Emlak Terimleri

Geçmiş yıllarda ödenen emlak vergisi nasıl geri alınır?

Emlak Vergisi Kanunu gereğince tek mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Peki, geçmiş yıllarda ödenen emlak vergisi nasıl geri alınır? İşte ödenen emlak vergisini geri almanın yolu..

Geçmiş yıllarda ödenen emlak vergisi nasıl geri alınır?

Emlak Vergisi Kanunu gereğince tek mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Muafiyet koşullarını taşıyan kimseler, belediyeye bildirimde bulunarak emlak vergisinden muaf olabiliyor. Peki, ödenen emlak vergisi geri alınabilir mi? Geçmiş yıllarda ödenen emlak vergisi nasıl geri alınır?


Maliye Bakanlığı'nın 11 Nisan 2011 tarih 006.01-2580 sayılı özelgesi ve 38 seri nolu emlak vergisi kanunu genel tebliği gereğince, vergi borcu ödenmişse muafiyetten faydalanabilen kişilere vergileri iade edilebiliyor.


Geçmiş yıllarda ödenen emlak vergisi geri alma yolu..

1- Emeklilerin 38 No.lu, ev hanımları ve işsizlerin de 44 No.lu Emlak Vergisi Tebliği’nde yer alan, bir örneğini de belediyelerden ücretsiz alabilecekleri formları doldurup ilgili belediyeye vermeleri gerekiyor.


2- Daha sonra ilgili belediyeden düzeltme yoluyla 2010, 2011, 2012, 2013 ve 2014 yıllarına ait ödedikleri emlak vergisinin iadesini talep etmeleri gerekiyor.


3- Belediyeler, bu iadeleri yapmak zorundalar. Çünkü ilgili yasa ve tebliğlerde ve bu işin patronu olan Maliye’nin özelgesinde “Vergileri geçmişe yönelik düzelteceksin”, Vergi Usul Kanunu Md. 120/2’de de “tahsil edilen vergileri iade edeceksin” ibaresi yer alıyor.


Emlak vergisi muafiyetinden kimler yararlanabiliyor?

Vergi muafiyeti için 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olma koşulu bulunuyor. Bu koşulu yerine getiren;


- Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Ev hanımları

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.


İşyeri emlak vergisi muafiyeti var mı?