Emlak Konut

Geçmişe yönelik kira artışı talep edilebilir mi?

Kira artışı bir sonraki seneye kadar sabit bir oranda tutulacak. Peki Geçmişe yönelik kira artışı talep edilebilir mi? İşte detaylar!Bu sınır 1 Temmuz 2023'e kadar geçerli olacak

Kira artışına yüzde 25’lik bir sınır getirildi. Bu sınır 1 Temmuz 2023'e kadar geçerli olacak. Ev sahiplerinin aklına da bu sefer “Geçmişe yönelik kira artışı talep edilebilir mi?” sorusu takıldı.

İşte geçmişe yönelik kira artışı talep edilebilir mi? sorusunun detaylı yanıtı…

KİRA ARTIŞI SABİTLENDİ!

Bilindiği üzere kira artışına yüzde 25 sınır getiren düzenleme Genel Kurul'da kabul edildi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kiralarda artış sınırını kamuoyuna bildirdi.

Ankara'da düzenlenen "Uzlaştırma Ödül Töreni ve Sempozyumu"nda konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 1 Temmuz 2023 yılına kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde artışın bir önceki yılın yüzde 25'ini geçemeyeceğini söyledi. Bu düzenleme Meclis'ten geçerek yasalaştı ve bu yasa ile yüzde 25 üzerinde yapılan kira artışları geçerli olmayacaktır.

GEÇMİŞE YÖNELİK KİRA ARTIŞI TALEP EDİLEBİLİR Mİ?

Bu yasal düzenleme ile kiracıların ve ev sahiplerinin akılına geçmişe yönelik kira artışı talep edilebilir mi sorusu geldi. İşte bu konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Avukat Zafer İşeri şunları söyledi;

“Geriye dönük kira artışı beklemiyoruz. Bu yasanın 1 Temmuz’dan itibaren 1 yıl süre ile yürürlükte olacağını düşünüyoruz.  Bu ay itibarı ile artış yapacak yani 1 Haziran olan kişiler yine TÜFE oranını geçmemek üzere artış yapabiliyor olacaklar. Ama temmuz ayından itibaren kira yenileme dönemi olan kişiler, bu tasarı yasalaştığı zaman yüzde 25’in üzerinde artış yapamayacaklardır.

Sözleşmedeki artışlar için herhangi bir cezai yaptırımlar düşünülmüyor ama kiracı bu oranın üstünde fazla bir parayı kiracılar ödenmişse bunun geçersizliğini ileri sürerek fazla ödediği parayı mahkemeler yardımı ile iadesini talep edebilecek gibi görünüyor. Sayın Bakanın açıklamalarında cezai yaptırım hissiyatını çıkarmıyoruz. Bu yüzde 25 sınırlandırması aslında diyor ki bu oranın üzerindeki artışlar geçersiz sayılmaktadır. Bu oranın üzerinde artış yapılmış ise fazla ödemenin geri verilmesi gibi icra daireleri ve mahkemelerden alınacak karar ile takip edebilirsiniz.

ING Bank promosyon 2022 ne kadar?

12 kg mutfak tüpü kaç TL 2022? Şişman tüp ne kadar 2022?

TOKİ sosyal konut projeleri başvuruları ne zaman başlayacak 2022? İşte TOKİ sosyal konut başvuru şartları!