Sektörel

Gelecek Partisi’nden konut krizi için öneri!

Gelecek Partisi, konut ve kira fiyatlarında yükselen artışa yönelik çözüm önerileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Gelecek Partisi, Konut piyasasında yaşanan fiyat ve kira değişimlerine ilişkin çözüm önerileri” başlığıyla açıklama yayınladı. Karar'da yer alan habere göre; açıklamada konut fiyatlarındaki devam eden artış ile mutfaktaki yangının barınma ihtiyacına da geçtiğinin vurgusu yapıldı.

Kiralardaki yükselişe karşın kiralık konut bulunmamasının dar gelirli vatandaşları çaresiz bıraktığı belirtilen açıklamada, bu durumun ertelenebilir bir sorun olmadığına vurgu yapıldı.

İlk ev için fon kurulmalı

Gelecek Partisi tarafından yayımlanan açıklamada, atılması gereken adımlar 7 madde halinde sıralandı:

"1- İlk defa ev sahibi olacak, ya da tek evini alacak kişilere vergi muafiyeti ve konut kredi faizinin kısmen kamu tarafından oluşturulacak bir fondan karşılanması sağlanmalıdır. (Fon yabancılara yapılan satışlara getirilecek ek bir vergi ve 3’ten fazla gayrimenkul veya arsaya sahip olan kişilerden alınacak ek vergilerle oluşturulmalıdır)

2- Düşük gelirli kesimleri ev sahibi yapacak ve insan onuruna yakışır bir yaşam sunacak projeler için, kamu tarafından, arsa üretimini kolaylaştırıcı tedbirler alınmalıdır.

3- Öğrencilerin ev yerine yurtlarda barınmasını teşvik etmek üzere daha yüksek konforlu, ulaşımı daha kolay, makul ücretli yurtların üretimi teşvik edilmelidir.

4- Kamuya ait atıl vaziyetteki binaların da yurt olarak kullanılabilmesi için gerekli dönüşüm sağlanmalıdır.

BÜYÜKŞEHİR YOĞUNLUĞU AZALTILMALI

5- Büyükşehirlerin nüfus yoğunluğunu azaltacak, küçük şehirlere istihdam teşvikleri sağlayacak projeler geliştirilmelidir.

6- Devlet, yurtdışından gelen sığınmacılar ve misafirler konusunda yol gösterici ve düzen sağlayıcı bir iskan yaklaşımını gündeme almalıdır. Bunun yanında yabancılara vatandaşlık için yapılan konut satışları disiplin altına alınmalı, vatandaşlık sadece konut sahibi ile sınırlanmalı, kota kısıtlaması, 250 bin USD alt değerinin 1 milyon USD’ye çıkarılması, konutun 3 yıl sonunda satış izninin 10 yıla çıkarılması gibi tedbirler alınmalıdır.

7- Marmara Bölgesindeki muhtemel depremi dikkate alarak, İstanbul ve etrafına yeni nüfus alınmasının dondurulması, bir master plan çerçevesinde tematik şehirler kurulması, istihdam alanları yaratılarak nüfusun bu şehirlere kaydırılması sağlanmalıdır. Her Anadolu kasabasına bir yüksek lise yerine birkaç ile iddialı üniversiteler açmak, etrafına endüstrileri uzmanlık alanlarına göre dağıtmak, yetişmiş dünya ile rekabet edebilecek nesiller yetiştirmek adına şarttır.

Ahmet Davutoğlu'ndan kira ödemeleri için öneri!