Ekonomi

Gelecek yıl bu yılı aratacak mı? 2023'te enflasyon, faiz, üretim ve istihdamda neler olacak?

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, 2023 yılında enflasyonun baz etkisiyle düşeceğini ancak faiz oranlarının yüksek kalmaya devam edeceğini, üretim ve istihdamda ise sorular yaşanacağını belirtti.

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, 2023 yılında enflasyonun baz etkisiyle yılın ilk yarısında yüzde 40'lara doğru gerilemesini beklediklerini kredilerinde enflasyona paralel bir artış trendinde olacağını kaydetti.

2023 yılının faiz oranlarının yüksek seviyelerini koruduğu üretim ve istihdam sıkıntılarının yaşanacağı bir yıl olacağını kaydeden Ateş, küresel piyasalarda enflasyonla mücadelenin sonuçlarının 2023 yılının ortalarından itibaren görüleceğini ve küresel ekonominin yüzde 3 büyüyeceğini ifade etti. Türkiye'de farklı olarak büyüme ve istihdamın öncelikli olduğu bir politika izlendiğini dile getiren Ateş, geçen yıl yüzde  11 olan büyüme rakamının bu yıl yüzde 5'in üzerinde olmasını beklediklerini aktardı. 2023 yılında küresel ekonomideki yavaşlama, enflasyondan kaynaklı problemler ve fonlama imkanlarındaki daralma nedeniyle güçlü büyüme performansının gerisinde kalınabileceğini kaydetti.

"Mevduat rekabeti, fonlama maliyetlerini yükseltebilir"

Mevduatın yüzde 56 payla bankalarının en önemli fonlama kaynağı olmaya devam ettiğini, sorun kredi oranının ise yüzde 2 olduğunu kaydeden Ateş, kredilerde ise yüzde 50 seviyesinde bir artış olduğunu reel bir kredi büyümesinden söz etmenin mümkün olmadığını belirtti. Önümüzdeki yıl enflasyonun baz etkisiyle yılın ilk yarısında yüzde 40'lara doğru hızla gerileyeceğini kredilerin de enflasyona paralel bir artış trendinde olacağını belirten Ateş, dış fon girişinin yavaşlaması ve mevduat rekabetinin artmasının fonlama maliyetlerinin yükselteceğini dile getirdi.

İlk 9 aylık bilanço verileri

DenizBank olarak aktif, kredi ve mevduatta ihtiyatlı büyümelerini sürdürdüklerine işaret eden Ateş, ilk üç çeyrekte aktiflerin konsolide bazda 598,1 milyar TL, konsolide olmayan bazda ise 503 milyar TL olarak gerçekleştiğini kaydetti. Ateş, tasarrufların TL'ye yönelmesiyle artan TL vadeli mevduatın, toplam müşteri mevduatında konsolide bazda 397,7 milyar TL'ye, konsolide olmayan bazda ise 312,8 milyar TL'ye ulaşmasını sağladığını kaydetti. Ateş, yılın 9 ayında konsolide bazda nakdi ve gayrinakdi kredi hacminin  414 milyar liraya ulaştırdıklarını dile getirdi. Ateş, aynı dönemde Denizbank'ın özkaynaklarının konsolide bazda 47,5 milyar liraya yükseldiğini, net karlarının da konsolide olarak 14 milyar 289 milyon lira düzeyinde gerçekleştiğini bildirdi. (AA)