Ekonomi

Gelecek haftanın piyasa takviminde neler var? Hangi veriler açıklanacak? İşte, 16 Ocak piyasa takvimi

Gelecek hafta para piyasalarını oldukça hareketli günler bekliyor. ABD Merkez Bankası Fed başta olmak üzere merkez bankalarının açıklayacağı faiz kararları piyasaların seyrinde etkili olacak. TCMB de faiz kararını gelecek hafta açıklayacak.16 Ocak ile başlayan haftada; ABD Merkez Bankası Fed’in yanı sıra TCMB’nin faiz kararlarının ve çeşitli ekonomik parametrelere ilişkin veriler açıklanacak

Hem yurt içi hem yurt dışı piyasalar açısından oldukça heyecanlı bir hafta yatırımcıları bekliyor. 16 Ocak ile başlayan haftada; ABD Merkez Bankası Fed’in yanı sıra TCMB’nin faiz kararlarının ve çeşitli ekonomik parametrelere ilişkin veriler açıklanacak.

Uzun süredir enflasyon ve resesyon sarmalında olan ABD'de enflasyon endişeleri, geçtiğimiz hafta içerisinde açıklanan veriler ile sınırlı da olsa gerilemeye başladı. 9 Ocak haftasında açıklanan verilere göre, ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aralıkta aylık yüzde 0,1 gerilerken, yıllık bazda yüzde 6,5 artış gösterdi.

FED FAİZ ARTIRACAK MI?

Söz konusu veri akışı ile birlikte Fed üyeleri de sözle yönlendirmelerde bulunurken, para piyasalarında bankanın gelecek ay 25 baz puan faiz artıracağına yönelik beklentiler yüzde 90 seviyesini aşmış durumda. St. Louis Fed Başkanı James Bullard iş gücü piyasasının güçlü seyrettiğini vurgulayarak TÜFE'deki yavaşlamaya rağmen enflasyonun hala yüksek olduğuna dikkat çekti ve faiz oranı yüzde 5'in üzerine çıkacaksa bunun bir an önce yapılması gerektiğini savundu.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de Fed'in güvenilirliğini sürdürmesi için ‘yüzde 2'lik enflasyon hedefinin tutturulması’ gerektiği görüşünü ifade ederken, enflasyonun yavaşlaması nedeniyle faiz oranlarında geçen yılki gibi agresif artışlara gerek olmadığını ileri sürdü.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker’a göre ise enflasyondaki artışın en kötüsü büyük bir olasılıkla geride kaldı ve Fed'in gelecekteki faiz kararlarında 25 baz puanlık faiz artışlarına geçmesinin zamanı geldi.

GELECEK HAFTA NELER OLACAK?

ABD Merkez Bankası Fed’in şubat ayı sonrasında atacağı adımlara ilişkin ipuçlarının önemine dikkati çeken uzmanlar, piyasalarda zayıflayan enflasyonun ardından Banka’nın martta faiz artışlarına ara verebileceğine yönelik beklentilerin güçlendiğini belirtti.

Piyasa çevrelerinin açıklamalarına göre, bu hafta takip edilecek belli başlı gelişmeler şunlar olacak:

ABD:

-ABD'de pay piyasaları geçen hafta alıcılı bir seyir izledi. Gelecek hafta çarşamba günü Fed'in Bej Kitap Raporu başta olmak üzere yoğun veri gündemi yatırımcıların odağında.

-Fed’in Bej Kitap Raporu; uzmanlar tarafından para politikasının geleceğine ilişkin ipuçları vermesi açısından oldukça önemseniyor.

-ABD'de 4. çeyrek bilanço dönemi başladı. Açıklanan ilk finansal sonuçlar beklentilerin altında.

-16 Ocak ile başlayan haftada; 17 Ocak Salı günü New York Fed sanayi endeksi, çarşamba günü perakende satışlar, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) sanayi üretimi ve kapasite kullanımı açıklanacak.

-19 Ocak Perşembe günü ABD’de inşaat izinleri, konut başlangıçları ve Philadelphia Fed imalat endeksi ile haftanın son günü 20 Ocak’ta ise ikinci el konut satışları takip edilecek.

AVRUPA:

-Gelecek hafta 17 Ocak Salı günü İngiltere'de işsizlik, Almanya'da TÜFE ve ZEW beklenti endeksleri açıklanacak. 18 Ocak Çarşamba günü İngiltere ve Avro Bölgesi'nde TÜFE ile 20 Ocak Cuma günü ise Almanya'da ÜFE verileri takip edilecek.

ÇİN:

-17 Ocak Salı günü Çin'de büyüme, sanayi üretimi ve perakende satışlar açıklanacak.

JAPONYA:

-18 Ocak Çarşamba günü Japonya'da sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı belli olacak. 19 Ocak Perşembe günü ise dış ticaret dengesi ve enflasyon verileri takip edilecek.

TÜRKİYE

-Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi geçen haftayı devam eden satış baskısıyla yüzde 6,68 kayıp ile 4 bin 984 puandan tamamladı.

-Gelecek hafta gözler TCMB’de olacak. Merkez Bankası, 19 Ocak Perşembe günü faiz kararını açıklayacak.

-Uzmanlara göre, BIST 100 endeksinde teknik açıdan 4.900 ve 4.700 seviyelerinin destek, 5.000 ve 5.100 puanın ise direnç olarak öne çıkıyor.

-Gelecek hafta yurt içinde 16 Ocak Pazartesi günü, bütçe dengesi, 17 Ocak Salı günü ise konut satışları ile konut fiyat endeksi verileri izlenecek.