Gecekondu tarihe karışıyor!
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar iddialı konuştu: Deprem riski yüksek olan yerlerde ve gecekondularda oturanlara yeni imkanlar sağlanacak...
TOKİ'nin planlı ve programlı çalışmasının Türkiye'nin modernleşme alanındaki gayreti olduğunu söyleyen TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Deprem riskli bölgelerde ve gecekondu bölgelerinde oturanlara istedikleri takdirde çok iyi imkanlarla konut vereceğiz" dedi.
TOKİ'nin çalışmasının, insanları çarpık ve kaçak yapılardan, gecekondu olgusundan ve depreme dayanıksız olan yapılardan kurtarma uygulaması olduğunu söyleyen Başkan Erdoğan Bayraktar, "İstanbul özelinde yaklaşık 3 milyon konutun yüzde 60'ının yenilenmesi gerekir. Biz bu anlayışla istikrarlı, sağlam ve koordineli şekilde hızla konut üretmeye çalışıyoruz. Tabii ki bütün bunlar ekonomi, istikrar ve vatandaşların alım gücü ile de ilgili" dedi.
Hedef 500 bin konut
TOKİ'nin hükümetin programı doğrultusunda bugün çalışmayı Türkiye'nin 81 vilayetinde ve 400'ün üzerindeki ilçelerde yürüttüğüne dikkat çeken Bayraktar, "Şu ana kadar ulaştığımız konut rakamı 310 bin... Bunun 200 binini bitirme aşamasına getirdik. Konutlarla birlikte sosyal donatı olarak da 500'e yakın anaokulu, 10 yurt ve pansiyon, ilköğretim, lise, 71 sağlık ocağı, 21 hastane, 299 ticaret merkezi, 241 cami, parklar ve bahçeleri yapıyoruz. Aynı şekilde TOKİ salt konut üretmenin ötesinde yollarını, köprülü kavşaklarını, doğal gazını, elektriğini, telefonunu ve diğer altyapı ve sosyal tesis bakımından ne gerekiyorsa onlarla birlikte üretmektedir. Burada da Ispartakule'de de yaptığımız yeni bir konsepttir. Ispartakule, Bahçeşehir'le bütünleşen modern, İstanbul'un çağdaş yüzüdür. Yeşil alanları, parkları, bahçeleri ve sosyal tesisleri ile birlikte bittiği zaman çok modern ve çağdaş bir yerleşim birimi oluşacak. İlerde metro da gelecek. 2 tane üniversite projesi var. Onlar da desteklenecek. İstanbul'un gelişimi açısından çok modern bir yerleşim yeri olacak bölgenin sadece Bahçeşehir ve Ispartakule içindeki projelerde yaklaşık 40 bin konut olacak. Bölgenin arka tarafında da yeni golf alanları, rekreasyon alanları, parkları, bahçeleri ve villa tarzındaki konutlarla birlikte bütünleşecek. Kayabaşı'nda yapmakta olduğumuz yaklaşık 11 milyon metrekarelik alan üzerinde yaklaşık 70 bin konutluk bir alan var. Orada da yeni bir konsept oluşacak. İstanbul'a yeni bir alan ve İstanbul'u rahatlatacak, nefes aldıracak yeni alanların yenilenmesi gereken yerler açılarak sıkıntı giderilecek. Bu projenin de İstanbul'a çok büyük faydalar getireceğine inanıyoruz" diye konuştu.
İstanbul, dünyanın gözdesi
Başkan Bayraktar, şu anda dünyada yaşanan Mortgage krizinin yansıması sonucu Türkiye'de de kısmı olarak durgunluk yaşandığını ancak kendilerinin bundan çok fazla etkilenmediklerini kaydederek, "Kayabaşı'nda ve Anadolu yakasında çok ciddi ataklarımız olacak. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ortaklaşa yaptığımız projeler gibi buralarda da gecekondu dönüşümü ve salaş yapıların yenilenmesi konusunda çok ciddi çalışmalarımız var. Bu çalışmaların aynısı Küçükçekmece, Kadıköy, Fatih, Pendik, Beyoğlu, Maltepe ve Tuzla belediyelerinde de var. İstanbul'da önümüzdeki dönem içinde Ispartakule'deki projeyi daha da geliştirip yaygınlaştıracağız. İnşallah dünya başkenti ve gözdesi olan İstanbulumuz bu güzel ve vizyon projelerle çok daha güzelleşip hak ettiği yeri alacak" şeklinde konuştu.
Kaçak yapılar kalkacak
Deprem riskli bölgelerin çetelesini çıkartmaya çalıştıklarını belirten Bayraktar, "Bu gibi riskli bölgelerde oturanlara da istedikleri takdirde çok iyi imkanlarla konut vereceğiz. Ayrıca gecekondu bölgelerinde oturanlara da yeni imkanlar getireceğiz. Yani İstanbul, Avrupa ve dünya ile bütünleşme ve kucaklaşma noktasında hak ettiği noktaya gelecek. Bölgedeki salaş ve kaçak yapıları, çirkin görüntü arz eden gecekonduları ortadan kaldırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Şu anda İstanbul'da toplam 100 şantiyede 2 binin üzerinde bir proje uygulaması yapıyoruz. Bunun içinde hastaneler, sağlık ocakları, ilköğretim okulları, meslek liseleri, dere ıslahı, yollar, kavşaklar, sosyal tesisler ve altyapılar bulunuyor. Projeleri bunları kapsayacak bir bütünlük içinde yürütüyoruz" dedi.
(Kaynak: Türkiye)