İmar

Gecekondular artık tapu alamayacak mı?

Kamuoyunda "imar affı" yasası olarak bilinen kanunun ortadan kalkmasıyla 30 yıldan bu yana her seçimde oy için kapıları çalınan gecekondu sahiplerinin tapu umutları da bitecek.

1984 yılında çıkan imar affı yasasıyla şehirlerde gecekondu semtler oluştu. Kentsel dönüşümün en az 20 yıl sürmesi bekleniyor. 


Kentsel dönüşüm projelerine dayanak oluşturan ve 2012 yılında yürürlüğe giren 6306 sayılı 'Afet Riskli Altındaki Alanlann Dönüştürülmesi' hakkındaki kanunun 23. Maddesi, 1984 yılında yürürlüğe giren '2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuaü'nı yürürlükten kaldırıyor. Kanunla 30 yıldan bu yana her seçimde oy için kapılan çalman gecekondu sahiplerinin tapu umutları ise hayal oldu. 


Dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından hayata geçirilen 2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuat daha sonraki hükümetler tarafından oy toplama aracına dönüştürüldü Belediyeler kanunu kullanarak kaçak yapılaşmanın önünü açtı Her yeni hükümetie gecekondulaşma arttı, şehirler varoşlaştı. 1984 yılında bu yana İstanbul'da gecekondulardan oluşan yeni semüer kuruldu. Gecekondu şehirleri kentsel dönüşümle ortadan kaldırmayı amaçlayan hükümet ise mevzuattı kaldırılıyor. Kanunun kaldırılması ise en çok 2B yasasından yararlanmayanlan etkileyecek. 


Kaçak yapılarda yaşayanlar tapularını alamadıkları için devlet nezdinden resmen kaçak durumuna düşecekler. Kanun kalktığı için de bir daha affedilmeyecekler. Kentsel dönüşüm projelerinin ilgi odağı haline gelen mahallelerin oluşturduğu "Mahalleler Birliği" seslerini duyurmak için 8 Mart'ta Ankara'ya çıkarma yapmaya hazırlanıyor. Çeşitli ilçelerden 8 Mart'ta her mahalleden 2 temsilci, kanun değişikliği talebiyle Ankara'ya gidecek. Siyasi parti gruplarım ziyaret edecek heyet,yasarım 5 yıl daha uzatılmasını, 2981 sayılı kanundan doğan haklarının 'kazanılmış hak' düzeyinde kanun içinde açık bir şekilde tanımlanmasını talep edecek. 


Türkiye Gazetesi