Gecekonducuların lüks daire davası!
Ayazağa'da bulunan askeri arazideki gecekonduların tapusunu almak için 14 yıl önce kooperatif kuran ve bugün lüks konut sahibi olan 3 sülaleden 66 aile "adil paylaşım yapılmadığı" gerekçesiyle açılan davada, karşı karşıya geldi
Sarıyer Ayazağa'da bulunan askeri arazideki gecekonduların tapusunu almak için 14 yıl önce kooperatif kuran ve bugün lüks konut sahibi olan 3 sülaleden 66 aile "adil paylaşım yapılmadığı" gerekçesiyle açılan davada, karşı karşıya geldi.
Şişli'den Sarıyer'e bağlanan Ayağaza Köyü'nün geçmişi, ilginç bir hikayeyi barındırıyor. Bugün inşaat firmalarının dev projelerinin devam ettiği bölge, bir dönem gecekonducuların yerleşim alanıydı. Ayazağa'da ilk gecekondu, 1940'lı yıllarda yapıldı. Gecekonducuların bir kısmı, 1983'te çıkarılan imar affından yararlanarak tapu sahibi oldu.
Kazdal, Coşkun ve Bozkurt sülalesinden 66 ailenin gecekondularının bulunduğu arazi, 1969'da 3. Kolordu Komutanlığı'na tahsis edildi. Bölge askeri alan içinde kaldığı için gecekonduculara tapu verilmedi. Tahsis tarihinden sonra gecekonducular ile askeriye arasında birçok temas kuruldu.
Kolordu Komutanlığı'ndan önce araziye yerleştiklerini savunan gecekonducular, mücadelelerini, 2001'de Yeşil Maslak Koru Konut Kooperatifi'ni kurarak sürdürdü. Bunun sonucunda Milli Savunma Bakanlığı, 2006'da arazi üzerindeki askeri tahsisi kaldırdı. İhaleye girip oturdukları araziyi almak sponsor arayışına giren gecekonducular, bir inşaat firmasıyla anlaştı. Firmanın desteğiyle arazi, 10 milyon 500 bin liraya satın alındı.
- Gecekonduların yerine 33 katlı 3 blok yükseldi
Arazinin satın alınmasından sonra gecekonducular, kooperatif aracılığıyla Büyükşehir Belediyesi'ne imar değişiklik talebinde bulunarak, 26 bin metrekarelik araziye 96 bin metrekarelik inşaat yapma izni çıkardı.
Gecekonducular, bu süreçte anlaştıkları firmaya, arazilerine yapılacak yeni inşaattan yüzde 25 pay almak kaydıyla evlerini terk etti. İnşaat, 2013'te tamamlandı ve bir dönem gecekondu mahallesi olan yerde, 800 daire ve iş yerlerinden oluşan 33 katlı 3 blok yükseldi.
- Paylaşım adil yapılmadı
İnşaatın bitmesinin ardından kooperatif ile inşaat firması arasında 10 Mayıs 2014'te, 9 maddelik protokol yapıldı. Protokole göre, üç bloktan oluşan ve 96 bin metrekare inşaatın A bloku üzerinden toplam 24 bin metrekare kooperatife kaldı. Hak sahibi olan gecekonduculara da arazi metrekareleri başına daire düştü. Gecekonducular kura çekerek, kendilerine düşen daireleri belirledi. Gecekonduculardan kimisi dairelerini sattı, kimisi kiraya verdi. Bazı gecekonducular ise kendilerine verilen dairelerin inşaatın değersiz dairelerinden olduğunu ve proje kapsamında yapılan iş yerlerinden pay verilmediğini iddia etti.
Hak sahibi gecekonduculardan Ahmet Kazdal, ailesi adına 17 Haziran 2014'te kooperatif ve inşaat firmasından davacı oldu. Böylece 14 yıl önce askeri arazideki gecekondulardan lüks konut çıkarmak için kooperatif kuran 66 aile, kendi arasında davalık hale geldi.
- "Kuraya dahil edilen projenin değerli daireleri değilmiş"
Süreci AA muhabirine anlatan Kazdal, kooperatifin, genel kurul yapmadan ve gecekonducuların onayına sunmadan inşaat firmasıyla protokol hazırladığını iddia etti.
Proje başlarken inşaatın yüzde 25'inden hak sahibi olacaklarının söylendiğini anlatan Kazdal, şu bilgileri verdi:
"Ortaya çıkan iş yerleri paylaşıma dahil edilmedi. Kooperatif yönetimi, onayımıza sunmadan inşaat firmasıyla paylaşım sözleşmesi imzalamış. Bu sözleşme kooperatif genel kuruluna bile sunulmadan, gizlice yapılmış. Bunlar anlatılmadan kuralar çektirilerek, daireler dağıtıldı. Sonradan anladık ki, kuraya dahil edilenler projenin değerli daireleri değilmiş. İstimlak duvarına bakan dairelerin çoğunluğu bize kalmış. Belli bir katın üzerindeki ve değeri yüksek olan dairelerden bize birkaç tane göstermelik verilmiş. Ayrıca inşaat kapsamında yapılan iş yerleri de paylaşıma dahil edilmemiş."
- Protokol onaya sunulacak
Kooperatifin, inşaat firmasıyla yaptığı sözleşmeyi üyelerine kabul ettirmek için 24 Mayıs'ta genel kurul yapma kararı aldığını belirten Kazdal, "Sözleşmenin, üyelerin onayına sunulmadan geçerli olmadığını bilen kooperatif yönetimi, 24 Mayıs'ta genel kurulu toplama kararı aldı. Bize gönderilen genel kurul davetinin 7. maddesinde 2014'te inşaat firmasıyla yaptıkları sözleşmenin kabul edilmesi var. Biz bu protokolü bile yeni gördük ama daireleri apar topar kurayla dağıttılar. Biz bu sözleşmeyi onaylamayacağız" dedi.
- Davada son durum
Yeşil Maslak Koru Konut Kooperatifi Başkanı Süleyman Kaya da iddialara ilişkin "Biz de inşaat firmasına alacak davası açtık. Alacağımız var mı yok mu bunu tespit edecek kurum mahkemelerdir. Mahkeme sonucunu bekleyeceğiz. Adli sürece girmiş durumdayız. Açıklama yapmam doğru olmaz" diye konuştu.
Dava dilekçesinde, projenin satışının durdurulması için tedbir kararı konulması ve paylaşımın kooperatif üyelerinin onayıyla yeniden yapılması isteniyor. Davaya İstanbul 4. Asliye Ticaret Mahkemesi bakıyor.
İnşaat firması ise mahkemeye sunduğu dilekçede, bu anlaşmazlığa taraf olmadıklarını, muhatabın kendileriyle sözleşme imzalayan kooperatif yönetimi olduğunu ileri sürdü.
AA