Ekonomi

Geçinemeyen vatandaş kredi kartına saldırıyor! Vatandaş bir haftada 26 milyar lira borçlandı!

Dargelirli vatandaşlar çarşı, pazardaki fiyat artışlarına yetişemezken, ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çareyi borçlanmakta buluyor. Faiz oranlarının artmasına rağmen 12 Mayıs haftasında kredi kartı ile yapılan borçlanmaların tutarı yaklaşık 26 milyar liralık artışla 670 milyar lirayı geçti.Aylık kazancıyla zorunlu ihtiyaçlarını bile karşılamakta sıkıntı çeken dargelirli vatandaşlar, tüketici kredileri ve kredi kartı ile ihtiyaçlarına yükleniyor

Hayat pahalılığı nedeniyle vatandaşın her geçen gün alım gücü gerilerken, asgari ücretli çalışanlar, memurlar, işçiler ve emekliler geçinebilmek için çareyi borçlanmakta buluyor. Aylık kazancıyla zorunlu ihtiyaçlarını bile karşılamakta sıkıntı çeken dargelirli vatandaşlar, tüketici kredileri ve kredi kartı ile ihtiyaçlarına yükleniyor.

Sözcü Gazetesi’nden Deniz Bilici Göçmen’in haberinde, asgari ücretin, memur, işçi ve emekli maaşlarının yüksek enflasyon karşısında giderek eridiği belirtilerek aylık masraflarını maaşı ile karşılayamayan vatandaşların çareyi borçlanmakta bulduğu belirtildi.

Haberde, kredi faiz oranlarındaki artışa rağmen vatandaşların borçlanmaya devam ettiğine işaret edilirken, ihtiyaç kredi faiz oranlarında son haftalardaki yükselişe de dikkat çekildi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, ihtiyaç kredisinde ortalama yıllık faiz oranı 5 Mayıs haftasında yüzde 34,30'a kadar tırmanış gösterdi. Bu çıkışla birlikte ihtiyaç kredisi faiz oranları son 9 ayın zirve seviyelerini görmüş oldu. Ancak 12 Mayıs haftasında yüzde 0,11 oranında gerileme kaydeden ihtiyaç kredi faizleri yine de zirveye yakın seviyelerde hareketine devam etti. Bu da tüketicilerin alım gücünün gerilemesi nedeniyle ihtiyaçlarını karşılamak için borçlanmak zorunda olduğu gerçeğinin bir göstergesi oldu.

 

FAİZ ARTIŞI TALEBİ DURDURAMADI

İhtiyaç kredi faiz oranlarının zirve yaptığı hafta içerisinde kredi talebinde bir gerileme gözlenmedi. Gerileme bir yana 2 milyar 421 milyon lira ile sınırlı bir artış gerçekleşirken, 12 Mayıs haftasında ortalama yüzde 34,19'luk faiz oranına rağmen tüketicilerin ihtiyaç kredisine hızlı bir şekilde dönüş yaptığı belirtildi.

KART BORÇLARI 670 MİLYAR TL

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 12 Mayıs haftasında sadece ihtiyaç kredileri değil, kredi karları ile yapılan borçlanmaların da arttığı dikkat çekti. BDDK verilerine göre, BDDK verilerine göre 12 Mayıs haftasında vatandaşların bireysel kredi kartı borçları, bir önceki hafta ile karşılaştırıldığında, 25 milyar 920 milyon lira artış gösterdi. Böylece bireysel kredi kartı borçları 670 milyar 8 milyon liraya yükselmiş oldu. Tüketicilerin taşıt, konut ve ihtiyaç kredilerindeki borç tutarı ise 24 milyar 602 milyon TL tutarında artış gösterdi. Böylece tüketici kredilerinin büyüklüğü  toplam 1 trilyon 353 milyar 280 milyon liraya yükseldi.