Gedik Holding, fabrikalarını Pendik'ten Hendek'e taşıyor!
Gedik Holding, Pendik'teki kaynak, döküm ve vana fabrikalarını Sakarya'nın Hendek ilçesine taşınmak için çalışmalara başladı. Şirket taşınma sonrası boşa çıkan araziyi gayrimenkul projesiyle değerlendirmeyi planlıyor
Gedik Holding, Pendik'teki kaynak, döküm ve vana fabrikalarını Sakarya'ıını Hendek ilçesine taşnnak için çalışmalara başladı. 2016 yılı sonuna kadar tamamlanacak olan taşınmanın maliyetinin, yeni ekipman yatırımlarıyla birlikte, 100 milyon doları bulacağı hesaplanıyor. Şirket, bu taşınmayla Pendik'te boşa çıkacak 60 dönümlük araziyi ise bir gayrimenkul projesiyle değerlendirecek.
İstanbul'dan göç eden şirketler kervanına Gedik Holding de katıldı. Gedik Holding, Pendik'teki kaynak, döküm ve vana fabrikalarını Sakarya'nın Hendek ilçesine taşıyor. Üretim tesislerini Hendek İkinci Sanayi Bölgesi 'ndeki 250 dönümlük araziye taşımaya başlayan şirket, bu taşınmayla Pendik'te boşa çıkacak 60 dönümlük arazisini ise gayrimenkul yatırımı yaparak değerlendirmek istiyor.
Gedik Holding, 1963 yılında Halil Kaya Gedik tarafından kuruldu. Şirket, Halil Kaya Gedik'in 2012'de vefat etmesinin ardından iki çocuğu, Hülya Gedik ve Hakkı Gedik arasında paylaşıldı. Hülya Gedik, Gedik Kaynak, Gedik Dökiim, Gedik Eğitim Vakfı ve Gedik Üniversitesinin yönetimini alırken. Hakkı Gedik ise Gedik Gayrimenkul Değerleme, Gedik Art Bilişim ve Gedik Flora Tarım şirketlerini devraldı. Böylelikle Hülya Gedik sanayi işlerini, Hakkı Gedik ise gayrimenkulleri almış oldu. Ancak Hülya Gedik şimdi gayrimenkul konusunda da etkin olmak niyetinde.
ARAZİYİ DEĞERLENDİRECEK
Hülya Gedik, taşınmayla Pendik'te boşa çıkacak arazi için inşaat şirketleriyle görüşmeler yaptıklarını ve bu bölgede metrekare fiyatlarının 2 bin dolar olduğunu öğrendiklerini söylüyor. Gedik. "2016 sonunda Pendik'ten tamamen taşınmış olacağız. Onun öncesinde bu arazinin nasıl değerlendirileceği konusunda karar vermemiz gerekiyor. Türkiye hızlı değişiyor. Bu alanda konut mu yoksa başka bir proje mi daha uygun olur onun araştırması içindeyim" diye konuşuyor. Burada yapılacak projeyi kendilerinin de yapabileceğini söyleyen Gedik, bir inşaat şirketiyle ortak proje geliştirme konusuna da sıcak baktıklarını anlatıyor.
AFRİKA'YA YÖNELDİ
Hülya Gedik'in yönetim kumlu başkanlığını yürüttüğü Gedik Holding, bugün 450 milyon TL cirosu olan bir sanayi grubu. Şirket. AR-GE ve ihracata odaklanmış durumda. Bugün 80 ülkeye 85 milyon TL'lik ihracat yaptıklarını belirten Hülya Gedik, Suriye ve Mısır pazarlarına alternatif olarak Afrika'ya da yöneldiklerini söylüyor. Gedik, bu yıl ihracatı 120 milyon TL'ye çıkarmak istediklerinin altını çiziyor.
Hülya Gedik, bu yılı 550 milyon TL ciro ile kapatmayı planladıklarını söylüyor. Gedik, AR-GE'ye çok önem verdiklerini ve ürün bazında farklılıklar yaratmak için çalışmalarını sürdürdüklerini anlatıyor. Türkiye'de üretilmeyen toz altı kaynak tozu üretimine başladıklarını söyleyen Gedik, konuşmasını şöyle sürdürüyor: "Türkiye'de 30 milyon dolarlık toz altı kaynak tozu ithal ediliyor. Biz bu ürünü üretmeye başladık. Şu anda ithalatı yüzde 20 azaltmış durumdayız."
PENDİK'TE YENİ KAMPUS YAPACAK
Gedik Holding, Gedik Üniversitesi ile eğitim alanında da varlık gösteriyor. Hülya Gedik, diğer üniversitelerden en önemli farklarının öğrencilerinin hem çalışıp hem okumasına imkan vermeleri olduğunu anlatıyor. 25 ayrı meslekte insan yetiştirdiklerini belirten Gedik, yakın zamanda Pendik'te yeni bir kampüsün inşaatına başlayacakları bilgisini de paylaşıyor. Üniversite dışında Gedik Vakfı ile de sektöre mühendis yetiştirdiklerinden bahsediyor. 2008'den bu yana uluslararası kaynak mühendisliği eğitim ve diploması verdiklerini söyleyen Gedik, bugüne kadar 750 mühendis yetiştirdiklerinin altını çiziyor.
Fatoş Bozkuş / Ekonomist