Gelecek Turizm projesi turizm projelerine fon desteği sağlıyor!
Anadolu Efes, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın 2007'den bu yana yürütmekte oldukları "Gelecek Turizmde" sosyal sorumluluk projesini, yeni vizyon ve farklı bakış açısıyla devam ettiriyor..
Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu, yenilikçi, katılımcı, sürdürülebilir ve cinsiyet dengeli turizm projelerine fon desteği sağlıyor. Fon, Anadolu Efes, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle ve Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı desteğiyle hayata geçiriliyor.
Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu kapsamında, nihai değerlendirmelerin sonucunda Bursa, Misi Köyü'nden yüzde 100 Misia projesi, Mardin'de Kadınlar Liderliğinde Sürdürülebilir Turizm Girişimlerinin Yaratılması projesi ve İzmir'de Seferihisar'ın Geleneksel Mutfağı projesi eğitim, rehberlik ve iletişim desteğinin yanı sıra fon desteği almaya hak kazandı.
Yüzde 100 Misia Projesi Nilüfer'deki Misi köyünde ikamet eden 44 kadın 2010'da bir araya gelerek Nilüfer Misi Köyü Kadınları Kültür ve Dayanışma Derneği'ni kurdu. Dernek üyeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP koordinasyonu ile yürütülen "Gelecek Turizmde" projesi kapsamında başlatılan Sürdürülebilir Turizme Destek F onu'ndan pay alabilmek için "Yüzde 100 Misia" adlı proje oluşturdu.
Proje, kaybolan ipek böcekçiliğini yeniden canlandıran kadın istihdamını artırmayı hedefliyor.
Mardin'deki kadın girişimcilere destek Proje faaliyetleri arasında, İpekyolu Pansiyon ve Kafeteryası'nın faaliyete geçirilmesi; 50 kadına eğitimlerin verilmesi; çok sektörlü bir işbirliği platformunun kurulması ve özellikle turizm sektöründe kadın girişimciliğini destekleyen bir ortam yaratılması yer alıyor. Bu faaliyetlerin sonucunda bölgede turizm sektöründe konaklama ve yiyecek hizmeti verilmesi, diğer illerde de uygulanabilecek, örnek bir kolektif kadın girişimi oluşturulması hedefleniyor. Projeyle 50 kadının turizm alanında iş imkanlarına erişme kapasiteleri ve gelir elde etme olanakları artırılacak.
Seferihisar'ın geleneksel mutfağı
Projenin çıkış noktası; yerelde oluşan kadın emeğini markalaştırma ve yaygınlaştırma üzerine. Kurulacak mutfakta, Seferihisarlı kadınlar, kurs vermek için eğitici eğitimleri alarak, bilgi ve deneyimlerini ziyaretçilere aktaracaklar. Ayrıca kadınlar tarafından üretilen ürünler için markalaştırma ve tanıtım çalışmaları gerçekleştirilecek. Markalaştırılan ürünlerin Seferihisar pazarlarının yanı sıra internet aracılığıyla da tüketiciye ulaştırılması hedefleniyor.
63 İLDEN 252 BAŞVURU
Türkiye genelinde yoğun ilgi gören projeye 63 ilden 252 adet fon başvurusu geldi. Ön değerlendirme aşamasında seçilen 10 proje, 29-30 Mayıs tarihinde gerçekleşen Sürdürülebilir Turizm ve Proje Geliştirme Atölyesi'ne katıldı. Projelerin nihai proje tekliflerini sunmaları ardından yapılan değerlendirme sonucu 3 projenin Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu tarafından desteklenmesine karar verildi.
Milliyet Gazetesi Cadde eki