Geçtiğimiz yıl evini kiraya verenler dikkat! Kira geliri beyanında son dakika: 31 Mart'a kadar ödemeniz gerekiyor!
Türkiye'deki milyonlarca gayrimenkul sahibi 21 bin TL'den fazla olan konut kira gelirleri kapsamında kira gelir vergisi ödeyecek. İşte kira geliri vergisi ile ilgili merak edilen tüm detaylar...
Gayrimenkul sahipleri tarafından ödenmesi gereken bazı vergiler bulunuyor. Bunlardan biri de kira gelir vergisi oluyor. Kira geliri vergisi kapsamında, Türkiye'deki milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren beyan dönemi için tarih araştırmaları hız kazandı.
Konut sahibi olup kira geliri elde eden birçok vatandaş, kira gelir vergisinin nasıl hesaplanacağı ve kira beyannamesinin nasıl yapılacağını araştırıyor.
İKİ TAKSİT OLARAK ÖDENİYOR, İLK TAKSİT ÖDEMESİ MARTTA
Kira gelirlerinden kişiye tahakkuk eden vergiler mart ve temmuz aylarında olacak şekilde iki eşit taksit olarak ödenebiliyor.
Birinci taksitin damga vergisi ile beraber 31 Mart tarihine kadar, ikinci taksitin 31 Temmuz'a kadar ödenmesi gerekli.
Ayrıca, gayrimenkul sahiplerinin 2023'te tahsil ettikleri kira bedeli konutlarda 21 bin TL, iş yerlerinde de 150 bin TL ve daha yüksek ise 1 Nisan tarihine kadar beyannamelerini vermeleri ve ilk taksit ödemelerini yapmaları gerekli.
Kira geliri vergisi mükellefleri, vergi ödemelerini İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması üzerinden, anlaşmalı bankaların şubelerinden, alternatif ödeme kanallarından (internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık), PTT iş yerlerinden ve tüm vergi dairelerinden ödeyebiliyor.
Ayrıca, "www.gib.govtr" internet adresi üzerinden "Hazır Beyan Sistemi"ne giriş yapıp hazırlanan beyanları onaylayarak veya üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak hızlı ve kolay bir şekilde kira beyanı verilebiliyor.
Kira geliri olanlar, yıllık beyanname verme ile ilgili olarak GİB'in çağrı merkezi "Vergi İletişim Merkezi"ni (VİMER-189) arayarak her türlü bilgiyi öğrenebilecek.
Konutlardan elde edilen kira gelirleri süresinde beyan yapılmazsa ya da eksik beyanda bulunulursa, 2023 yılı için belirlenen 21 bin TL'lik istisnadan faydalanılamıyor.
Kira gelirinin beyan edilmediğinin ya da eksik beyan edildiğinin vergi idaresi tarafından tespit edilmesi durumunda da vergi dairesi tarafından cezalı tarhiyat yapılıyor.
2024 gelirleri için de konutlarda istisna tutarı 33 bin Türk Lirası'na yükselecek. İş yeri kira gelirleri için de istisna tutarı 2024 gelirleri için 230 bin TL olacak.
Ancak, bu tutarlar Mart beyannamelerinde geçerli değil. Marttaki değerleme oranı 2023 yılının oranı olacak. Yani konut kira geliri 21 bin liradan fazla olan, iş yeri kira geliri 150 bin liradan fazla olan beyanname vermekle yükümlü.
Borsa İstanbul'da bu hafta hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı?
1941 yılında Boğaz'daki evlere büyük talep! Kira bedelleri yükselmiş...
Kiraya yüzde 25 sınırı bitince ne olacak? Ev sahibi geçen yıl yapamadığı zammı isteyebilir mi?