünyanın en uzun ikinci asma köprüsü
- 377 KİLOMETRE otoyol ve 44 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 421 kilometre uzunluğundaki proje kapsamında; 3 kilometre uzunluğunda bir asma köprü, toplam 18.212 metre uzunluğunda 30 viyadük, toplam 7.395 metre uzunluğunda 4 tünel, 209 köprü, 18 gişe alanı, 5 Otoyol Bakım İşletme Merkezi, 7 servis alanı ve 7 park alanı yer alıyor.
- DÜNYANIN en uzun açıklıklı ikinci asma köprüsü olacak olan çelik asma köprünün uzunluğu 3.000, orta açıklığı 1.700 metre, platform genişliği 35.5 metre, şerit sayısı da 2x3.
- KÖPRÜYLE birlikte mevcut yolu kullanarak 1 saat 10 dakikada, feribotla ise 60 dakikada geçilen Körfez'de, seyahat süresi 6 dakikaya inecek.
Akşam/Zana YAVUZ
How is your father"* dedi otoyolu 2 yıl erkene çekti
Başbakan Erdoğan, İstanbul ile İzmir"i birbirine bağlayacak otoyolun tamamlanmasını pazarlıkla 2 yıl geriye çekti
* Baban nasıl
İstanbul ile İzmir yolculuğunu 3.5 saate indirecek, İzmit Körfez Köprüsü"nü de kapsayan Gebze- Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi"nin temeli, üdn Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. Toplam uzunluğu 421 kilometre olarak hesaplanan ve 11 milyar TL"ye malolacak ve sözleşmeye göre 7 yılda tamamlanması planlanan proje için yüklenici konsorsiyum yetkilileriyle pazarlık yapan Başbakan Erdoğan, projenin 5 yılda tamamlanma sözü aldı. Başbakan bunun ardından projenin açılışını 5 yıl sonraki Cumhuriyet Bayramı"nda yapacaklarını söyledi.
şiddetli yağmurda Dilovası İlçesi"nde Körfez Köprüsü ayağının inşa edileceği noktada gerçekleştirilen temel atma törenine, Erdoğan"ın yanı sıra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, spordan sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak, İtalya"nın Türkiye Büyükelçisi Carlo Marsili, ihaleyi üstlenen konsorsiyumdaki firmaların yönetim kurulu başkan ve yöneticileri katıldı.
11 milyar TL"lik proje
Erdoğan, bu proje ile İzmir-İstanbul yolculuğunun 3.5-4 saate ineceğini, sadece geçtiği illerin değil çevresindeki 18 ilin yararlanacağını kaydetti. 11 milyar liraya malolacak bu projenin yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlayacağını, ayrıca bu projenin hayata geçirilmesiyle yılda 870 milyon TL"lik tasarruf sağlanacağını da anlattı.
İhaleyi kazanan ve İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyol Projesi İhalesi"ni üstlenen firmaların oluşturduğu konsorsiyum adına konuşan Oğuz çarmıklı bölgenin ve ülkenin kalkınmasına yapacağı katkı nedeniyle üstlendikleri sorumluluğu bildiklerini söyledi. Oğuz çarmıklı konuşmasında projeyi öngörülen süre olan 7 yıldan daha önce bitirmeyi hedeflediklerini belirtirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeden sonra 5 yıla çektiklerini sözlerine ekledi.
7 yıllık proje 5"e nasıl indi
- Konuşmasının sonunda şimdi işin en heyecanlı anına geldik diyen Başbakan Tayyip Erdoğan, Bir pazarlık yapacağız. 7 yılda bu projeyi hayata geçirmek sizlere yakışmıyor. Bunu biz ne kadar geri çekeriz Ben diyorum ki burada güçlü firmalarımız var ve bu firmalarımız kendini her alanda ispat etmiş firmalar. 5"i yerli, bir tane de İtalya"nın kendisini bu alanda ispat etmiş firması var, aileden gelme, babadan oğula intikal etmiş dedi.
- Astaldi Yönetim Kurulu Başkanı Paolo Astaldi"ye İngilizce How is your father diyerek, babasının nasıl olduğunu soran Erdoğan, He is good, çok iyi çok iyi yanıtını aldı. Başbakan Erdoğan da Astali için Bak artık Türkçeyi de öğrendi. Buraya o kadar alıştılar. Bu Ferhat"tır, Bolu Dağı"nı delenlerdendir diye konuştu.
çinlilerle ben konuşurum"
- Otoyolun 5 yıl içinde tamamlanmasının uygun olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: Neye dayanarak 5 yıl diyorum Nuri Baba, Adnan Bey, Yüksel Bey Burada 6 tane güçlü firma var. Hep beraber 5"e böleceğiz bu güzergahı. Bir taraftan köprü yürüyecek. Köprüyü 2 yılda bitirmemiz lazım. çinlilerle isterseniz masaya ben oturayım da konuşayım. çinlilerle de Korelilerle de konuşalım. Köprüyü bir an önce bitirmemiz halinde bu güzergah hareketlenecek. Öncelikle bir defa İstanbul-İzmir otoyolunun projesini nihai olarak 5 yıla indirelim. 5.5 diyen, 5 de der.
- Erdoğan, konsorsiyum adına konuşan Oğuz çarmıklı ile bir süre konuştuktan sonra diğer firma yöneticilerinin de görüşlerini alıp, 7 yıllık süreyi 5 yıla indirme sözü aldı.
Yol 140 km kısalacak
- Gebze"den başlayacak ve Körfez"i köprüyle geçerek Orhangazi"ye bağlanacak. Bursa"dan devam edip, Balıkesir"den İzmir"e uzanacak. Otoyolun uzunluğu 421 kilometre olacak.
- Projenin 377 kilometrelik kısmı otoyol, 43 kilometrelik kısmı ise bağlantı yollarından oluşuyor. Köprü, Hersek Burnu ile Gebze Dilburnunu birbirine bağlayacak.
- Projede 3 km uzunluğunda bir asma köprü, toplam 18 bin 212 metre uzunluğunda 30 viyadük, toplam 7 bin 395 metre uzunluğunda 4 tünel, 209 köprü, 18 gişe alanı, 5 Otoyol Bakım İşletme Merkezi, 7 servis alanı ve 7 park alanı yer alıyor.
- Yeni projeyle, güzergah mevcut yola göre yaklaşık 140 km kısalacak. Proje tamamlandığında İstanbul-İzmir arasındaki 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresi 3.5-4 saate inecek ve karşılığında da yılda 870 milyon TL tasarruf sağlanacak.
Kimler yapıyor
5 yılda tamamlanması planlanan İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyol projesinin yapımını Nurol
- Özaltın - Makyol
- Astaldi - Yüksel
- Göçay firmaları üstlendi.
Milliyet